Υπάρχουν τρία είδη αρρενωπότητας. Εσύ σε ποιο ανήκεις;

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις ερωτικές σχέσεις, εξαρτάται από το είδος αρρενωπότητας στο οποίο ανήκουμε.

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 08 Σεπτεμβρίου 2023

Πάντα γνωρίζαμε πως η αρρενωπότητα είναι πολλά περισσότερα από τα πλούσια γένια, τη βαριά φωνή και το εύκολο άνοιγμα βάζων μαρμελάδας. Αυτό που δεν ξέραμε, όμως, είναι πως διαχωρίζεται σε τρεις τύπους και σα να μην έφτανε αυτό, η αρρενωπότητα φαίνεται πως μπορεί να επηρεάσει τις διαπροσωπικές (ρομαντικές) σχέσεις μας, όπως επιβεβαιώνει μία νέα μελέτη.

Η συγκεκριμένη έρευνα, η οποία βασίστηκε σε συνεντεύξεις σε βάθος με 92 ετεροφυλόφιλους άνδρες ηλικίας 19 έως 43 ετών από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα, διαπίστωσε την ύπαρξη τριών τύπων.

Νεο-παραδοσιακοί

Ορισμένοι άνδρες ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων, όπως το να είναι ο "κουβαλητής" και ο προστάτης στη σχέση.


Ισορροπιστές

Πρόκειται για εκείνους που επιδιώκουν μια πιο ισότιμη συνεργασία παύλα σχέση, με έμφαση στην αμοιβαιότητα και στο μετρήσιμο δούναι και λαβείν.

Προοδευτικοί

Αυτοί είναι οι άντρες που προσπαθούν για την ισότητα στη σχέση μέσω τακτικών, σκόπιμων συζητήσεων με τη σύντροφό τους για να ρυθμίσουν ποιος κάνει τι.


"Ξεκινήσαμε να κατανοούμε πώς οι διαφορετικοί τύποι αρρενωπότητας διαμορφώνουν τις σχέσεις των ανδρών και την ψυχική τους υγεία. Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι αυτοί οι τύποι αρρενωπότητας συνδέονταν με διαφορετικά οφέλη αλλά και προκλήσεις", σημείωσε ο Dr Oliffe, ερευνητής της έδρας Canada Research Chair in Men's Health Promotion και καθηγητής νοσηλευτικής στο UBC.

Για παράδειγμα, οι άνδρες που προωθούσαν ενεργά την ισότητα των φύλων και την κοινωνική δικαιοσύνη ένιωθαν ψυχική ευεξία, ενώ εκείνοι που αμφισβητούσαν αυτά τα ιδανικά συχνά έρχονταν αντιμέτωποι με την απομόνωση ή την κριτική από τους άλλους, γεγονός που επηρέαζε την ψυχική τους υγεία. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ορισμένοι άνδρες με "ισορροπιστικό" στυλ εξακολουθούσαν να δυσκολεύονται να κατανοήσουν την έννοια της επίτευξης της ισότητας των φύλων μέσω της αυστηρής κατανομής των οικιακών εργασιών 50-50.

Η ομάδα μοιράστηκε τα ευρήματά της, εγκαινιάζοντας μία διαδικτυακή έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Άνδρες που οικοδομούν σχέσεις με στενούς συντρόφους" με 120 φωτογραφίες από περισσότερες από 700 που υπέβαλαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας