Julia Roberts, δε σε ξεπεράσαμε ποτέ

Το αιώνιο crush μας γιορτάζει σήμερα τα 56 του χρόνια κι εμείς κάνουμε μία μίνι αναδρομή στην πορεία της από το 1988 μέχρι σήμερα.

Η Julia Roberts είναι σήμερα το απόλυτο icon του Χόλιγουντ και για να φτάσει σε αυτό το σημείο χρειάστηκαν να περάσουν δεκάδες χιλιάδες κινηματογραφικά λεπτά. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 60 παραγωγές όλα αυτά τα χρόνια. Έχει δοκιμάσει σε τηλεόραση και σινεμά, έχει ζήσει πολλές επιτυχίες και ακόμα περισσότερες αποτυχίες και έχει πάρει κάθε πιθανό κι απίθανο βραβείο. Η Julia Roberts κλείνει σήμερα τα 55 της χρόνια και εμείς κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην καριέρα της. 

Από τα 90s και το Pretty Woman, στα 00s και την Erin Brockovich και από εκεί στο τηλεοπτικό Homecoming, μέχρι το σήμερα και το Ticket To Paradise (2022) η Julia Roberts είναι ένας έρωτας διαρκείας. 

Το εντυπωσιακό ξεκίνημα

Η Julia Roberts άρχισε να εργάζεται στον χώρο του θεάματος πριν από 36 χρόνια. Μεγάλωσε σε μια δημιουργική οικογένεια και αποφάσισε να ασχοληθεί με την υποκριτική αμέσως μετά το λύκειο. Μετακόμισε από την πολιτεία της Τζόρτζια στη Νέα Υόρκη, ακολουθώντας τα βήματα των μεγαλύτερων αδελφών της που ήταν επίσης ηθοποιοί. ''Είχα πείσει τον εαυτό μου ότι είχα τρεις επιλογές: Θα μπορούσα να παντρευτώ, θα μπορούσα να πάω στο κολέγιο ή θα μπορούσα να μετακομίσω στη Νέα Υόρκη. Κανείς δεν μου ζητούσε να παντρευτώ και δεν ήθελα να φύγω για το σχολείο, οπότε μετακόμισα", δήλωσε η Roberts στους New York Times το 1990.

Julia Roberts, δε σε ξεπεράσαμε ποτέHook Columbia Tristar / Getty Images

Η Roberts έκανε το επαγγελματικό της ντεμπούτο σε ένα επεισόδιο της σειράς "Crime Story" το 1987. Την ίδια χρονιά, έκανε επίσης το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία "Firehouse" (1987). Συνέχισε να παίρνει μικρούς ρόλους στα τέλη της δεκαετίας του 1980, συμπεριλαμβανομένης μιας εμφάνισης σε ένα επεισόδιο του "Miami Vice" και ενός ρόλου στην ταινία "Satisfaction" (1988). Κέρδισε τις πρώτες καλές κριτικές για την ερμηνεία της στην ταινία "Mystic Pizza" (1988).

Mystic PizzaiMDB

"Έχω την αίσθηση ότι το 'Mystic Pizza' μπορεί κάποτε να γίνει γνωστό για τους κινηματογραφικούς αστέρες που παρουσίασε πριν γίνουν αστέρια", έγραψε ο κριτικός Roger Ebert στην κριτική του το 1988. "Όλοι οι νεαροί ηθοποιοί αυτής της ταινίας έχουν γνήσια χαρίσματα". Η καριέρα της ωστόσο απογειώθηκε μετά τη βραβευμένη ερμηνεία της στο "Steel Magnolias".

Η ηθοποιός στάθηκε απέναντι στις έμπειρες ηθοποιούς Sally Field, Shirley MacLaine, Olympia Dukakis, Daryl Hannah και Dolly Parton στην ταινία "Steel Magnolias" του 1989. Έδωσε μια εκπληκτική ερμηνεία ως Shelby, για την οποία κέρδισε Χρυσή Σφαίρα και ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης γυναικείας ερμηνείας.

Steve MagnoliasRon Galella via Getty-Images

Και μετά ήρθε ο έρωτας στο Pretty Woman

Το κοινό την ερωτεύτηκε στο "Pretty Woman" (1990), δίπλα στον Richard Gere. Η Roberts υποδύθηκε μια εργάτρια του σεξ που ερωτεύεται έναν πλούσιο επιχειρηματία στη ρομαντική κωμωδία και στα 23 της είχε γίνει γνωστή σε όλον τον κόσμο. 

Pretty WomanGetty Images

Παρά την άνοδό στη φήμη της, η Roberts δήλωσε στο Vanity Fair το 1993 ότι ήταν πολύ απασχολημένη με τη δουλειά για να συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλη σταρ επρόκειτο να γίνει. Την ίδια περίοδο έκανε ένα διάλειμμα από την υποκριτική για να επιστρέψει στη μεγάλη οθόνη με την ταινία "The Pelican Brief", με τον Denzel Washington. Η ταινία έσκισε στο box office, κερδίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες 195 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.  

The Pelican BriefJeffrey Markowitz/ Sygma/Getty Images

"Λένε ότι μπορώ να ανοίξω ταινίες και αυτό είναι ωραίο, καθώς βάζει στο μυαλό του κόσμου ότι οι γυναίκες μπορούν να το κάνουν", δήλωσε στους New York Times πριν από την κυκλοφορία της ταινίας. "Δεν είναι μόνο ο Kevin Costner, δεν είναι μόνο ο Arnold Schwarzenegger. Δεν είναι μόνο οι άντρες".

> Διάβασε ακόμη: Πώς η Julia Roberts κατάφερε να αμείβεται το ίδιο με τους άνδρες ηθοποιούς;

Julia Roberts, η Miss America

Ύστερα ακολούθησε μια σειρά απογοητεύσεων μέχρι το 1997. Η Roberts αποκατέστησε τότε ξανά τον εαυτό της ως ηθοποιό βαριάς κατηγορίας στο box-office με την επιτυχία του "My Best Friend's Wedding", το οποίο φέρεται να κέρδισε σχεδόν 300 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. "Είναι πραγματικά η Miss America Αμερική, έτσι δεν είναι; Έχει όλα τα χαρακτηριστικά που ο κόσμος θέλει να έχει μια Αμερικανίδα", δήλωνε ο φίλος της Roberts και συμπρωταγωνιστής της στο "My Best Friend's Wedding", Rupert Everett .

My Best Friend's WeddingRonald Siemoneit / Sygma / Getty Images

Την επόμενη χρονιά πρωταγωνίστησε στο πλευρό της Susan Sarandon στο δακρύβρεχτο "Stepmom" του 1998 και συνέχισε να κάνει το κοινό να την ερωτεύεται ξανά και ξανά στην ρομαντική κωμωδία "Notting Hill" του 1999.

Με την αλλαγή της χιλιετίας έγινε η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός στο Χόλιγουντ και κέρδισε Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία "Erin Brockovich" (2000). Σύμφωνα με το Newsweek, η Roberts πήρε 20 εκατομμύρια δολάρια για την ταινία, γεγονός που την έκανε την πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιό στο Χόλιγουντ. Πριν κλείσει μια δεκαπενταετία στον χώρο η Roberts είχε καταφέρει να αμείβεται με τα ίδια ποσά με τους άνδρες συνάδελφούς της. 

Μετά τη νίκη της στο Όσκαρ, η Roberts πρωταγωνίστησε στις ταινίες "The Mexican" (2001), "American Sweethearts" (2001) και "Oceans Eleven" (2001), η οποία από μόνη της φέρεται να απέφερε πάνω από 450 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Έπειτα η ηθοποιός πρωταγωνίστησε σε έξι ταινίες μεταξύ 2002 και 2004, μεταξύ των οποίων το "Closer" (2004) και το "Ocean's Twelve" (2004).

CloseriMDB

Διάλειμμα για δύο χρόνια και άδεια μητρότητας

Το Νοέμβριο του 2004, η σύζυγός του Danny Moder καλωσόρισε στη ζωή της τα δίδυμα, Hazel Moder και Phinnaeus Moder και πήρε άδεια από τη δουλειά της για να απολαύσει την μητρότητα. Τότε, διαβεβαίωσε τους θαυμαστές της ότι δεν επρόκειτο να αποσυρθεί, αλλά ότι θα γινόταν πιο επιλεκτική με τα πρότζεκτ που αποφάσιζε να αναλάβει. "Τα μωρά θα είναι ένας μεγάλος παράγοντας, όπως οτιδήποτε κάνει τη ζωή σου πιο ενδιαφέρουσα και πιο ευχάριστη. Τα σενάρια θα πρέπει να συνεχίσουν να ανταγωνίζονται την ποιότητα της ζωής μου." Το 2006, η ηθοποιός επέστρεψε στο Χόλιγουντ με δουλειές voiceover και έκανε το ντεμπούτο της στο Μπρόντγουεϊ. Έδωσε τη φωνή της στη Σάρλοτ, την αράχνη, στην live-action εκδοχή του "Charlotte's Web", ενώ δάνεισε επίσης τη φωνή της στην ταινία κινουμένων σχεδίων "The Ant Bully".

> Διάβασε ακόμη: Ταινίες και ήρωες του σινεμά που άλλαξαν τον κόσμο της μόδας

Η Roberts έγινε ξανά μητέρα το 2007 και συνέχισε να εμφανίζεται σε μια νέα ταινία κάθε χρόνο μέχρι το 2009. Βρέθηκε στις ταινίες "Charlie Wilson's War" (2007), "Fireflies in the Garden" (2008) και "Duplicity" (2009), αλλά διαφώνησε με την ιδέα ότι είχε εξαφανιστεί από το Χόλιγουντ.

Η αναγέννηση των 10s

Πρωταγωνίστησε στο "Eat Pray Love" το 2010, όπου υποδύθηκε μια γυναίκα σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και φέρεται να έλαβε άλλη μια τεράστια αμοιβή για την εμφάνισή της στο "Valentine's Day". Για αυτήν την ταινία της καταβλήθηκε μισθός 3 εκατομμυρίων δολαρίων επιπλέον του 3% των ακαθάριστων εσόδων της ταινίας - που αντιστοιχούσε σε 11.952 δολάρια για κάθε λέξη που ειπώθηκε στην ταινία, σύμφωνα με το Vulture. 

Eat Pray LoveiMDB

Από το 2011, η Roberts έχει αναλάβει διάφορους ρόλους και κέρδισε άλλη μια υποψηφιότητα για Όσκαρ. Συγκεκριμένα, το 2013, πρωταγωνίστησε στην ταινία "August: Osage County" και ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ. Τα επόμενα χρόνια εμφανίστηκε στην ταινία του HBO "The Normal Heart" (2014) και συμμετείχε στο σύνολο της ταινίας "Mother's Day" (2016), για την οποία κέρδισε 3 εκατομμύρια δολάρια για μόλις τέσσερις ημέρες γυρισμάτων, σύμφωνα με το Variety. 

Το 2018 η αγαπημένη ηθοποιός πρωταγωνίστησε στην πρώτη σεζόν της σειράς της Amazon "Homecoming". Υποδύθηκε την κοινωνική λειτουργό που έχει αναλάβει να βοηθήσει τους στρατιώτες να επιστρέψουν στην πολιτική ζωή. Η σειρά σηματοδότησε ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα της, καθώς τόλμησε να ασχοληθεί για πρώτη φορά με το streaming.

Ticket To Paradise

Φέτος, η Roberts πρωταγωνίστησε στο Ticket To Paradise με τον George Clooney, έχοντας μια εξαιρετική ερμηνεία σε μια ακόμη εισπρακτική επιτυχία. Χρόνια σου πολλά, Julia Roberts!
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr