Υπάρχουν τρία είδη αρρενωπότητας. Εσύ σε ποιο ανήκεις;

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις ερωτικές σχέσεις, εξαρτάται από το είδος αρρενωπότητας στο οποίο ανήκουμε.

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 08 Σεπτεμβρίου 2023

Πάντα γνωρίζαμε πως η αρρενωπότητα είναι πολλά περισσότερα από τα πλούσια γένια, τη βαριά φωνή και το εύκολο άνοιγμα βάζων μαρμελάδας. Αυτό που δεν ξέραμε, όμως, είναι πως διαχωρίζεται σε τρεις τύπους και σα να μην έφτανε αυτό, η αρρενωπότητα φαίνεται πως μπορεί να επηρεάσει τις διαπροσωπικές (ρομαντικές) σχέσεις μας, όπως επιβεβαιώνει μία νέα μελέτη.

Η συγκεκριμένη έρευνα, η οποία βασίστηκε σε συνεντεύξεις σε βάθος με 92 ετεροφυλόφιλους άνδρες ηλικίας 19 έως 43 ετών από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα, διαπίστωσε την ύπαρξη τριών τύπων.

Νεο-παραδοσιακοί

Ορισμένοι άνδρες ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων, όπως το να είναι ο "κουβαλητής" και ο προστάτης στη σχέση.


Ισορροπιστές

Πρόκειται για εκείνους που επιδιώκουν μια πιο ισότιμη συνεργασία παύλα σχέση, με έμφαση στην αμοιβαιότητα και στο μετρήσιμο δούναι και λαβείν.

Προοδευτικοί

Αυτοί είναι οι άντρες που προσπαθούν για την ισότητα στη σχέση μέσω τακτικών, σκόπιμων συζητήσεων με τη σύντροφό τους για να ρυθμίσουν ποιος κάνει τι.


"Ξεκινήσαμε να κατανοούμε πώς οι διαφορετικοί τύποι αρρενωπότητας διαμορφώνουν τις σχέσεις των ανδρών και την ψυχική τους υγεία. Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι αυτοί οι τύποι αρρενωπότητας συνδέονταν με διαφορετικά οφέλη αλλά και προκλήσεις", σημείωσε ο Dr Oliffe, ερευνητής της έδρας Canada Research Chair in Men's Health Promotion και καθηγητής νοσηλευτικής στο UBC.

Για παράδειγμα, οι άνδρες που προωθούσαν ενεργά την ισότητα των φύλων και την κοινωνική δικαιοσύνη ένιωθαν ψυχική ευεξία, ενώ εκείνοι που αμφισβητούσαν αυτά τα ιδανικά συχνά έρχονταν αντιμέτωποι με την απομόνωση ή την κριτική από τους άλλους, γεγονός που επηρέαζε την ψυχική τους υγεία. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ορισμένοι άνδρες με "ισορροπιστικό" στυλ εξακολουθούσαν να δυσκολεύονται να κατανοήσουν την έννοια της επίτευξης της ισότητας των φύλων μέσω της αυστηρής κατανομής των οικιακών εργασιών 50-50.

Η ομάδα μοιράστηκε τα ευρήματά της, εγκαινιάζοντας μία διαδικτυακή έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Άνδρες που οικοδομούν σχέσεις με στενούς συντρόφους" με 120 φωτογραφίες από περισσότερες από 700 που υπέβαλαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Δε μας έφταναν οι διάσημοι, ο Mark Zuckerberg προσβλέπει και στην AI εκδοχή τους

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta αποφάσισε να αναστατώσει τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας με ένα δελεαστικό όραμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 έξυπνοι τρόποι για να μειώσεις τα έξοδα του σκύλου σου

Ο σκύλος σου θα παραμείνει χαρούμενος και εσύ δε θα χαλάς μία περιουσία για τα έξοδά του.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Η Nespresso Professional τιμά την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ

Η Nespresso ταξιδεύει στα πέρατα της Γης για να προστατεύσει τον καλύτερο καφέ του κόσμου.

Η Αισιοδοξία σε Κάθε Γωνιά του Κόσμου από την Καμπάνια Life's Good της LG

Η καμπάνια που σε βοηθά να προσεγγίσεις τη ζωή με μία πιο αισιόδοξη στάση.

3 βασικές συμβουλές για μικροεπιχειρηματίες που χρησιμοποιούν ChatGPT

Στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας, έρχεται η στιγμή που η προσαρμογή δεν αποτελεί απλώς επιλογή, αλλά αναγκαιότητα.

Γραφει Παυλος Κρουστης