Badiucao, ο Banksy της Κίνας

Ο 35χρονος Badiucao είναι ακτιβιστής σκιτσογράφος και κατάγεται από τη Σανγκάη.

Στο Πεκίνο, ο Badiucao, ο "Banksy της Κίνας" -όπως τον αποκαλούν όλοι για τη ιδιοφυΐα του, αλλά και την αφοσίωσή του σε ό,τι σχετίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα- δεν άρεσε ποτέ. Η τέχνη του μέσω της οποίας εκφράζει την αντίθεσή του στο κινεζικό καθεστώς φέρνει αμηχανία στην πλειοψηφία, η οπτική του θυμίζει πολιτική προπαγάνδα, ενώ στο ίδιο πνεύμα είναι και οι λογαριασμοί του στα social media που διαχειρίζεται ως εξόριστος, στην Αυστραλία. Εκεί μπορεί να ζει ελεύθερος και ανενόχλητος να συνεχίζει την "αντιστασιακή" του δράση.

Σε περίπτωση που δεν το ξέρεις, στην Κίνα δε χρησιμοποιούν τα "κλασσικά" κοινωνικά δίκτυα, έχουν το δικό τους "τύπου" Facebook (το λεγόμενο Weibo), ενώ η λογοκρισία αποτελεί σύνηθες φαινόμενο. 

Παρεμπιπτόντως, για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα προφίλ του Badiucao στα σόσιαλ μίντια, ήταν τα μοναδικά "μέσα" που δε φιλτράρονταν από τον κυβερνητικό έλεγχο με αποτέλεσμα να μπορεί να μεταδίδει τις πραγματικές ιστορίες των πολιτών της Wuhan κατά τη διάρκεια του lockdown του 2020.

Επίσης για τον ίδιο λόγο, το 2020 το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του απένειμε το Βραβείο Václav Havel για τη Δημιουργική Διαφωνία, ένα βραβείο που προορίζεται για καλλιτέχνες που καταγγέλλουν δημιουργικά τις απάτες των δικτατοριών. Τις τελευταίες ημέρες, έχει γίνει παγκοσμίως γνωστός, διότι η πρώτη έκθεση που είναι αφιερωμένη στην τέχνη του φιλοξενείται στο Μουσείο της Santa Giulia στη Brescia, παρά τις πιέσεις της κινεζικής κυβέρνησης που ούτε λίγο ούτε πολύ προσπάθησε να τη σαμποτάρει. 

Η έκθεση ονομάζεται China Not is close και ακολουθεί ολόκληρη την καλλιτεχνική ιστορία του που ξεκίνησε πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια. Το 2007, όταν ήταν ακόμη φοιτητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης και, εντυπωσιασμένος από το ντοκιμαντέρ The Gate of Heavenly Peace, μία σχεδόν λαθραία ταινία σε σκηνοθεσία Carma Hinton και Richard Gordon για τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν, αποφάσισε να αρχίσει να εκφράζεται ενάντια σε κάθε μορφή ιδεολογικού ελέγχου που ασκείται από την πολιτική, ώστε να λάμψει η αλήθεια μέσω της τέχνης.

Με αυτήν την αφετηρία, ο Badiucao ξεκίνησε να δραστηριοποιείται παντού, στο δρόμο, στο διαδίκτυο, κωδικοποιώντας τη δική του εξαιρετικά διορατική "γλώσσα" μέσω της pop κουλτούρας.

Ποιος είναι ο Badiucao

Γεννημένος το 1986 στη Σαγκάη, ο Badiucao είναι ένας πολιτικός σκιτσογράφος, καλλιτέχνης και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα με βάση την Αυστραλία. Θεωρείται ως ένας από τους πιο παραγωγικούς και γνωστούς πολιτικούς σκιτσογράφους της Κίνας, που όμως να αναγκάστηκε να υιοθετήσει το εν λόγω ψευδώνυμο για να προστατεύσει την ταυτότητά του.

Ο παππούς του από την πλευρά του πατέρα του ήταν πρωτοπόρος σκηνοθέτης, ο οποίος εκδιώχθηκε μετά την άνοδο των κομμουνιστών στην εξουσία, στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης λαογκάι στην επαρχία Τσινγκχάι κατά τη διάρκεια της αντιδεξιάς εκστρατείας και πέθανε από την πείνα.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο πατέρας του έμεινε ορφανός όταν η γιαγιά του πέθανε από τη φτώχεια την παραμονή της κινεζικής πρωτοχρονιάς. Ο πατέρας του μεγάλωσε με τη βοήθεια των γειτόνων τους και αγωνίστηκε για να έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει διότι του απαγόρευσαν την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο εξαιτίας των πεποιθήσεων της οικογένειάς του.

Ο Badiucao δεν είχε ασχοληθεί με την τέχνη όσο βρισκόταν στην Κίνα. Σπούδασε νομικά στο East China University of Political Science and Law. Αυτός και οι συγκάτοικοί του στην εστία παρακολούθησαν κατά λάθος το ντοκιμαντέρ The Gate of Heavenly Peace που ήταν κρυμμένο σε ένα "πειρατικό" ταϊβανέζικο δράμα. Απογοητευμένος από την κατάσταση στην Κίνα, μετακόμισε στην Αυστραλία για σπουδές το 2009.

Εργάστηκε ως νηπιαγωγός για πολλά χρόνια, ενώ όταν άρχισε να σκιτσάρει, η πρώτη του πολιτική γελοιογραφία αφορούσε τη σύγκρουση τρένου στο Wenzhou το 2011.

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.