Όταν ο Oscar Wilde οδηγήθηκε στη φυλακή για απρέπεια

Σαν σήμερα το 1895, ο Oscar Wilde καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση.

Ο Oscar Wilde, ο διάσημος Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας και ποιητής έζησε κυριολεκτικά ένα δράμα όταν συνελήφθη σαν σήμερα, στις 25 Μαΐου του 1895.

Συγκεκριμένα, η σύλληψή του συγγραφέα του "Πορτρέτου του Dorian Grey" ήρθε ως αποτέλεσμα της "σκανδαλώδους" σχέσης του με τον λόρδο Alfred Douglas, που αψηφούσε τα κοινωνικά πρότυπα της εποχής.

Ο Sir John Sholto Douglas, πατέρας του συντρόφου του και οργισμένος ομοφοβικός, είχε εξαπολύσει επίθεση κατά του συγγραφέα για τη δημόσια συμπεριφορά του και έτσι εκείνος υπερασπίστηκε τον εαυτό του, μηνύοντας τον για συκοφαντική δυσφήμηση.

Ο Douglas έφτασε στα δικαστήρια κατηγορώντας τον Wilde ότι μέσα σε διάστημα 2 ετών (μεταξύ 1892 και 1894) είχε προτρέψει 12 αγόρια να διαπράξουν σοδομισμό. Την τρίτη ημέρα της διαδικασίας, ο δικηγόρος του Wilde απέσυρε την αγωγή, καθώς σύμφωνα με όσα λέγονταν, υπήρχαν άφθονες αποδείξεις για την ενοχή του πελάτη του. Μετά από αυτό, το "Στέμμα" εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Wilde με την κατηγορία της ασέλγειας.

Αντί να διαφύγει στη Γαλλία, ο συγγραφέας αποφάσισε να παραμείνει και να δικαστεί. Κατά την προκαταρκτική ακρόαση για την εγγύηση, καμαριέρες κατέθεσαν ότι είχαν δει νεαρούς άνδρες στο κρεβάτι του Wilde και μια οικονόμος του ξενοδοχείου δήλωσε ότι υπήρχαν λεκέδες από κόπρανα στα σεντόνια του. Ακολούθησε η καταδίκη του για "χονδροειδή απρέπεια" και η διετής φυλάκισή του, η οποία είχε βαθύ αντίκτυπο στην προσωπική και λογοτεχνική του κληρονομιά.

Αφού εξέτισε την ποινή του, ο Wilde πήγε εξόριστος στο Παρίσι και εκεί έγραψε το έργο του "Η μπαλάντα της φυλακής του Ρέντιν", ένα μακροσκελές ποίημα όπου παρουσιάζει τις κακουχίες της ζωής στην φυλακή. Πέθανε άπορος στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 1900, σε ηλικία 46 ετών.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.