Metaverse, hyperlocal, πόλεις των 15 λεπτών και άλλες τάσεις του 2022

H κορυφαία trendspotter Marian Salzman εξηγεί τα πάντα με απλά λόγια.

Γράφει: Esquire Editors 28 Ιανουαρίου 2022

Πάντοτε έτρεφα τεράστιο θαυμασμό για το επάγγελμα του trendspotter. Πόσο χαρισματική προσωπικότητα μπορεί να έχεις όταν η δουλειά σου είναι να εντοπίζεις στον ορίζοντα τα μελλούμενα της κοινωνίας, να διαβάζεις δεδομένα του παρόντος και του παρελθόντος και να τα μεταφράζεις σε trends σαν να κοιτάς μέσα σε μια κρυστάλλινη σφαίρα; Η πρόσκληση από την Παπαστράτος να παρακολουθήσω ένα webinar της διεθνώς αναγνωρισμένης Marian Salzman, Senior Vice President Global Communications στην Philip Morris International, και μίας από τις κορυφαίες trendspotters στον κόσμο για τις τάσεις του 2022, ήταν κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα όταν όλοι, περισσότερο από ποτέ, αναρωτιόμαστε του τι μέλλει γενέσθαι μετά το κλείσιμο μιας επιεικώς ανατρεπτικής διετίας.

Πώς άραγε να είχε μεταφράσει μια διορατική αναλύτρια σαν την Salzman τα γεγονότα μιας εποχής που σημαδεύτηκε από μία πανδημία, γεγονός που, κατά γενική ομολογία, λειτούργησε ως επιταχυντής εξελίξεων και τάσεων;

Kάποιες πρώτες λέξεις-κλειδιά μιας αφοπλιστικά ενδιαφέρουσας ομιλίας

Από τις πρώτες λέξεις που κυριάρχησαν στην ομιλία της Marian ήταν το "χάος". Ας μην βιαστούμε να τρομάξουμε, όμως. Το χάος εδώ έχει την έννοια της πολυπλοκότητας που θα επικρατήσει στη ζωή μας. Ναι, η ζωή μας θα γίνει πιο σύνθετη, οι αλλαγές θα είναι παράλληλες και εμείς θα χρειαστεί να αναπτύξουμε δεξιότητες ζογκλέρ. Η συμβουλή της; Απλή και ξεκάθαρη. Να αποδεχθούμε τον χαοτικό χαρακτήρα της νέας κανονικότητας και να βρούμε τους δικούς μας μηχανισμούς για τη διαχείρισή της, τις προσωπικές μας, δηλαδή, ισορροπίες για να μην "χαοθούμε”. Από weighted blanket μέχρι VR συνεδρίες διαλογισμού, οι επιλογές θα μας δίνονται απλόχερα.

Το "άγχος" είναι άλλη μια λέξη κλειδί που κατά τη Salzman είναι η νέα κανονικότητα. "Αngst is the new normal" είναι ο εύγλωττος τίτλος ενός από τα trends που κάνει την "positive psychology" και τη βροχή αισιόδοξων μηνυμάτων τύπου "Don’t worry, be happy" να φαντάζει ξεπερασμένη και καθόλου αποτελεσματική.

Και μερικoί νεο-εμφανιζόμενοι όροι...

Upskill και Reskill

Όταν τεχνολογία, επιστήμες, πληροφόρηση κινούνται σε εντατικούς ρυθμούς, οι επαγγελματίες καλούνται είτε να εξελίξουν τις δεξιότητές τους και να τις αναβαθμίσουν είτε να τις εμπλουτίσουν με καινούργιες, στρεφόμενοι σε κάποιο άλλο χώρο. Να κάνουν, δηλαδή, upskill ή reskill.

Οι πόλεις των 15 λεπτών

H πανδημία έφερε ακόμα μια ανατροπή με πολλούς κατοίκους μεγαλουπόλεων να μετακομίζουν στην περιφέρεια για να περάσουν την καραντίνα και στη συνέχεια να ζυγίζουν εκ νέου τα υπέρ και τα κατά των επιλογών τους. Πολύ συχνά ο απολογισμός τους έκανε τη "ζούγκλα" της πόλης να μην φαίνεται τόσο δελεαστική. Η λύση μπορεί να βρεθεί, ενδεχομένως, σε "μια πόλη των 15 ή των 10 λεπτών", όπου όλα όσα χρειάζεται κάποιος βρίσκονται σε απόσταση ενός τετάρτου με τα ποδιά ή το ποδήλατο, ένα μοντέλο που μητροπόλεις σαν τη Σαγκάη σκέφτονται ήδη να πραγματοποιήσουν σύντομα.

Η συνέχεια στο MissBloom.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος