Χρήσιμα tips για καλύτερη διαχείριση χρόνου

Πώς θα εξοικονομήσεις περισσότερο χρόνο για πράγματα που μέχρι στιγμής δεν προλαβαίνεις να κάνεις.

Γράφει: Esquire Editors 25 Ιουνίου 2021

Ο χρόνος είναι η ακριβής μέτρηση μιας διαδικασίας από το παρελθόν στο μέλλον και η διαχείρισή του, η διαδικασία μέσα από την οποία επιτυγχάνεται η αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και μέσων για την επίτευξη διάφορων στόχων, ήταν, είναι και θα είναι κάτι που απασχολεί όλους. Γι’ αυτόν το λόγο η διαχείριση χρόνου είναι μια δεξιότητα πολύ χρήσιμη για την ποιότητα της ζωής μας. Η δεξιότητα αυτή καλλιεργείται από τη μικρή ηλικία των παιδιών και εξελίσσεται με την ενηλικίωσή μας.

Σε γενικές γραμμές, ο χρόνος είναι ίδιος για όλους μας και πρέπει να τον αξιοποιούμε ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες μας.

3 βήματα διαχείρισης χρόνου για κάθε ηλικία

‣ Προγραμματισμός: Οι στόχοι που βάζουμε, οι στρατηγικές που εφαρμόζουμε, οι ενέργειες και τα μέσα που χρησιμοποιούμε, αν είναι μεθοδευμένα, μας βοηθούν στην υλοποίηση των στόχων μας.

‣ Οργάνωση: Καταμερίζουμε ανάλογα με το χρόνο και τα μέσα που έχουμε τις εργασίες ή τις υποχρεώσεις μας.

‣ Έλεγχος: Επαναξιολογούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τον προγραμματισμό και την οργάνωση που έχουμε κάνει σε σχέση με το αποτέλεσμα που έχουμε πετύχει.

Διαχείριση χρόνου: Ένα δύσκολο παζλ

Ο ρόλος της γυναίκας σήμερα είναι πολύπλευρος. Μιλάμε για το ρόλο της, γιατί έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες δεν έχουν μόνο έμμισθη εργασία, αλλά και άμισθη, που καταλήγει αθροιστικά σε περισσότερες ώρες εργασίας από εκείνες των ανδρών. Οι "υποχρεώσεις" μιας γυναίκας είναι πολλαπλές: Έχει να διαχειριστεί τον εαυτό της, την οικογένειά της, την εργασία της, την πατρική της οικογένεια, την κοινωνική της ζωή, αλλά και να διατηρήσει τη ροή στο σπίτι της. Πολλές φορές (δικαιολογημένα!) ο χρόνος δε φτάνει και συνεχώς αναβάλλουμε πράγματα ή "αδικούμε" κατηγορίες που είναι σημαντικές για τη ζωή μας. Η λύση σ’ αυτό είναι ένας μηχανισμός που ονομάζεται "αλυσιδωτή μετακίνηση" ("trip - chaining").

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου μιας γυναίκας με πολλαπλές υποχρεώσεις σε όλα τα επίπεδα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συνδυαστική σκέψη και διαδρομή. Το μοτίβο αυτό, δηλαδή μιας βασικής διαδρομής με αρκετές διασυνδεδεμένες μικρότερες διαδρομές, μπορεί να είναι η απάντηση για την έλλειψη χρόνου. Για να το καταλάβεις καλύτερα, θα φέρω ως παράδειγμα τη δική μου προσπάθεια να οργανώνω το χρόνο μου: Καθώς για ιατρικούς λόγους δεν μπορώ να πιω τον καφέ μου προτού περάσει τουλάχιστον μισή ώρα από τη στιγμή που θα ξυπνήσω, έχω προγραμματίσει ότι αυτός είναι ο χρόνος που συμμαζεύω το σπίτι μου, απλώνω ρούχα, ετοιμάζω την τσάντα μου για το γραφείο.

Ξέρω ότι όλα αυτά θα γίνουν σε συγκεκριμένη ώρα και θα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια. Με ηρεμεί και απολαμβάνω τον καφέ μου μετά χωρίς τύψεις και χωρίς να χαθεί η ροή του σπιτιού μου. Συνδυάζω το καθαριστήριο με την Τετάρτη, γιατί είναι δίπλα στο γυμναστήριο. Παίρνω τα ρούχα στην επιστροφή την επόμενη εβδομάδα. Ο κανόνας είναι η κινητικότητά μου μέσα στη μέρα να μη συσχετίζεται με την απασχόληση, αλλά με την αποτελεσματικότητα. Πώς θα μπορούσες να εφαρμόσεις ένα δικό σου αλυσιδωτό πρόγραμμα: Κατάγραψε κάθε μέρα τι πρέπει να κάνεις για τη διαχείριση του σπιτιού σου και τοποθέτησέ τα μέσα στο χρόνο που μπορείς να διαθέσεις. Ξεχώρισε τις προτεραιότητες (τι πρέπει να γίνει σήμερα, τι μπορεί να γίνει αύριο και τι απλά θα ήταν καλό να έχει γίνει). Οργάνωσέ τα έτσι ώστε να μπορείς να έχεις χρόνο να δεις και τον εαυτό σου. Η ζωή δεν είναι μόνο υποχρεώσεις, αλλά και απόλαυση.

Διαχείριση χρόνου για παιδιά

Η διαχείριση του χρόνου είναι μια δεξιότητα που αποκτάται σταδιακά από τη νηπιακή ηλικία. Το πρώτο στάδιο της διαχείρισης χρόνου είναι να κατανοήσει το παιδί ότι η μέρα έχει 24 ώρες και η εβδομάδα 168 ώρες και με τη βοήθειά μας να καταλάβει μεγαλώνοντας και πάντα ανάλογα με την ηλικία του πώς μπορεί να τις "μοιράσει" και να τις αξιοποιήσει για να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του, να παίξει και να ξεκουραστεί. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορεί να οργανωθεί ο χρόνος ενός παιδιού: Στις 24 ώρες της ημέρας πρέπει να καλύψει τις πρωταρχικές του ανάγκες, που είναι 8-10 ώρες ύπνος και μισή ώρα το μεσημέρι και μισή ώρα το βράδυ ώρα φαγητού και κοινωνικοποίησης με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον από τις 168 ώρες την εβδομάδα οι 56-70 είναι για ύπνο και οι 7 τουλάχιστον για φαγητό. Περίπου 40 ώρες την εβδομάδα αφιερώνονται στο σχολείο, στις εξωσχολικές του δραστηριότητες και στο παιχνίδι.

Σε αυτόν το χρόνο πρόσθεσε τις ώρες μετακίνησης του παιδιού από και προς το σχολείο/εξωσχολικές δραστηριότητες. Στη σχολική ζωή ενός παιδιού, λοιπόν, ο χρόνος που μένει για διάβασμα δεν είναι πολύς, γι’ αυτό και η μελέτη θα πρέπει να γίνει γρήγορα και αποτελεσματικά.

‣ Τι μπορείς να κάνεις: Είναι καλό από μικρή ηλικία να βοηθήσεις το παιδί να βρει το πρόγραμμά του. Στα σχολικά του χρόνια μπορείς να το βοηθήσεις ώστε να οργανώνει το διάβασμά του με τέτοιον τρόπο ώστε να αποδίδει αλλά και να μην αγχώνεται.

‣ Κράτα σταθερό το πρόγραμμά του. Απόκτησε μαζί του μια ρουτίνα που του δίνει ασφάλεια, αλλά και το βοηθά να οργανώνει το παιχνίδι και το διάβασμά του.

‣ Προσπάθησε να του δίνεις την ελευθερία να επιλέγει τι θέλει να κάνει (τα παιδιά θέλουν να κάνουν πολλά πράγματα μέσα στη μέρα τους), ώστε να αποκτά την αίσθηση του χρόνου αλλά και να μπορεί να ακολουθεί το πρόγραμμα της οικογένειας – γίνε όμως συγκεκριμένη στο ποιο είναι αυτό το πρόγραμμα.

Στην προεφηβική ηλικία βάζουμε προτεραιότητες. Το παιδί πρέπει να καλύψει όλες του τις ανάγκες, από τον ύπνο και το φαγητό του μέχρι το σχολείο και τα φροντιστήρια, το διάβασμα, το παιχνίδι, τους φίλους και την κοινωνικότητά του. Κάθε μέρα πρέπει να τα κάνει όλα με διαφορετική βαρύτητα, ανάλογα με τις προτεραιότητές του.

Για παράδειγμα, το Σαββατοκύριακο ξοδεύει πιο πολύ χρόνο στην κοινωνικοποίηση και στα χόμπι του απ’ ό,τι μέσα στην εβδομάδα. Η διαχείριση του χρόνου ενός μαθητή είναι το Α και το Ω της οποιαδήποτε επιτυχίας. Δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες: Δεν μπορεί να παίζει το πρωί, όταν είναι η ώρα να ετοιμαστεί για το σχολείο, αλλά δεν είναι και η ώρα να βλέπει τηλεόραση αργά το βράδυ, γιατί δε θα μπορεί να ξυπνήσει το πρωί. Δεν προλαβαίνει να διαβάσει σε ένα απόγευμα για ένα επαναληπτικό διαγώνισμα, αυτό θα πρέπει να το προγραμματίσει ώστε να διαβάζει σταδιακά για να αφομοιώνει την ύλη του. Στην εφηβική ηλικία βάζουμε στόχους που θα είναι S.M.A.R.T., δηλαδή "έξυπνοι".

Αυτό το αγγλικό ακρωνύμιο μας βοηθά να τους κατανοήσουμε καλύτερα:

‣ Specific. Συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι ως προς το τι, πού, πότε και το πώς.

‣ Measurable. Να είναι μετρήσιμοι, να τους αξιολογήσουμε ποσοτικά.

‣ Attainable. Να είναι εφικτοί, ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν.

‣ Realistic. Να είναι ρεαλιστικοί σε σχέση με την πραγματικότητα κάθε ατόμου.

‣ Time bound. Να είναι χρονικά προσδιορισμένοι, να δηλώνεται ξεκάθαρα
 μέχρι πότε θα πραγματοποιηθούν.

Θυμήσου: Για να μπορεί το παιδί και τα άλλα μέλη της οικογένειας να διαχειρίζονται το χρόνο τους, είναι σημαντικό να μπορείς να κάνεις κι εσύ το ίδιο μέσα στην καθημερινότηα. Να είσαι συγκεκριμένη και ρεαλιστική στο πρόγραμμα που έχετε ως οικογένεια και να είσαι παράδειγμα διαχείρισης χρόνου.

Από: Shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης