Όσα μας δίδαξαν τα Oscars 2024 για τους άντρες

Εντός και εκτός σκηνής.

Αν έδιναν βραβεία για την καλύτερη ερμηνεία κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής μετάδοσης των Oscars 2024, το φετινό τρόπαιο θα πήγαινε στον Ryan Gosling, ο οποίος με το I'm Just Ken και τον Slash στη σκηνή έκλεψε την παράσταση. Οι δε New York Times έγραψαν πως πρόκειται για μία από τις πιο "πληθωρικές" στιγμές της βραδιάς.

Ωστόσο, ο πραγματικός νικητής των φετινών βραβείων Όσκαρ ήταν το Oppenheimer, η βιογραφία με την υπογραφή του Christopher Nolan για τον άνθρωπο που εφηύρε την ατομική βόμβα, με 7 χρυσά αγαλματίδια μεταξύ των οποίων αυτά της καλύτερης ταινίας, της καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερου α' και β' ανδρικού ρόλου. 

Κάθε χρόνο λοιπόν, τα βραβεία Όσκαρ προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να εξετάσουμε τους τελευταίους 12 μήνες του κινηματογράφου και να αποφανθούμε, αφού οι ταινίες αποτελούσαν ανέκαθεν βαρόμετρο για το τι συμβαίνει στην κουλτούρα μας γενικότερα. Λοιπόν, τι μας μας δίδαξαν τα Oscars 2024 για τους άνδρες;

Από άντρες χαρακτήρες, είδαμε τον βετεράνο πολέμου Ernest Burkhart του Leonardo DiCaprio που δηλητηριάζει τη γυναίκα του στο Killers of the Flower Moon, τον γιατρό Godwin Baxter του Willem Dafoe στο Poor Things, τον λογοτεχνικό τσαρλατάνο Monk Ellison του Jeffrey Wright στο American Fiction και τον κατσούφη καθηγητή κλασικής φιλολογίας Paul Hunham του Paul Giamatti στο The Holdovers. Μιλάμε δηλαδή για μία συλλογή από δολοφόνους, τρελούς επιστήμονες, απατεώνες, καταθλιπτικούς και παλαβούς. Ακόμα και η βιογραφία του Leonard Bernstein από τον Bradley Cooper δε μπόρεσε να αποφύγει να παρουσιάσει τον μαέστρο ως έναν δύσκολο ναρκισσιστή, αν και τρελά ταλαντούχο. Όπως και να έχει, το μήνυμα των ταινιών ήταν σαφές και ηχηρό: κάτι δεν πάει καλά με τους άντρες, διαχρονικά κιόλας.

Εντούτοις, εκτός σκηνής, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως είδαμε τους άντρες όπως πραγματικά είναι. Ο Ryan Gosling επισκίασε τους πάντες φορώντας ένα φούξια κοστούμι, ενώ ο John Cena άφησε το macho act για να ανέβει στη σκηνή εντελώς γυμνός κρατώντας μόνο έναν στρατηγικά τοποθετημένο φάκελο. Αντίστοιχα, ο Robert John Downey Jr. έβγαλε έναν ευχαριστήριο λόγο για τη σύζυγό του που του άλλαξε τη ζωή, ενώ ο Nolan αφού είπε ό,τι είχε να πει όταν παρέλαβε το όσκαρ σκηνοθεσίας, παραχώρησε το βήμα στην παραγωγό και εκτός οθόνης σύντροφό του, Emma Thomas, όταν ήρθε η στιγμή να βραβευθεί η καλύτερη ταινία. 

Τα παραπάνω στιγμιότυπα, είναι αρκετά ενθαρρυντικα, καθώς, άσχετα αν δεν είναι πολλά τα σπουδαία βήματα, τα πράγματα καλυτερεύουν όσο περνάει ο καιρός. Και κυρίως, προβάλλεται λίγο περισσότερο η συμβολή των γυναικών, αλλά και μία εικόνα των αντρών πολύ πιο ευέλικτη και απελευθερωμένη από ταμπού που άπτονται ακόμα και σε θέματα χρωμάτων ρούχων.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Στάνκογλου δεν έχει πια απωθημένα

Ο ηθοποιός, φέτος γιόρτασε τα 50 του και το δώρο που έκανε στον εαυτό του ήταν να του προσφέρει ένα μικρό διάλειμμα από το θέατρο.

Μία σπάνια φωτογραφία του Παναγιώτη Φασούλα με την οικογένειά του

Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο με τη σύζυγό του και την κόρη τους.

H ηλεκτρική Formula E είναι και επισήμως ταχύτερη από την F1

Το πιο σημαντικό είναι ότι το αυτοκίνητο θα κάνει πλέον χρήση του μπροστινού συστήματος κίνησης.

Γραφει TopGear

Τρία θρεπτικά συστατικά που κάνουν το σπέρμα ισχυρότερο

Όπως όλα δείχνουν, η κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι δεν πρέπει να googlάρεις για το καλό σου

Για παράδειμα, δεν είναι πολύ καλή ιδέα να ψάχνεις πώς μπορείς να ξεφορτωθείς ένα πτώμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Από ό,τι φαίνεται, το 'κλειδί' για να χάσουμε λίπος βρίσκεται στο μυαλό μας

Δεν έχει νόημα να ξεκινήσεις την προσπάθεια, αν δεν έχεις τη σωστή νοοτροπία.

Γραφει Γιαννης Σπανος