Maserati, το παρόν και το μέλλον

To ιταλικό Esquire έκανε βόλτα στο Maserati Innovation Lab της Μόντενα παρέα με την Levante GTS V8 και γράφει για την εμπειρία του.

Γράφει: Esquire Editors 05 Δεκεμβρίου 2019

Όταν πριν κάποια χρόνια ο τότε CEO της Maserati, Sergio Marchionne, έκανε λόγο για τα μυστικά εργαστήρια όπου κατασκευάζονται τα αυτοκίνητα του μέλλοντος, η περιέργεια των συντακτών ειδικού τύπου χτύπησε κόκκινο. Σήμερα αυτά τα εργαστήρια είναι πραγματικότητα: Στο Maserati Innovation Lab της Μόντενα κατασκευάζεται το μέλλον της αυτοκίνησης. Μόνο που από έξω, αν δεν υπήρχε μία πινακίδα με το logo της γνωστής εταιρείας, θα ήταν δύσκολο να πιστέψεις ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από μία από τις πολλές αποθήκες της περιοχής.

Από τον Gianluca Pezzi.

Όταν, όμως, πατήσεις το πόδι σου στο εσωτερικό οι διαστάσεις σου κόβουν την ανάσα. Χιλιάδες υπολογιστές και ακόμη περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές, με εκατοντάδες νεαρούς εργαζόμενους, στην πλειοψηφία τους μηχανικοί (συνολικά 1150 άτομα), να δουλεύουν πάνω σε πρωτοποριακά project που είναι πολύ πιθανόν να αλλάξουν το μέλλον στους δρόμους.

Maserati, το παρόν και το μέλλον

Η υψηλή τεχνολογία είναι πανταχού παρούσα, όλα όμως τεστάρονται από ανθρώπους. Οι πιλότοι της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας ελέγχουν και διορθώνουν δεκάδες διαφορετικές λεπτομέρειες μέσα από ειδικούς simulator. Ο καιρός, το είδος των δρόμων, οι off road διαδρομές, η κίνηση – όλα παίζουν τον ρόλο τους.


Οι εκπλήξεις δεν σταματούν ποτέ, αφού ποιος θα πίστευε ότι αυτά τα εργαστήρια είναι η γενέτειρα του Maserati Mulit 70;


Μάλιστα, καθώς η Maserati απευθύνεται σε ένα πελατολόγιο που ζητά την καλύτερη δυνατή εμπειρία, κι όχι απλά εξωφρενικές επιδόσεις ταχύτητας, το πρόγραμμα "User Experience” που κατασκευάστηκε σε αυτά τα εργαστήρια είναι ο οδηγός για τη βελτίωση λειτουργιών όπως ο κλιματισμός, το ηχοσύστημα ή και το GPS. Αντίστοιχα το DiM (Driver-in-Motion) Dynamic Simulator είναι το πιο εξελιγμένο simulator στην ευρωπαϊκή ήπειρο, δίνοντας τη δυνατότητα στη Maserati να ελέγχει τα μοντέλα της σε εργαστηριακές συνθήκες που όμως προσομοιάζουν με τις πραγματικές σε απίστευτο βαθμό.

Maserati σκάφος

Οι εκπλήξεις δεν σταματούν ποτέ, αφού ποιος θα πίστευε ότι αυτά τα εργαστήρια είναι η γενέτειρα του Maserati Mulit 70; Το σκάφος που κατασκεύασε η ιταλική εταιρεία τεσταρίστηκε μέσα από δεκάδες παραμέτρους πριν πέσει στη θάλασσα για πρώτη φορά. Τα simulators του Maserati Innovation Lab έκαναν πάρα πολύ καλή δουλειά, βελτιώνοντας αισθητά τον σχεδιασμό της αεροδυναμικής, με συνεπές αποτέλεσμα το εντυπωσιακό πλεούμενο να σκίζει τα κύματα σε ταχύτητες που αγγίζουν και ξεπερνούν τους 43 κόμβους.


Όσο όμως εντυπωσιακά κι αν είναι τα εργαστήρια της Maserati, τίποτα δεν συγκρίνεται με την πραγματική εμπειρία.


Όσο όμως εντυπωσιακά κι αν είναι τα εργαστήρια της Maserati, τίποτα δεν συγκρίνεται με την πραγματική εμπειρία. Έτσι, όταν ο ήχος της Levante GTS V8 3.9 φτάνει στα αυτιά μου, νομίζω ότι πρόκειται για μουσική. Καθώς οδηγώ το υπερσύγχρονο αυτό SUV στην περιοχή του Μαρανέλο απολαμβάνω το πολυτελές εσωτερικό σε συνδυασμό με μία αξέχαστη εμπειρία οδήγησης. Το information system του Levante με κάνει, μοιραία, να σκεφτώ τα εργαστήρια με τους χιλιάδες υπολογιστές.

Maserati 3

Περνώ μπροστά από την περιοχή που ο θρύλος λέει ότι ο Enzo Ferrari συνήθιζε να επισκέπτεται για να δειπνήσει στο αγαπημένο του εστιατόριο. Πατάω το γκάζι και το Levante επιταχύνει σαν αεροπλάνο· πατάω το φρένο και αυτοκίνητο σταματά με μία αρμονική κίνηση πολύ μακριά από τον μπροστινό μου· στις ανηφόρες και τις κατηφόρες η σταθερότητα της κίνησης εντυπωσιάζει.

Όσο για το relax mode; Είναι ιδανικό για ένα μεγάλο ταξίδι όπου θες απλά το αυτοκίνητο να αναλάβει τον έλεγχο της διαδρομής με απόλυτη ασφάλεια. Το παρόν της Maserati είναι υπερσύγχρονο και εντυπωσιακό. Θα πρέπει όμως να περιμένουμε μέχρι το 2020 για να γνωρίσουμε το μέλλον της, τότε δηλαδή που θα λανσάρει τα νέα της μοντέλα που σχεδιάζονται στο Innovation Lab της Μόντενα.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Τεχνολογία

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

7 νέα μοντέλα από το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης

Αυτές είναι οι σημαντικότερες φετινές συμμετοχές από το μεγαλύτερο Σαλόνι Αυτοκινήτου στον κόσμο.

Η πρώτη ηλεκτρική Porsche 912

Η Von Schmidt παρουσιάζει ακόμη μία μοναδική custom made δημιουργία.