Σαν σήμερα εμφανίστηκε ο όρος ‘υπερθέρμανση του πλανήτη’

‘Νονός’ του ο πρωτοπόρος αμερικανός γεωχημικός και ωκεανογράφος Wallace Smith Broecker.

Στις 8 Αυγούστου 1975, εμφανίζεται στο επιστημονικό περιοδικό Science μία δημοσίευση με τον τίτλο "Κλιματική Αλλαγή: Βρισκόμαστε στο χείλος της εμφανής υπερθέρμανσης του πλανήτη;". Συγγραφέας της δημοσίευσης – με ένα ερωτηματικό στον τίτλο της - ήταν ο αμερικανός γεωχημικός και ωκεανογράφος Wallace Smith Broecker και αυτή ήταν η πρώτη φορά που εμφανίζεται επίσημα ο όρος "υπερθέρμανση του πλανήτη", με τα αποτελέσματά και τους κινδύνους της σήμερα να είναι πιο ορατά από ποτέ. Ο Wallace Smith Broecker είχε δίκιο και από το 1987, μάλιστα, δεν δήλωνε καθόλου αισιόδοξος για το μέλλον του πλανήτη.

Γεννήθηκε στο Chicago του Illinois το 1931 και θεωρείται  ένας από τους πιο σημαντικούς γεωεπιστήμονες της εποχής μας. Για περισσότερα από 50 χρόνια, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, πραγματοποίησε εκατοντάδες έρευνες και συνέταξε μελέτες, επιστημονικά άρθρα και 17 βιβλία πάνω στο ρόλο των ωκεανών στην κλιματική αλλαγή.

Υπήρξε πρωτοπόρος της χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα και στη χρονολόγηση ισοτόπων, μία από τις πιο σημαντικές μεθόδους για τη δημιουργία χαρτών των κλιματικών διακυμάνσεων της Γης που μας πηγαίνουν πίσω μέχρι και την Πλειστόκαινο γεωλογική περίοδο (2.588.000 με 11.700 χρόνια περίπου πριν), γνωστή και ως Εποχή των Παγετώνων. Υπήρξε επίσης ο ‘νονός’ του όρου Ωκεάνιος Μεταφορικός Ιμάντας, η σημαντικότερη ανακάλυψη της ωκεανογραφίας σε σχέση με το κλίμα, ενώ καθοριστικές ήταν οι μελέτες του πάνω στους βιογεωχημικούς κύκλους του άνθρακα και στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους πάγους των πόλων και στα ωκεάνια ιζήματα.

Wallace Smith Broecker


Ο Wallace Smith Broecker υπήρξε προφητικός πάνω σε πολλά περιβαλλοντολογικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Υπήρξε καθηγητής στο πανεπιστήμιο Columbia (Τμήμα Περιβάλλοντος) και επιστημονικός συνεργάτης στο Lamont-Doherty Earth Observatory του Columbia και στο Arizona State University. Πέθανε στις 18 Φεβρουαρίου 2019 σε ηλικία 87 χρονών.

"H παρούσα τάση ψύχους θα αφήσει τη θέση της, πάνω κάτω σε μία δεκαετία, σε μία δραστική υπερθέρμανση που θα οφείλεται στο διοξείδιο του άνθρακα… Η εκθετική άνοδος του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, θα οδηγήσει τις θερμοκρασίες στον πλανήτη, στις αρχές του επόμενου αιώνα, σε πολύ υψηλότερα μεγέθη από τα όρια της τελευταίας χιλιετίας " έγραφε ο Wallace Smith Broecker το 1975 στη μελέτη "Κλιματική Αλλαγή: Βρισκόμαστε στο χείλος της εμφανής υπερθέρμανσης του πλανήτη;".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Στάνκογλου δεν έχει πια απωθημένα

Ο ηθοποιός, φέτος γιόρτασε τα 50 του και το δώρο που έκανε στον εαυτό του ήταν να του προσφέρει ένα μικρό διάλειμμα από το θέατρο.

Μία σπάνια φωτογραφία του Παναγιώτη Φασούλα με την οικογένειά του

Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο με τη σύζυγό του και την κόρη τους.

H ηλεκτρική Formula E είναι και επισήμως ταχύτερη από την F1

Το πιο σημαντικό είναι ότι το αυτοκίνητο θα κάνει πλέον χρήση του μπροστινού συστήματος κίνησης.

Γραφει TopGear

Τρία θρεπτικά συστατικά που κάνουν το σπέρμα ισχυρότερο

Όπως όλα δείχνουν, η κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι δεν πρέπει να googlάρεις για το καλό σου

Για παράδειμα, δεν είναι πολύ καλή ιδέα να ψάχνεις πώς μπορείς να ξεφορτωθείς ένα πτώμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Από ό,τι φαίνεται, το 'κλειδί' για να χάσουμε λίπος βρίσκεται στο μυαλό μας

Δεν έχει νόημα να ξεκινήσεις την προσπάθεια, αν δεν έχεις τη σωστή νοοτροπία.

Γραφει Γιαννης Σπανος