Προσεχώς μποτιλιάρισμα δορυφόρων στο διάστημα

Ποιοι ευθύνονται για το φαινόμενο και οι τύποι δορυφόρων που συναντώνται εκεί έξω.

Γράφει: Esquire Editors 13 Αυγούστου 2021

Επί δεκαετίες η υπόθεση του διαστήματος αφορούσε μόνο τις υπερδυνάμεις αλλά και κάποιες τεράστιες εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας όπως η Boeing, η Lockheed Martin και η AT&T. Τα τελευταία χρόνια όμως επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη βιομηχανία: Οι εκτοξεύσεις πυραύλων έγιναν φθηνότερες, οι δορυφόροι έγιναν μικρότεροι και τα λογισμικά ανάλυσης δεδομένων έγιναν πιο προηγμένα. Οι αλλαγές αυτές οδήγησαν σε μια έκρηξη προσφοράς δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης τις οποίες παρείχαν επιχειρηματίες που αποφάσισαν να επενδύσουν στο διάστημα.

Το 2019 περιστρέφονταν γύρω από τον πλανήτη 2.000 high-tech συσκευές. Σήμερα, στο διάστημα κυκλοφορούν πάνω από 6.000 δορυφόροι. Μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σχεδόν έως και 1.000% ξεπερνώντας τους 50.000 δορυφόρους.

Στους κινδύνους που εμπεριέχει η τεράστια αύξηση των δορυφόρων περιλαμβάνονται από τη μία το ζήτημα της προστασίας της ιδιωτικότητας των πολιτών και από την άλλη η ρύπανση του διαστήματος με χιλιάδες συσκευές. Πολλοί επικριτές της "έκρηξης" αυτής θέτουν ερωτήματα ως προς το αν η νομοθεσία των κρατών μπορεί να ξεπεράσει τα όρια της ατμόσφαιρας και να θέσει όρους για να προλάβει τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν από την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία του διαστήματος.

Από τους 3.372 ενεργούς δορυφόρους που περιστρέφονται γύρω από τη Γη το 2021, οι 1.897 ανήκουν στις ΗΠΑ και πρόκειται μακράν για τον πιο μεγάλο αριθμό δορυφόρων μιας χώρας. Η Κίνα ακολουθεί με 412 και η Ρωσία με 176.

Οι πρωτοπόροι

Τον Ιούλιο, μετά από 17 χρόνια προσπαθειών και αφού δαπάνησε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία, ο Richard Branson πραγματοποίησε την πρώτη του διαστημική πτήση με το SpaceShip Two της Virgin Galactic, προλαβαίνοντας τον Jeff Bezos κατά 11 ημέρες.

Η πτήση ήταν περισσότερο μια διαφήμιση παρά αυτοσκοπός, καθώς ήδη αγοράστηκαν 600 εισιτήρια για μελλοντικές πτήσεις με κόστος 250.000 δολάρια η μία.

Ο Bezos, ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, ολοκλήρωσε κι αυτός μετά από λίγες μέρες το πρώτο του ταξίδι στο διάστημα με το όχημα New Shepard της εταιρείας του Blue Origin. Ο  Αμερικανός δισεκατομμυριούχος αναχώρησε από εγκαταστάσεις στην έρημο του δυτικού Τέξας και πραγματοποίησε ένα ταξίδι διάρκειας περίπου 10 λεπτών και 20 δευτερολέπτων στην άκρη του διαστήματος.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στην SpaceX του Elon Musk, η εταιρεία  που άλλαξε τα δεδομένα στη βιομηχανία μειώνοντας δραστικά το κόστος εκτόξευσης ενός πυραύλου.

Το 2015 η SpaceX εκτόξευσε 11 τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους με το Falcon 9, τον πρώτο επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο που μπορεί να μεταφέρει ένα αντικείμενο στο διάστημα και να το βάλει σε τροχιά.

Έκτοτε, οι επαναχρησιμοποιούμενοι πύραυλοι έχουν μειώσει το μέσο κόστος εκτόξευσης από τα 200 εκατομμύρια δολάρια στα 60 εκατομμύρια δολάρια. Συγκριτικά, το διαστημικό λεωφορείο της NASA χρειάζεται περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια ανά εκτόξευση.

Τύποι δορυφόρων

Από την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου από τη Σοβιετική Ένωση το 1957 έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 5.000 εκτοξεύσεις μέχρι σήμερα. Οι δορυφόροι αυτοί χρησιμοποιούνται τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ παίζουν καθοριστικό ρόλο σε δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση του καιρού. Οι δορυφόροι αποτελούν επίσης αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας υποδομής πλοήγησης και τηλεπικοινωνιών. Επίσης χρησιμοποιούνται για την εξερεύνηση του διαστήματος μαζί με τα διαστημικά τηλεσκόπια, τους διαστημικούς σταθμούς και τα διαστημόπλοια.

Από το 2008 έως το 2019 η παγκόσμια βιομηχανία δορυφόρων σχεδόν διπλασιάστηκε φτάνοντας τα 271 δισ. δολάρια.

Πέρα από τους μεγάλους δορυφόρους υπάρχουν και οι πιο μικροί οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την τηλεπισκόπηση (remote sensing), τις τηλεπικοινωνίες, την πλοήγηση κτλ. Έως το 2030 οι  εκτοξεύσεις μικρών δορυφόρων θα αυξηθούν γεωμετρικά καθώς εξυπηρετούν πολλούς σημαντικούς τομείς όπως τον αμυντικό, τον ερευνητικό και τον εμπορικό.

Από: Capital.gr

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης