Όταν η ιστορία του Alec Baldwin είχε επαναληφθεί με θύμα τον Brandon Lee

To τραγικό περιστατικό συνέβη το 1993 και προφανώς σε αυτό δεν είχε καμία ανάμειξη ο Baldwin.

Από το πρωί κάνει το γύρο του κόσμου η είδηση ότι στα γυρίσματα της ταινίας Rust ο Alec Baldwin πυροβόλησε και σκότωσε κατά λάθος τη διευθύντρια φωτογραφίας Halyna Hutchins, ενώ και ο σκηνοθέτης Joel Souza νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Παρότι η μνήμη μας -όλων, όχι μόνο των Ελλήνων- είναι εξαιρετικά βραχεία, αμέσως ήρθαν στο μυαλό μας δύο άσχετα ή και σχετικά περιστατικά, ανάλογα με την οπτική του καθενός: Α. Όταν κατέθεσε αίτηση διαζυγίου από τον Baldwin η Kim Basinger, τον είχε κατηγορήσει για λεκτική κακοποίηση, κυκλοθυμία και ξεσπάσματα, χαρακτηρίζοντάς τον "bully", Β. Έχει ξανασυμβεί αντίστοιχο τραγικό περιστατικό στα γυρίσματα της ταινίας The Crow, όπου θύμα ήταν ο Brandon Lee, ο μονάκριβος γιος του Bruce.

Το χρονικό μίας ακόμη κατά λάθος δολοφονίας

Στις 30 Μαρτίου 1993, ο Brandon Lee πήγε στο γύρισμα για τις ανάγκες της ταινίας The Crow στο Wilmington της Βόρειας Καρολίνας. Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, ήταν νεκρός.

Βασισμένο στο ομώνυμο κόμικ, το The Crow επρόκειτο να είναι η πρώτη μεγάλη δουλειά του Lee. Είχε ήδη γίνει αναγνωρίσιμος από τα Showdown στο Little Tokyo και Rapid Fire, αλλά ήθελε να κάνει στροφή στην καριέρα του και κυρίως να μην τον "θυμούνται ως τον γιο του Bruce Lee" όπως είχε δηλώσει πολλάκις σε συνεντεύξεις του. Το Crow, που γράφτηκε από τον James O'Barr και κυκλοφόρησε το 1989, ήταν πολύ goth και μακάβριο, εμπνευσμένο από την αγάπη του για τους The Cure και τους Joy Division. Αφηγούνταν τη ζωή του ροκ σταρ Eric που τον ανέστησε ένα κοράκι καθώς αυτός και η αρραβωνιαστικιά του είχαν δολοφονηθεί στο δρόμο από τραμπούκους. Εκείνη τη χρονιά ο Batman του Tim Burton σάρωνε στο box office, οπότε όταν κυκλοφόρησε το κόμικ The Crow αμέσως το "τσίμπησε" o παραγωγός Edward R. Pressman ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής. 

Ο O'Barr στο μεταξύ που είχε γράψει το κόμικ μετά από τη δολοφονία της κοπέλας του από έναν μεθυσμένο οδηγό, δε συμφωνούσε με την τοποθέτηση του Lee στον πρωταγωνιστικό ρόλο με βασική ένσταση ότι δεν ήθελε το The Crow να είναι "μία ακόμη ταινία κουνγκ φου". Ωστόσο, η πρώτη επιλογή του σκηνοθέτη, ο Christian Slater ήταν πολύ "ακριβός" και ο Johnny Depp που του αντιπρότεινε ο O'Barr δεν του άρεσε. Ευτυχώς, όταν ο O'Barr συναντήθηκε με τον Lee, άλλαξε γνώμη. "Το επίπεδο φυσικότητας και το χάρισμα που έφερε στο ρόλο ήταν εκπληκτικό. Έφερε το σωστό μείγμα χιούμορ, πόνου και απειλής στο ρόλο", είχε παραδεχτεί τότε.

Ο χαμηλός προϋπολογισμός της ταινίας που ανερχόταν σε μόλις 15 εκατ. δολάρια έκανε πολύ δύσκολη τη ζωή όλων στα γυρίσματα. Για την ακρίβεια, τα προβλήματα είχαν ξεκινήσει από την πρώτη μέρα: Ένας ξυλουργός υπέστη σοβαρά εγκαύματα όταν ένας γερανός χτύπησε καλώδια ρεύματος, ένας δυσαρεστημένος εργαζόμενος στην ταινία έριξε το αυτοκίνητό του στο πίσω μέρος του στούντιο και μέσα σε όλα αυτά υπήρξε και η περιβόητη "θύελλα του αιώνα" που σάρωσε τη Βόρεια Καρολίνα στις 13 Μαρτίου και κατέστρεψε το εξωτερικό σκηνικά. Γυρίζοντας πρώτα όλες τις σκηνές του ως αναστημένος πια Draven, ο ηθοποιός περνούσε έξι ημέρες την εβδομάδα φορώντας πολύ λίγα ρούχα μέσα στη βροχή. Όταν η πραγματική βροχή δεν ήταν αρκετή, τότε έφερναν μηχανήματα για να την κάνουν να φαίνεται ακόμα πιο έντονη.

Την έβδομη ημέρα "βασανιστηρίων" φέρεται να είπε ότι σχεδόν πνίγηκε. Παρόλα αυτά, δεν έχανε το κέφι του και μάλιστα βοηθούσε την υπόλοιπη παραγωγή σε ψυχολογικό επίπεδο. Αφού ξεμπέρδεψε από αυτές τις σκηνές, ό,τι είχε απομείνει να γυριστεί από τον Lee ήταν ευτυχώς "κανονικό" και ο ηθοποιός είχε σκοπό ολοκληρώνοντάς τις να παντρευτεί την αγαπημένη του, Eliza Hutton, την επόμενη εβδομάδα κιόλας. "Έχασε 20 κιλά αφού πήρε τον ρόλο και γενικά, δεν είχε πολλά να χάσει", λέει ο O'Barr. "Μπορούσα να τον σηκώσω με το ένα χέρι, ήταν τόσο αδύνατος. Δεν είχε καθόλου λίπος πάνω του". Η δε μάνατζερ του Lee, Jan McCormack, είχε τηλεφωνήσει στην παραγωγή για να παραπονεθεί για τις "απάνθρωπες" συνθήκες: "Εσείς σκοτώνετε τον Brandon εκεί κάτω", είχε τονίσει, προφητικά θα έλεγε κανείς. 

Όταν η ιστορία του Alec Baldwin είχε επαναληφθεί με θύμα τον Brandon Lee Michael Ochs Archive-Getty Images
Ο Brandon Lee με τους γονείς του


Νωρίτερα στο γύρισμα, ένας τύπος που ήταν υπεύθυνος για τα αντικείμενα στα σκηνικά πήγε σε ένα κατάστημα για να αγοράσει μερικά αναγκαία για την παραγωγή, μεταξύ των οποίων ένα σετ από κανονικές σφαίρες. Δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σφαίρες στα γυρίσματα, ο υπεύθυνος της παραγωγής τις πήρε και τις αποθήκευσε στο πορτμπαγκάζ του δικού του αυτοκινήτου. Όπως είναι γνωστό, στις ταινίες χρησιμοποιούνται άσφαιρα που δημιουργούν το εφέ του πυροβολισμού. Κατά τη διάρκεια μίας σκηνής ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν άσφαιρα στο πλατό, οπότε για να εξοικονομήσουν χρόνο, οι παραγωγοί πήραν τις πραγματικές σφαίρες και τις μετέτρεψαν σε άσφαιρα για τα κοντινά πλάνα. Όμως, μάλλον δεν έκαναν πολύ καλή δουλειά. 

Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 30 Μαρτίου, το ίδιο όπλο χρησιμοποιήθηκε για τη σκηνή όπου ο Brandon Lee επρόκειτο να δεχτεί σφαίρα από τον Funboy, το χαρακτήρα που υποδυόταν ο Michael Massee. Σύμφωνα με το σενάριο, ο Lee έπρεπε να μπει στο διαμέρισμά του και να ενεργοποιήσει ένα μηχανισμό που θα προσομοίαζε την πληγή από τον πυροβολισμό. Όλα κύλησαν λοιπόν βάσει προγράμματος. Ο Massee τον πυροβόλησε, ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε και ο Lee έπεσε κάτω. Έπρεπε να ακουστεί η λέξη cut (ότι σταμάτησαν να γυρίζουν δηλαδή) για να συνειδητοποιήσουν ότι ο Lee δεν κινούνταν όντως. Το λάθος από το ψεύτικο άσφαιρο του είχε δημιουργήσει ένα τεράστιο, αληθινό τραύμα στην κοιλιά.

Η τραγική κατάληξη

Ο Lee μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση που διήρκεσε 6 ώρες προτού αφήσει την τελευταία του πνοή στις 31 Μαρτίου 1993. Ακολούθησε έρευνα δύο μηνών και ο πυροβολισμός κρίθηκε ως ατύχημα, επομένως δεν υπήρξαν ποινικές κατηγορίες. Η μητέρα του Lee, Linda Cadwell κατέθεσε αγωγή κατά του στούντιο, η οποία διευθετήθηκε εξωδικαστικά. Δύο μήνες μετά το θάνατο του Lee, η παραγωγή εξασφάλισε επιπρόσθετα 8 εκατ. δολάρια για να ξαναγράψει το σενάριο ώστε να ολοκληρωθεί η παραγωγή του The Crow, χρησιμοποιώντας τους Chad Stahelski και Jeff Cadiente για τις σκηνές του Draven που δεν είχε προλάβει να γυρίσει ο Lee. O σκηνοθέτης δεν ήθελε να συνεχίσει το καταραμένο αυτό πρότζεκτ, ωστόσο υπέκυψε στις πιέσεις της συντρόφου του αδικοχαμένου ηθοποιού και του υπόλοιπου συνεργείου ότι έπρεπε να γίνει για την υστεροφημία του. Ο O'Barr από την άλλη, δε μπόρεσε να ξαναπατήσει εκει. 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.

Διαγωνισμός | Κέρδισε μία διπλή πρόσκληση για την Avant Premiere του The Fall Guy

20 τυχεροί-ες θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του The Fall Guy με τον Ryan Gosling.

Καμία έκπληξη, σύντομα θα δούμε καλλιστεία τεχνητής νοημοσύνης

Τα καλλιστεία ομορφιάς τεχνητής νοημοσύνης "Miss AI" μάλλον είναι και τα μοναδικά που ίσως να έχουν θέση ακόμα στην εποχή μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος