MacBook Air αλλά πιο φθηνό

Ποιες επιπτώσεις θα είχε ως γεγονός στην αγορά και στο πιστό κοινό της εταιρείας;

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 21 Σεπτεμβρίου 2021

Όλοι μιλούν για το νέο MacBook Pro 16 ιντσών και επαναλαμβάνουν τις τελευταίες φήμες που υποδηλώνουν ότι θα έχει ενσωματωμένο νέο chip, το οποίο έχει ήδη βαφτιστεί (χωρίς επιβεβαίωση, φυσικά, από την Apple) ως M1X. Παράλληλα, υπάρχουν διαρροές που διασφαλίζουν το γεγονός ότι η Apple θα λανσάρει τους επόμενους μήνες ένα νέο MacBook Pro 14 ιντσών που θα αντικαταστήσει το 13 ιντσών και θα φέρει ένα από τα νέα chip της εταιρείας. Ωστόσο, εμείς θέλουμε με κάποιο τρόπο να επαναφέρουμε την παλιά ιδέα του MacBook SE, μόνο με τη μορφή του MacBook Air, άσχετα αν δεν έχει καν τεθεί υπό εξέταση ως ενδεχόμενο και αποτελεί αποκύημα της δικής μας φαντασίας και μόνο. Παρόλα αυτά όμως, ας υποθέσουμε ότι όλες οι διαρροές που διαβάζουμε τους τελευταίους οκτώ μήνες είναι αληθινές.

Η Apple ετοιμάζει δύο νέα chips, αν και οι φήμες ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως. Ορισμένα φίλτρα εγγυώνται ότι το M1X και το M2 είναι το ίδιο chip με διαφορετικά ονόματα. Άλλα, ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά. Γεγoνός αποτελεί ότι η Apple θα παρουσίαζε νέες συσκευές το φθινόπωρο με ένα νέο 12πύρηνο chip (σε σύγκριση με τους οκτώ πυρήνες που βρέθηκαν στο Μ1) το οποίο, ναι, θα συνέχιζε να λειτουργεί στα 3,2 GHz. Εκτός από αυτό το νέο chip, η Apple θα ανέπτυσσε επίσης εσωτερικά CPU με GPU 16 και 32 πυρήνων.

Προς το παρόν, αξίζει τον κόπο εάν υπάρχει chip 12πύρηνο. Η Apple θα μπορούσε να παρουσιάσει τέλεια μόνο ένα νέο chip για το MacBook Pro 16 ιντσών και το iMac 27 ιντσών, τα οποία είναι τα μόνα προϊόντα στη γκάμα υπολογιστών που έπρεπε να κάνουν το άλμα στην οικογένεια των δικών τους επεξεργαστών (τα μοντέλα iPad που δεν έχουν το M1 τοποθετημένο, έχουν A14 Bionic). Η Apple υποσχέθηκε ότι θα μεταβεί από την Intel σε αποκλειστικά chip εντός δύο ετών και, ως εκ τούτου, θα το είχε πραγματοποιήσει, αφήνοντας ολόκληρη τη γκάμα των προϊόντων με τους δικούς της επεξεργαστές, εκεί που θέλουμε δηλαδή να φτάσουμε τόση ώρα γράφοντας αυτές τις γραμμές.

Ένα MacBook SE, μέσω του Apple Watch SE ή του iPhone SE, δε βγάζει νόημα εντός της γκάμας των προϊόντων, αυτό είναι σαφές, αλλά μία σημαντική πτώση της τιμής στον φορητό υπολογιστή της Apple για αρχικούς λόγους μπορεί να έχει για να δικαιολογήσει τις τιμές των νέων μοντέλων MacBook Pro 14 ιντσών και 16 ιντσών και τις ρηξικέλευθες δυνατότητες που έχουν αυτή τη στιγμή τα iPad Pro και iPad Air. Μόλις η Apple παρουσιάσει το επόμενο chip της, όταν τα M2 ή M1X πλεονεκτούν συγκριτικά με το M1, θα υπάρχει περιθώριο για μείωση των τιμών σε σχέδια M1. 

To ενδεχόμενο ενός MacBook SE και οι συνέπειες

Πριν από μερικά χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες μιλούσαν για το φάντασμα του MacBook SE, ένα "ονειρεμένο" προϊόν σε εύρος τιμής κάτω από 700 δολάρια, δηλαδή 200 δολάρια λιγοτερα από την τιμή ενός νέου, απλού μοντέλου MacBook Air (στην Ισπανία η έκδοση 256 GB ανέρχεται στα 1.129 ευρώ). Η πραγματικότητα είναι ότι ένα νέο μοντέλο, ένα MacBook SE, δε θα είχε νόημα γιατί θα περιέπλεκε τη στρατηγική τιμολόγησης.

Από την άλλη, ενδέχεται να αξίζει για την Apple (γιατί για εμάς σίγουρα αξίζει) να μειώσει την τιμή εκκίνησης του MacBook. Ένα MacBook Air που ήρθε για να ανταγωνιστεί στην τιμή με φορητούς υπολογιστές μεσαίας κατηγορίας (σκέφτομαι προϊόντα της Acer ή της Dell, αλλά και της Asus και της HP) σίγουρα θα αναταράξει την αγορά. Το ερώτημα για το πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο, εντούτοις, καλά κρατεί. Εξάλλου, πριν από τα νέα chip, ήταν δυνατό να συζητηθεί η σχέση χωρητικότητας-απόδοσης-τιμής των επεξεργαστών MacBook (κυρίως για το MacBook Pro 15 της Apple με επεξεργαστή Intel Core i9). Με τους νέους επεξεργαστές όχι πια.

Η είσοδος στην αγορά της μεσαίας κατηγορίας, φυσικά, έχει προβλήματα. Χωρίς να προχωρήσουμε περαιτέρω, το gaming εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο. Τα κορυφαία παιχνίδια δεν έχουν ακόμη αγκαλιάσει το M1, και όταν πρόκειται για την επιλογή, ο καταναλωτής σε αυτό το εύρος τιμών θα παραμείνει στα Windows. Αλλά είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για ένα MacBook SE έγκειται στο ποια νέα καινοτομία "κουβαλούν" τα νέα μοντέλα. Τελικά, αυτό που συνέβη με το iPhone SE είναι ότι δεν ήταν μόνο φθηνότερο αλλά παρείχε επίσης μία μακρά σειρά λεπτομερειών που οι χρήστες της Apple (στην περίπτωση αυτή του iPhone) έχασαν. 

Ήθελαν ακόμα να έχουν TouchID, μια παραδοσιακή υποδοχή ακουστικών., είχαν μια περίπλοκη σχέση με την εγκοπή, δεν ήθελαν μεγαλύτερο κινητό (ας δούμε, η αγορά κινητών τηλεφώνων σήμερα δεν είναι η ίδια με την εποχή που βγήκε το iPhone SE, αλλά αυτό ήταν ένα αναμφισβήτητο στοιχείο αγοράς). . Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με τους φορητούς υπολογιστές Apple για ορισμένους χρήστες: Τους λείπει η φόρτιση με το MagSafe, έχουν επικρίνει τη μπάρα αφής, η φόρτιση USB-C δεν τους πείθει, πόσω μάλλον το πληκτρολόγιο, θα ήθελαν έξοδο HDMI... Όμως, τη στιγμή που κάθε επανασχεδιασμός διορθώνει οποιοδήποτε από αυτά τα στοιχεία σε οποιοδήποτε από τα προϊόντα (και το πληκτρολόγιο είναι πολύ σχετικό), αγνοεί τον αγοραστή της Apple που θέλει ένα προϊόν που μοιάζει με το MacBook Pro του 2015, αλλά έχει χαμηλότερη τιμή από το MacBook Air του 2020. Και αυτό είναι πρόβλημα για να μειωθεί στο μέλλον το όριο των 1.129 ευρώ. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μάθαμε πότε θα δούμε τα νέα iPad

H Apple ανακοίνωσε επίσημα την ημερομηνία της παρουσίασης των νέων προϊόντων της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Carys Zeta Douglas, ο 'κλώνος' της Catherine Zeta-Jones

Δες την κόρη της Catherine Zeta-Jones και του Michael Douglas να γιορτάζει τα 21α γενέθλιά της.

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου