Η χαμένη όρεξη για σεξ σε μακροχρόνια σχέση

Η επιστήμη καταρρίπτει έναν ακόμη μύθο.

Γράφει: Ναταλί Αντωνίου 02 Απριλίου 2020

Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι γυναίκες είναι εκείνες που χάνουν πρώτες το ερωτικό ενδιαφέρον τους, ούσες σε μακροχρόνια σχέση, συγκριτικά με τους άντρες, που η όρεξή τους για σεξ καθυστερεί αρκετά να σβήσει. Νέα επιστημονική μελέτη έρχεται τώρα να αντικρούσει τη συγκεκριμένη προκατάληψη, επισημαίνοντας ότι "παρά το γεγονός ότι στην εποχή μας, οι γυναίκες έχουν χαμηλότερη λίμπιντο από τους άντρες, τελικά δεν είναι εκείνες που παρουσιάζουν πρώτες σημάδια σεξουαλικής ανορεξίας στη σχέση τους που μετράει χρόνια. Οι άντρες δεν είναι σεξουαλικές μηχανές, όπως η κοινωνία επιμένει να τους παρουσιάζει".

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κεντάκι ανέλυσαν δεδομένα από 64 μελέτες με θέμα την σεξουαλική επιθυμία από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα. Όπως διαπίστωσαν, η αντρική σεξουαλικότητα είναι το ίδιο πολύπλοκη -ή σχεδόν το ίδιο τέλος πάντων- με τη γυναικεία, αλλά και ότι οι άντρες είναι πολύ πιθανό να μην έχουν επιθυμία να κάνουν σεξ, όπως μπορεί να μην έχει και η σύντροφός τους.

Λανθασμένα εκλαμβάνουμε ως δεδομένη την σεξουαλική επιθυμία των αντρών

Σύμφωνα με την Kristen P. Mark, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Sex Research και καθηγήτρια αγωγής και προαγωγής υγείας, "λανθασμένα εκλαμβάνουμε ως δεδομένη την σεξουαλική επιθυμία των αντρών, την ώρα που εκείνη των γυναικών χαρακτηρίζεται πάντα ως πολύπλοκη, μυστήριο". Όπως η ίδια τονίζει, η λίμπιντο και των δύο φύλων είναι περίπλοκη, ενώ υπογραμμίζει το πόσο βλαβερό τελικά είναι για την αντρική ψυχολογία το στερεότυπο του άντρα sex machine. "Οι άντρες έχουν και πρέπει να έχουν τις δικές τους ντεφορμέ σεξουαλικές στιγμές, όπου παρατηρείται ελλιπής ερωτική όρεξη. Είναι υγιές, φυσιολογικό και σε καμία περίπτωση κατακριτέο".

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ταξίδια & Ξενοδοχεία