Ίσως γι' αυτό οι εξωγήινοι δεν επικοινωνούν μαζί μας

"Εκεί που η μαγεία της φύσης συναντά την ψυχολογία της ύλης".

Μετά την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και την πρόσφατη πτώση του κινεζικού πυραύλου δυτικά του αρχιπελάγους των Μαλδίβων, ολοένα και συχνότερα σκεφτόμαστε πως οι εξωγήινοι μπορεί λίαν συντόμως να θελήσουν να μας συναντήσουν από κοντά - αν δεν το έχουν ήδη κάνει δηλαδή. Πέρα από τη διακωμώδηση του θέματος, ενδεχομένως να μην είμαστε πια σε θέση να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ύπαρξης πλασμάτων που επιβιώνουν εκτός πλανήτη γης, απλώς εκκρεμεί ένα βασικό, αναπάντητο ερώτημα. Γιατί δεν έχουν επικοινωνήσει ακόμη μαζί μας; 

Οι θεωρίες για την εξωγήινη ζωή

Παραδόξως, τον ίδιο προβληματισμό έχουν επιστήμονες ανά την υφήλιο και διατυπώνουν διαφορετικές θεωρίες επ᾽αυτού. Η πρώτη και η πιο ορθολογιστική είναι ότι πολύ απλά είμαστε ολομόναχοι στο μάταιο τούτο κόσμο. Δηλαδή, υποστηρίζει ότι ο μόνος προηγμένος και πολύπλοκος πολιτισμός είναι ο δικός μας, με το υπόλοιπο σύμπαν να είναι κανονικά ακατοίκητο. 

Σύμφωνα με τη δεύτερη, οι πολιτισμοί σπανίζουν και δε συμβαδίζουν με τη σύγχρονη εποχή. Δεν είναι εν ολίγοις απίθανο να έζησαν κάποιοι κάπου κάπως κάποτε πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια στο άλλο άκρο του σύμπαντος και ενόσω η Γη ακόμη σχηματιζόταν. Συνεπώς, δε θα μπορούσαμε να είχαμε συναντηθεί. 

Από την άλλη, ενδέχεται να είμαστε οι τελευταίοι των Μοϊκανών -που μεταξύ μας, κάνουν ό,τι μπορούν για να αυτοκαταστραφούν- και οι μεταγενέστεροι θα γεννηθούν σε μερικές εκατοντάδες δεκαετίες. Εν ολίγοις, μπορεί να συντρέχουν ένα σωρό λόγοι για τους οποίους οι δρόμοι μας δεν έχουμε ακόμη διασταυρωθεί. 

Κάτι που δεν είχαμε σκεφτεί

Μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο, παρουσιάζει το σκεπτικό του Michael Hippke, ο οποίος περιγράφει ένα ενδεχόμενο που ίσως κανείς δεν έχει σκεφτεί ή τουλάχιστον διατυπώσει μέχρι στιγμής. Οι άνθρωποι για να "ξεφύγουμε" από τη βαρύτητα της Γης και από την ατμόσφαιρα πρέπει να φτάσουμε τουλάχιστον τα 11 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο και για αυτό χρειαζόμαστε πολλή δύναμη και καύσιμα. Αν γνωρίζεις τι δημιουργεί μία εκτόξευση πυραύλου, μάλλον μπορείς να καταλάβεις τι εννοούμε.

Εντούτοις, εάν οι εξωγήινοι φίλοι μας ζούσαν σε έναν κόσμο όπου η βαρύτητα είναι πολύ ισχυρότερη από εδώ, τότε ίσως χρειάζονται ενέργεια που δε μπορούν να αντλήσουν από πουθενά. Σε περίπτωση που ο πλανήτης στον οποίο ζουν-ζούσαν έστω- είναι πολύ μεγαλύτερος από τη Γη, θα χρειαζόταν μία (τουλάχιστον) πυρηνική έκρηξη για να "αποδράσουν", γεγονός που και στη θεωρία ακόμη είναι εξαιρετικά δύσκολο, περίπλοκο και επικίνδυνο για να κοντρολαριστεί χωρίς οδυνηρές συνέπειες.

Ταυτόχρονα, δεν θα είχαν δορυφόρους, ούτε τηλεπικοινωνίες και διαστημικά τηλεσκόπια για να μας εντοπίσουν και άρα θα παρέμεναν παγιδευμένοι στο ίδιο περιβάλλον για πάντα. Βρε λες;

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης