Το άγνωστο νεκροταφείο ναυαγίων του Σαρωνικού

Μερικά μίλια έξω από το λιμάνι του Πειραιά, ανάμεσα στην Ψυττάλεια και τη Σαλαμίνα.

Γράφει: Esquire Editors 23 Μαρτίου 2021

Μερικά μίλια έξω από το λιμάνι του Πειραιά, ανάμεσα στην Ψυττάλεια και τη Σαλαμίνα, βρίσκεται η βραχονησίδα Αταλάντη. Σήμερα καλείται από τους ντόπιους ψαράδες ως Τάλαντο ή Ταλαντονήσι. Η πρώτη γραπτή αναφορά της νησίδας Αταλάντης εντοπίζεται στο έργο Γεωγραφικά του Στράβωνα (64/63 π.Χ. – 24 μ.Χ.). Εκεί, αναφερόμενος στην Ψυττάλεια, το νησί που βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού του Πειραιά, σημειώνει: πλησίον δὲ καὶ ἡ Ἀταλάντη ὁμώνυμος τῇ περὶ Εὔβοιαν καὶ Λοκρούς, καὶ ἄλλο νησίον ὅμοιον τῇ Ψυτταλείᾳ καὶ τοῦτο (Γεωγραφικά, Θ, 14).

Μελαμβαφή όστρακα (θραύσματα σπασμένων αγγείων) που εντοπίστηκαν στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού είναι πιθανό να προέρχονται από κάποιο μνημείο που έστησαν οι Αθηναίοι μετά τη νίκη στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.), ενώ κάποια αρχιτεκτονικά κατάλοιπα πρωτοβυζαντινών χρόνων δείχνουν πως η νησίδα κατοικήθηκε κατά τον 6ο με 7ο αιώνα μ.Χ.

Από τη δεκαετία του 1960 και μετά η Αταλάντη χρησιμοποιήθηκε ως ερημητήριo εγκαταλελειμμένων πλοίων. Για αρκετά χρόνια ξεχώριζε το μισοβυθισμένο κρουαζιερόπλοιο Melody, που χρησιμοποιήθηκε στα πλάνα του βίντεο κλιπ για το τραγούδι Πηνελόπη του Μιλτιάδη Πασχαλίδη. Σημαντικό κινηματογραφικό ρόλο διαδραμάτισε και στην ελληνική ταινία "Μεταίχμιο" του 1994.

Η συνέχεια στο Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.