Πώς να ζητάς συγγνώμη με αποτελεσματικό τρόπο

Η επιστήμη ξέρει πώς η συγγνώμη που θα πεις θα πιάσει τόπο.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 23 Φεβρουαρίου 2023

Το να ξέρεις πώς να ζητήσεις συγγνώμη κάθε φορά που κάνεις κάτι λάθος, με σοβαρό τρόπο, που να έχει όντως αποτέλεσμα, είναι ένα είδος τέχνης. Κι αυτό γιατί π.χ. το να απολογηθείς απρόθυμα για τα λάθη σου δεν αρκεί. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια διαδικασία αυτογνωσίας, ενσυναίσθησης και ενδοσκόπησης, όπως και να νιώθεις ειλικρινά την επιθυμία να γίνεις καλύτερος στο μέλλον. Επειδή αυτό είναι πιο εύκολο να το λες από το να το κάνεις πράξη, στη συνέχεια το αναλύουμε βήμα-βήμα.

Παραδέξου τα λάθη σου

Αν δεν πρόκειται να παραδεχθείς ότι έχεις κάνει κάτι λάθος, προβληματικό ή που έχει πληγώσει κάποιον, καλύτερα να μη ζητήσεις συγγνώμη. Θα φανεί σαν εμπαιγμός.

Μην προσπαθείς να εκλογικεύσεις τη συμπεριφορά σου

Κατανοητή η άμυνά σου, μιας και είναι σχεδόν ενστικτώδης η αντίδραση του να προσπαθήσεις να δικαιολογήσεις στον εαυτό σου για τις πράξεις σου. Δεν είναι, όμως, υγιής, καθώς συνεπάγεται το ότι δεν αναγνωρίζεις τον λόγο για τον οποίο πρέπει να απολογηθείς.

Δώσε βάση στους λόγους και τις αιτίες

Θα πρέπει να συμπεριλάβεις στην απολογία σου τους λόγους που έκαναν το άλλο άτομο να προσβληθεί, στενοχωρηθεί κλπ με τη συμπεριφορά σου. Με αυτόν τον τρόπο θα αναγνωρίσεις το τι τους ενόχλησε.

Επίτρεψε στον εαυτό σου να δείχνει ευάλωτος

Να είσαι ειλικρινής και να μη φοβάσαι να δείξεις ευάλωτος. Αν δεν θέλεις να τσαλακωθείς, τότε δεν είσαι έτοιμος να ζητήσεις συγγνώμη.

Λάβε υπόψη σου τις άλλες οπτικές γωνίες

Θα πρέπει να μπορείς να δεις τα πράγματα με τα μάτια των άλλων, αλλιώς, αν εμμένεις στη δική σου εκδοχή για π.χ. ένα συμβάν που σε οδήγησε στο σημείο του να πρέπει να απολογηθείς, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πρόοδος. 

Να είσαι έτοιμος να αλλάξεις

Είναι αλήθεια το ότι οι πράξεις μιλάνε πιο δυνατά από τα λόγια. Τι εννοούμε; Άλλαξε τη συμπεριφορά σου - αυτή η μορφή μεταμέλειας είναι πιο δυνατή από κάθε προφορική συγγνώμη.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Pierce Brosnan και Helen Mirren μόλις υπέκυψαν στο Netflix

Η πλατφόρμα απέκτησε τη μεταφορά του μυθιστορήματος The Thursday Murder Club και οι δύο ηθοποιοί θα πρωταγωνιστήσουν.

5 επιστημονικοί λόγοι που δε μπορείς να διαχειριστείς τον θυμό

Γιατί, δε μαθαίνουν όλοι να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και το θυμό τους με υγιείς τρόπους...

H Anne Hathaway είναι πλέον αγνώριστη

Η αλλαγή στην εμφάνισή της που δεν περίμενε κανείς.