Σε άλλα νέα, η Ισπανία τα έβαλε με τον κλιματισμό

Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας κρίθηκαν απαραίτητα από την ισπανική κυβέρνηση για τους ευνόητους λόγους.

Είναι θέμα χρόνου όπως φαίνεται να αρχίζουν να πέφτουν οι διακόπτες πανευρωπαϊκά. Κάθε επόμενο καλοκαίρι σπάει το ρεκόρ του προηγούμενου σχετικά με τους πιο καυτούς μήνες στην ιστορία, με το πρόβλημα να είναι πια εδώ. Ανάμεσα μας. Δεν είναι πλέον κάτι που πρέπει να προσέξουμε για να μην γίνει, είναι κάτι που γίνεται. Δεν είναι κλιματική αλλαγή. Είναι κλιματική κρίση και συμβαίνει τώρα. Ήδη οι χώρες της Μεσογείου, η μία μετά την άλλη προχωράνε σε νέα μέτρα για την μείωση της ενέργειας και η Ισπανία φαίνεται ότι από αυτό το καλοκαίρι στρέφεται κατά της χρήσης κλιματιστικών.

Στην Ιταλία ήδη έχει εκδοθεί διάταγμα που εμποδίζει τα κλιματιστικά να δουλεύουν σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 25 βαθμών Κελσίου και τώρα ήρθε η σειρά της Ισπανίας.

Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του Euronews, η Ισπανία - σε μια προσπάθεια να μειώσει την ενεργειακή κατανάλωση της χώρας και να περιορίσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως η Ιταλία - απαγορεύει στα εμπορικά κτίρια να ρυθμίζουν τους θερμοστάτες τους κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου. Και αυτό, έρχεται μετά από ένα κύμα καύσωνα σε μεγάλο μέρος της χώρας, οπότε οι αντιδράσεις δεν είναι και οι καλύτερες. 

Το πραγματικό πρόβλημα όμως είναι άλλο. Η κυβερνητική εντολή, η οποία τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα, περιλαμβάνει και τη θέρμανση. Σύμφωνα με αυτήν την οδηγία η θέρμανση θα φτάνει τους 19 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μάλιστα αυτή η οδηγία θα επεκταθεί και σε "όλα τα δημόσια και εμπορικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των μπαρ, των κινηματογράφων, των θεάτρων, των αεροδρομίων και των σιδηροδρομικών σταθμών" και ως "σύσταση" στα ισπανικά νοικοκυριά.

Οι αντιδράσεις

"Βλέπουμε ότι εξοικονομεί ενέργεια και είναι καλό για την κλιματική αλλαγή, αλλά η ανησυχία μας είναι ότι επηρεάζει τις οικογένειες, ειδικά τις πιο ευάλωτες", δήλωσε η Ana Isabel Gracia, γραμματέας κοινωνικών πολιτικών και στέγασης στο ισπανικό συνδικάτο UGT (Unión General de Trabajadores), σύμφωνα με το Euronews.

"Αντί να λαμβάνονται καθολικά μέτρα, θα πρέπει να διευκρινίζεται ανά εγκατάσταση, ώστε να μπορούν να έχουν διαφορετική θερμοκρασία. Δεν είναι το ίδιο να εργάζεσαι, για παράδειγμα, σε ένα χώρο όπου υπάρχουν πολλά μηχανήματα και η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή και σε ένα άλλου τύπου περιβάλλον όπου δεν υπάρχουν όλα αυτά. Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι η βέλτιστη θερμοκρασία είναι οι 24 βαθμοί. Επομένως, ίσως, αντί να την αυξήσουμε στους 27 βαθμούς, θα μπορούσαμε να παραμείνουμε στους 25", πρόσθεσε.

Οι Ισπανοί ωστόσο φαίνεται να είναι απογοητευμένοι και αγχωμένοι σχετικά με την τουριστική κίνηση μετά από αυτήν την απόφαση και καλούν τους τουρίστες να έρθουν προετοιμασμένοι με τα κατάλληλα ρούχα πριν το ταξίδι τους.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης