Britannia, το βασιλικό γιοτ έχει αμφιλεγόμενη ιστορία

Η σύνδεση της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ με το "πλωτό παλάτι" που της θύμιζε τον εαυτό της.

Γράφει: Esquire Editors 28 Νοεμβρίου 2022

Η εκπληκτική δημοφιλία της δραματικής σειράς του Netflix "The Crown" οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολύπλευρη παρουσίαση των πραγματικών γεγονότων κατά την σύγχρονη βρετανική μοναρχία, σε ένα όχι και τόσο φιλικά διακείμενο σενάριο προς συγκεκριμένο πρόσωπο της βασιλικής οικογενείας. Η αντικειμενική, θα λέγαμε, ματιά ιστορικών περιόδων του Ηνωμένου Βασιλείου, με κεντρικούς πρωταγωνιστές τους Βρετανούς royals, αναβιώνει τον αξιοσημείωτο ρόλο του θεσμού του Στέμματος τόσο στο εσωτερικό της Κοινοπολιτείας των Εθνών, όσο και σε παγκόσμια εμβέλεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξιστόρησης αυτής είναι μεταξύ άλλων η βαθιά σύνδεση της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ με το "πλωτό παλάτι" της, το εμβληματικό βασιλικό γιοτ "Britannia".

Το γιοτ δεν υπήρξε ούτε το πρώτο αλλά και ούτε το τελευταίο μελανό σημείο στην κατά καιρούς αντιπαράθεση της μοναρχίας με την πολιτική εξουσία της Αγγλίας.

Η θαλαμηγός που φιλοξένησε στα σαλόνια της εμβληματικές προσωπικότητες όπως ο Winston Churchill, ο Nelson Mandela, Αμερικανούς Προέδρους αλλά και λαμπερούς αστέρες της εποχής, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην βασιλεία της νεαρής τότε Ελισάβετ, η οποία λίγους μήνες αφότου είχε αναλάβει τον βρετανικό θρόνο, τελεί τα εγκαίνια του πλοίου, παρουσιάζοντας στον βρετανικό λαό το εντυπωσιακό κατόρθωμα του πατέρα της βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄, ο οποίος αν και είχε δώσει την εντολή κατασκευής το 1952, δεν πρόλαβε να το αντικρίσει ολοκληρωμένο.

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνιά του

Tο υπερπολυτελές γιοτ ξεπερνούσε κάθε προσδοκία στα μέσα του 20ου αιώνα, με την επιβλητική όψη του και την αριστοκρατική διακόσμησή του. Οι εντολές του βασιλεία άλλωστε ήταν σαφείς: οραματιζόταν να κυβερνήσει ένα σκάφος, το οποίο θα ξεπερνούσε κατά πολύ την έννοια της χλιδής, για αυτό και διέθετε στον εξοπλισμό του πτέρυγα νοσοκομείου σε περίπτωση πολέμου ή για την νοσηλεία του ίδιου. Το 1954, την χρονιά όπου το ιστορικό Britannia σηκώνει για πρώτη φορά πανιά και αποπλέει, μια νέα εποχή ανατέλλει με την βασίλισσα να βρίσκει καταφύγιο στο εσωτερικό του δικούς της παλατιού μέσα στην θάλασσα.

Η συνέχεια στο WomanToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης