Γιατί η Blue Monday είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου

H μπλε Δευτέρα μπορεί να έχει τη φήμη, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν έχει και τη χάρη. Διάβασε ποιος είναι ο τύπος που εφηύρε τον όρο και για ποιο λόγο λέγεται έτσι χωρίς να είναι.

Γράφει: Esquire Editors 20 Ιανουαρίου 2025

Η πιο καταθλιπτική ημέρα της χρονιάς θεωρείται η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου που ονομάζεται "Μπλε Δευτέρα" ("Blue Monday") και φέτος είναι η 20η Ιανουαρίου.

Όπως εκτιμάται, τα έξοδα των Χριστουγέννων, ο άσχημος καιρός, οι στόχοι της Πρωτοχρονιάς που δεν υλοποιήθηκαν, είναι αυτά που κάνουν αυτή την ημέρα την πιο καταθλιπτική της χρονιάς.

Ωστόσο, οι επιστήμονες λένε πως "όχι, δεν είναι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου η πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους".

Ο όρος "Blue Monday" επινοήθηκε το 2004 από τον Βρετανό ψυχολόγο Κλιφ Αρνάλ, όταν το ταξιδιωτικό πρακτορείο Sky Travel του ζήτησε να αναπτύξει μια μαθηματική φόρμουλα για να προσδιορίσει την πιο καταθλιπτική ημέρα της χρονιάς.

Ακολούθως το ταξιδιωτικό πρακτορείο χρησιμοποίησε τον όρο "Blue Monday" στη διαφημιστική του καμπάνια, η οποία σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει τις καλοκαιρινές κρατήσεις που, όπως ισχυριζόταν η εταιρεία, θα ανακούφιζαν την κατάθλιψη αυτής της ημέρας.

Όμως, η θεωρία του Αρνάλ έχει απορριφθεί πλήρως από την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Δεν υπάρχουν πάντως αξιόπιστα ερευνητικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η Blue Monday είναι πιο καταθλιπτική από οποιαδήποτε άλλη ημέρα ή ότι είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους.

Στα στοιχεία που καταγράφονται για τη δημόσια υγεία, όπως η θνησιμότητα, οι απουσίες λόγω ασθενείας, η ψυχιατρική νοσηρότητα, ακόμη και οι εκτιμήσεις για τους θανάτους ή τις απόπειρες αυτοκτονίας, δεν εμφανίζεται αύξηση την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου κάθε έτους, συγκριτικά με άλλες ημέρες του Ιανουαρίου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 280 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν σήμερα από κατάθλιψη.

Από: TheToc

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Οι 10 καλύτερες πόλεις για ταξίδι με τους κολλητούς τα Χριστούγεννα

Ταξίδι με φίλους τις γιορτές; Δες 10 κορυφαίες πόλεις παγκοσμίως που συνδυάζουν εμπειρίες, νυχτερινή ζωή και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Τι απαντά ο Γιώργος Μαζωνάκης στη μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση σε 22χρονο

Μήνυση κατέθεσε 22χρονος κατά του Γιώργου Μαζωνάκη για καταγγελίες ανάρμοστης συμπεριφοράς. Η απάντηση του τραγουδιστή και οι εξελίξεις.

Μαρτυρίες για την απρόκλητη επίθεση του Νίκου Παππά κατά του δημοσιογράφου Νίκου Γιαννόπουλου

Μαρτυρίες δημοσιογράφων περιγράφουν ως απρόκλητη την επίθεση σε βάρος Έλληνα δημοσιογράφου στο Στρασβούργο, με τον Νίκο Παππά στο επίκεντρο και πολιτικές συνέπειες.

Αυτές τις γιορτές ανεβείτε στην κορυφή του ξενοδοχείου President

Γιορτάστε Παραμονή Χριστουγέννων & Πρωτοχρονιάς στο PENTHOUSE 21

Εξόρμηση στον χειμώνα

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, σκεφτόμαστε το πού, πότε και πώς, φτιάχνοντας δειλά δειλά βαλίτσες και προετοιμάζοντας αποδράσεις, λαμβάνοντας υπόψη σοβαρά το τρίπτυχο βουνό-τζάκι-χιόνι. Σε προορισμούς και ξενοδοχεία σαν τα παρακάτω.

Γραφει Πωλινα Φραγκου