Γιατί η Gen Ζ προσπαθεί να αποκλείσει τον Eminem από το TikTok;

Οι millennials fans του δε μένουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Eminem δημοσίευσε ένα animated βίντεο με στίχους για το single του Tone Deaf που κυκλοφόρησε μέσα στο 2020 ως απάντηση σε μία καμπάνια του TikTok που ούτε λίγο ούτε πολύ προσπαθεί να τον "ακυρώσει" ως καλλιτέχνη. Στο βίντεο εμφανίζονται φιγούρες που έχουν απαξιωθεί μέσα από το κίνημα #MeToo (Harvey Weinstein, Bill Cosby) και αυτή είναι η τελευταία εξέλιξη όσον αφορά στο trend #canceleminem του κοινωνικού δικτύου που υπογραμμίζει το διχασμό ανάμεσα στους Millenials fans του 48χρονου ράπερ και τους επικριτές του από τη γενιά Z. 


Ανεβάζοντάς το στο μεταξύ, φρόντισε να παραθέσει τις παρακάτω γραμμές που προέρχονται από το τραγούδι: "Δε θα σταματήσω ακόμη κι όταν τα μαλλιά μου γκριζάρουν / Γιατί δε θα σταματήσουν μέχρι να με εξουδετερώσουν". 

Το "επεισόδιο"

H διαμάχη ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ένας χρήστης του TikTok, του οποίου το προφίλ έχει αφαιρεθεί πια από το κοινωνικό δίκτυο, δημοσίευσε ένα μικρό clip από το ντουέτο του ράπερ με τη Rihanna, Love the Way You Lie. Είχε ξεχωρίσει το στίχο που λέει "Αν ποτέ προσπαθήσει να φύγει ξανά, θα τη δέσω στο κρεβάτι και θα βάλω φωτιά στο σπίτι", παροτρύνοντας τους followers του να τον "εξουδετερώσουν". Το post του αυτό έγινε viral, επανατοποθετώντας επί τάπητος το ζήτημα κατά πόσο οι αμφιλεγόμενοι στίχοι του Eminem έχουν καλλιτεχνική αξία σε μία εξαιρετικά "ευαίσθητη" εποχή.

Για να αποκτήσεις μία εικόνα του πόσο συζητήθηκαν τα παραπάνω στα κοινωνικά δίκτυα, από την περασμένη Δευτέρα, οι δημοσιεύσεις που φέρουν το hashtag #canceleminem ξεπερνούν τις 3 εκατ. θεάσεις, όμως από ό,τι φαίνεται, οι fans του Eminem είναι εκείνοι που κάνουν κουμάντο στο εν λόγω hashtag, υπογραμμίζοντας πως ο ράπερ ανέκαθεν "προκαλούσε" με τους στίχους του και πως στο παρελθόν έχουν ξανασυμβεί ανάλογα περιστατικά. 

Προς υποστήριξή του, κάποιοι χρήστες επεσήμαναν πως το Love the Way You Lie γράφτηκε επίτηδες για να ρίξει φως στο φλέγον ζήτημα της ενδοικογενειακής βίας, δεδομένου του ότι η Rihanna στο παρελθόν είχε πέσει θύμα κακοποίησης από τον πρώην σύντροφό της και επίσης ράπερ, Chris Brown. Η ίδια η τραγουδίστρια, όταν είχε κληθεί να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις για το τραγούδι, είχε αναφέρει πως κατά τη γνώμη της το κομμάτι θα μπορούσε να διαφωτίσει περισσότερο κόσμο σχετικά με τις σκληρές καταστάσεις που κάποιοι ζουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Eminem έχει βγάλει πολύ πιο "σκληρά" και παρεξηγήσιμα τραγούδια, όπως τα Superman and Kim που σχεδόν διαφημίζουν "έννοιες" όπως ο μισογυνισμός, η σεξουαλική κακοποίηση, η ομοφοβία και οι δολοφονίες. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στο πλαίσιο της πολιτικής ορθότητας, χαρακτηρίζουν τη γενιά Ζ ως πουριτανική.

Πάντως, είτε "παραδέχεσαι" τον Eminem είτε όχι, κατά γενική ομολογία ο 49χρονος σήμερα ράπερ κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει αποδειχτεί ειδικός στη διαχείριση "κρίσεων", καθώς γνωρίζει πώς να ελίσσεται και να καλύπτει τέτοιου είδους κατακριτέες κινήσεις. Ακολουθεί συγκεκριμένη μανιέρα για να αποφεύγει τις κακοτοπιές: Θυματοποιεί τον εαυτό του ("προσπαθούν να με εξουδετερώσουν, αλλά δε θα τα καταφέρουν") με αποτέλεσμα οι fans του να σπεύδουν προς διάσωσή του και κάπου στο ενδιάμεσο φροντίζει να κάνει αναφορές σε πανίσχυρους άντρες που όμως βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη για τις εγκληματικές τακτικές τους (βλ. Weinstein, Cosby) για να υπερτονίσει την τιμωρία τους. Εν ολίγοις δηλαδή, φέρνει στα μέτρα του όσα σε άλλους θα γυρνούσαν μπούμερανγκ και ναι, ως εκ θαύματος, όχι μόνο δεν "εξουδετερώνεται", αλλά βλέπει την επιρροή του να ενισχύεται ακόμη περισσότερο. Πανούργος, το λιγότερο. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου