Το απαραίτητο συστατικό μίας σχέσης για να κρατήσει

Αν υποθέσουμε φυσικά, ότι είναι μόνο ένα.

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 19 Ιανουαρίου 2024

Για να κρατήσει μία σχέση στον χρόνο, δε χρειάζεται και λίγα. Τα συστατικά για μία καλή, γερή και μακροχρόνια σχέση είναι πολλά και σημαντικά. Ποιο είναι όμως το πιο απαραίτητο; 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η επικοινωνία είναι μία από τις πιο σημαντικές πτυχές μίας σχέσης. Αντίστοιχα, πολλοί είναι εκείνοι που τονίζουν πως ο αμοιβαίος σεβασμός είναι εξαιρετικής σημασίας αφού χωρίς αυτόν, καμία σχέση δε θα μπορούσε να λειτουργήσει. Η κοινή ιδεολογία, η αλληλοϋποστήριξη, η ενσυναίσθηση και η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι επίσης βασικά συστατικά. Λοιπόν, υπάρχει μονάχα ένα απαραίτητο; 

Η απάντηση είναι πως όχι, δεν υπάρχει μονάχα ένα απαραίτητο συστατικό. Συνδυαστικά, όλα αυτά μαζί δημιουργούν έναν συνδυασμό για γερά θεμέλια. Είτε μιλάμε για σχέσεις φιλικές είτε μιλάμε για σχέσεις ερωτικές, τα παραπάνω συστατικά κρίνονται απαραίτητα. 

Αυτό δηλαδή που συχνά πυκνά αναφέρεται ως κλειδί για μία επιτυχημένη σχέση, δεν υπάρχει. Ή αν υπάρχει, περικλείει σίγουρα και όλα τα παραπάνω αφού μία υγιής σχέση, έχει σίγουρα όλα τα στοιχεία -και όχι μόνο-, που αναφέραμε. Φυσικά, οι τσακωμοί και οι καβγάδες είναι πράγματα που θα υπάρξουν στην καθημερινότητα, -δυστυχώς δύσκολα αποφεύγονται-, ωστόσο αυτό δε σημαίνει τίποτα απολύτως. Για την ακρίβεια, οι τσακωμοί και οι καβγάδες δε μπορούν εύκολα να επηρεάσουν μία γερή σχέση αφού συνήθως, στο παιχνίδι αυτό μπαίνει η επικοινωνία. Που αν είναι καλή, φέρνει πάντα τη λύση. 

Οι ουσιαστικές σχέσεις, που κρατάνε στον χρόνο, δεν είναι εύκολες. Θέλουν δουλειά, υπομονή και αγάπη. Υπάρχουν όμως τριγύρω μας αφού υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν συνεχώς για αυτές. Αν λοιπόν, έπρεπε να διαλέξουμε ένα συστατικό ως απαραίτητο, τότε ίσως και να λέγαμε πως αυτό είναι η προσπάθεια. Το να μην παρατήσεις δηλαδή τον άνθρωπό σου με την πρώτη δυσκολία και με τον πρώτο τσακωμό αλλά να επιμείνεις στη σχέση, να υποχωρήσεις στον καβγά και αν φταις, γιατί όχι; Να ζητήσεις συγγνώμη. 

Κάθε ανθρώπινη σχέση είναι διαφορετική ωστόσο τα συστατικά των γερών και ουσιαστικών σχέσεων, είναι πάντοτε τα ίδια.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα