Ένα έξοχο διαμέρισμα από τον Μεσοπόλεμο, στο Μετς του 2022

Ένα διαμέρισμα σε μια τυπική πολυκατοικία του Μεσοπολέμου στο Μετς ανακαινίζεται υποδειγματικά και γίνεται το ιδανικό σύγχρονο σπίτι, με όρους του 2022.

Γράφει: Esquire Editors 13 Φεβρουαρίου 2022

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού μοιράζει το χρόνο τους ανάμεσα σε Αθήνα και Λονδίνο. Το βασικό του ζητούμενο για την αθηναϊκή βάση του ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου σπιτιού, χωρίς να αλλοιωθεί η δομή ή τα μορφολογικά στοιχεία του διαμερίσματος. 

Η νέα πρόταση, λοιπόν, βασίστηκε ακριβώς σε αυτό. Στόχος της επέμβασης που σχεδίαζε και εκτέλεσε το αρχιτεκτονικό γραφείο Fotis Zapantiotis ήταν να λειτουργήσει σημειακά και με έναν νέο συνεκτικό τρόπο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της σύγχρονης καθημερινότητας του ιδιοκτήτη.

Ένα έξοχο διαμέρισμα από τον Μεσοπόλεμο, στο Μετς του 2022

Διατηρώντας τα όρια του προϋπάρχοντος χώρου και με τις βασικές του λειτουργίες να παραμένουν στην αρχική τους θέση, η τυπολογία του διαμερίσματος της εποχής διαιρεί την κάτοψη σε πέντε μέρη: χολ εισόδου, κουζίνα, λουτρό, υπνοδωμάτιο και καθιστικό.

Η στιβαρότητα των συμπαγών, διακριτών χώρων και τα όριά τους παραμένουν, ενώ επιχειρείται μία μόνο αλλαγή. Αφαιρείται ένας διαχωριστικός τοίχος και έτσι ο χώρος της εισόδου και της κουζίνας, που στην προηγούμενη διαρρύθμιση παρέμεναν αποκομμένοι και τυφλοί, νοηματοδοτούνται διαφορετικά και αποκτούν την δική τους πολλαπλή σημασία στην ζωή και χρήση της κατοικίας.

ΣΠΙΤΙ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕΤΣ 3
ΣΠΙΤΙ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕΤΣ 1

Δημιουργούνται νέοι χωρικοί και λειτουργικοί συσχετισμοί με τον χώρο του καθιστικού, ενώ δίνεται η δυνατότητα ενιαίου σχεδιασμού των εσωτερικών όψεων που προκύπτουν.

Την θέση του συμπαγούς τοίχου που χώριζε το χολ της εισόδου από την κουζίνα, παίρνει η κεντρική ξύλινη κατασκευή, κομμάτι μιας ευρύτερης χειρονομίας που ξεκινά από την είσοδο και καταλήγει στον χώρο του υπνοδωματίου. Ως ενοποιητικό στοιχείο, η κατασκευή από ξύλο ελληνικής καρυδιάς, γίνεται το κέντρο της κάτοψης, το σημείο αναφοράς του σπιτιού και αποκτά χρηστικό ρόλο -εξοπλισμός κουζίνας, θέση εργασίας/γραφείο, αποθηκευτικά ερμάρια.

Η μεταλλική κατασκευή της εισόδου με τους κρυφούς αποθηκευτικούς χώρους και την βιβλιοθήκη και το κινητό πάνελ του καθρέφτη, συστήνει διαφορετικά την έννοια του τοίχου-ορίου και το διαμέρισμα αποκτά απρόσμενες φυγές και θεάσεις προς την πόλη, σχεδόν από κάθε σημείο του. Οι οροφές, οι τοίχοι και τα επιμέρους διακοσμητικά στοιχεία της εποχής, αποδίδονται με τον ίδιο χρωματισμό, με στόχο την ομοιογένεια και την πλαστική έκφραση των art deco χαρακτηριστικών, σε μια κατοικία που καλείται να συγκεράσει ετερογενή στοιχεία.

ΣΠΙΤΙ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕΤΣ 2

Οι σημειακές επεμβάσεις στο διαμέρισμα, σε αντίθεση με το ομοιογενές μονόχρωμο περιβάλλον, υλοποιούνται με διακριτά υλικά (κόκκινη ελληνική καρυδιά, σκούρο μαύρο για τις μεταλλικές κατασκευές) δημιουργώντας έναν ήρεμο συσχετισμό δυνάμεων ανάμεσα στο προϋπάρχον κέλυφος και τις νέες κατασκευές.

Η συνέχεια στο Casaviva.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Lamborghini και οι 'ήρωες των καλωδίων' στην Ουκρανία

Το προσωπικό της Leoni κάνει τεράστιες θυσίες για να συνεχίσει να κινείται η παραγωγική διαδικασία.

Γραφει TopGear

Πώς οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποκτούν δεύτερη ζωή

Πώς οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αποκτήσουν δεύτερη ζωή -ίσως και στο σπίτι σου- και δεν θα καταλήξουν σε κάποια χωματερή.

Γραφει TopGear

Η αγάπη του Σταύρου Ξαρχάκου για τη μουσική δεν έχει όρια

Ο Σταύρος Ξαρχάκος συγκινεί καθώς διήθυνε παιδιά που έπαιζαν μουσική σε ταβερνάκι της Σύρου.

H πολυτελής έπαυλη του Bruce Willis στα Turks & Caicos

Πού αποφάσισε να επενδύσει την περιουσία του o Bruce Willis, λίγο μετά την απόσυρσή του.

H BMW M4 GT4 συζητιέται πολύ, δικαίως

Οι εικόνες του νέου αγωνιστικού της BMW "κόβουν την ανάσα".

Γραφει TopGear