Όταν το σεξ προκαλεί όχι έναν αλλά τρεις πονοκεφαλούς

Η πιο συνηθισμένη δικαιολογία για την αποφυγή του σεξ δεν είναι γυναικεία υπόθεση.

Γράφει: Ναταλί Αντωνίου 15 Μαΐου 2019

Το κλισέ "όχι μωρό μου απόψε, έχω πονοκέφαλο" μπορεί να ακολουθεί σαν άδικη κατάρα εδώ και δεκαετίες το γυναικείο φύλο, έλα όμως που σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα οι άντρες είναι εκείνοι που έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από πονοκεφάλους, δυνατούς, έντονους και επώδυνους, μετά από μια βραδιά πάθους.

Τι είναι η οργασμική κεφαλαλγία

Η αλλιώς "ο πονοκέφαλος του σεξ" είναι μια αναγνωρισμένη μορφή πονοκεφάλου, που σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα και τη βιώνει περίπου το 1% των ανθρώπων, η πλειοψηφία των οποίων είναι άντρες. Μπορεί να εμφανιστεί είτε κατά τη διάρκεια του σεξ, είτε μετά από αυτό και σύμφωνα με τους ειδικούς αυτός ο τύπος πόνου στο κεφάλι οφείλεται συνήθως στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και σε ακίνδυνες διαταραχές, όπως η ημικρανία, το άγχος και η συσσωρευμένη ένταση.

Ο Michael Reitano, εκ των ιατρών της ιστοσελίδας Roman, που αφορά τη σεξουαλική υγεία και τα προβλήματα στύσης, διευκρινίζει ωστόσο ότι αν οι πονοκέφαλοι είναι έντονοι και συχνοί, τότε ίσως και να κρύβεται από πίσω κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα: "Σε μεγάλη συχνότητα εμφάνισης μπορεί να αποτελεί σημάδι πιο σοβαρής και επικίνδυνης πάθησης οπότε θα πρέπει να συμβουλευτεί ο πάσχων τον γιατρό του".

Τα τρία είδη της

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό κατηγοριοποίησης πονοκεφάλων The International Headache Society΄s International Classification of Headache Disorders, ο συγκεκριμένος πονοκέφαλος ή primary headache associated with sexual activity (HAS), διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες:

Ο πονοκέφαλος τάσεως

"Ξεκινάει κατά τη διέγερση, δηλαδή πριν τον οργασμό και χειροτερεύει όσο περισσότερο ερεθίζεσαι σεξουαλικά. Ο πόνος είναι σχετικά ήπιος και δεν παρουσιάζεται στο κεφάλι, αλλά στον αυχένα", εξηγεί ο Dr. Reitano.

Ο πονοκέφαλος "κεραυνός"

"Εδώ έχουμε ένα ξαφνικό -εξού και ονομασία του- έντονο και οξύ πονοκέφαλο, που ξεσπά κατά τη διάρκεια του οργασμού και μπορεί να διαρκέσει για ώρες μετά την κορύφωση. Είναι πολύ πιο επώδυνος από τον πρώτο και με μεγαλύτερη διάρκεια και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων απαιτείται η χρήση παυσίπονου για να καταλαγιάσουν τα συμπτώματα", τονίζει ο ίδιος, για να προσθέσει: "Ο πονοκέφαλος "κεραυνός" μπορεί να είναι σημάδι εγκεφαλικής αιμορραγίας, αν συμβαίνει σε κάθε σεξουαλική πράξη".

Ο πονοκέφαλος μετά το σεξ

"Είναι πολύ πιο σπάνιος από τους προηγούμενους δύο και επηρεάζει μόνο έναν ανάμεσα σε 20.000 ανθρώπους", υπογραμμίζει ο Dr. Reitano και συνεχίζει: "Κυμαίνεται από ήπιος έως εξαιρετικά επώδυνος και ξεκινάει ακριβώς μετά το σεξ για να χειροτερεύσει μόλις το άτομο σταθεί όρθιο. Αν ξαπλώσει, ο πόνος μειώνεται απευθείας. Τι τον προκαλεί; Το σεξ, η σωματική δραστηριότητα αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει διαρροή του νωτιαίου υγρού και την εξάπλωσή του από τον εγκέφαλο στην σπονδυλική στήλη".

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Auto & Moto

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι άντρες φοβούνται τις μόνιμες σχέσεις

Οι επιστήμονες εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό μας και μας μαθαίνουν μία καινούργια λέξη: sarmassophobia.

Μύθος ότι οι γυναίκες προτιμούν τους ψηλούς

Νέα έρευνα κατέληξε ότι το ύψος του άντρα δεν αφορά την πλειοψηφία των γυναικών.