Το πρόβλημα με τα σπίτια του Є1

Όλο και περισσότερα μέρη στην Ευρώπη προσπαθούν να προσελκύσουν κατοίκους με πολύ φθηνά σπίτια. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα.

Τα σπίτια του Є1 είναι ένα πρότζεκτ το οποίο τόσο στην Ιταλία όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης έχει λάβει μεγάλη μιντιακή κάλυψη και έχει εκτιμηθεί δεόντως από όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα σπίτι σχεδόν τζάμπα. Με κάθε ανακοίνωση νέας ιδιοκτησίας υποψήφιας προς πώληση, οι αιτήσεις που φτάνουν στα δημαρχεία που έχουν υιοθετήσει αυτή την ιδέα είναι χιλιάδες. Με αυτόν τον τρόπο το παρηκμασμένο ιστορικό κέντρο κάποιων πόλεων αποκτάει νέα ζωή, ενώ μικρά χωριά που αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο της πληθυσμιακής μείωσης αρχίζουν να ελκύουν ξανά νέα ζευγάρια και, γενικότερα, νέους κατοίκους.

Ένα επιτυχημένο πρότζεκτ που απαιτεί προσοχή στα σημεία

Το ότι το πρότζεκτ των σπιτιών του ενός Ευρώ έχει στεφθεί με επιτυχία είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς, τόσο από πλευρά οικονομικής ανάπτυξης όσο και κοινωνικής ευημερίας. Κι αυτό γιατί δεν είναι μόνο οι παραγωγικές τάξεις κάθε περιοχής που επωφελούνται από το πρότζεκτ καθώς ξαναπιάνουν δουλειά, αλλά και υπηρεσίες που ξαναζωντανεύουν, όπως τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα νηπιαγωγεία και οι χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων

Πέρα από όλα αυτά τα θετικά, όμως, όπως διαβάζουμε στο ιταλικό Esquire, τα σπίτια του ενός Ευρώ έχουν και κάποια "κρυφά ελαττώματα". Κι εφόσον τα έχουν, θα πρέπει να μιλήσουμε γι' αυτά, να τα γνωρίσουμε και να τα έχουμε στο μυαλό μας, ειδικά αν σκεφτόμαστε να γίνουμε μέρος του πρότζεκτ και να καταθέσουμε μία αίτηση αγοράς ενός σπιτιού σε συμβολική τιμή.

Ποια είναι αυτά τα "κρυφά ελαττώματα"; Ας τα δούμε όλα στη συνέχεια, ένα προς ένα. Κι αυτό γιατί όντως μπορούμε να κάνουμε την τέλεια επένδυση αλλά μόνο αν γνωρίζουμε πώς να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο ρίσκο, τα αρνητικά χαρακτηριστικά και τη γραφειοκρατία.

Το πρόβλημα με τα σπίτια του Є1iStock

Η τιμή

Στην πραγματικότητα, δεν κοστίζουν όλα τα σπίτια του ενός Ευρώ μόνο ένα Ευρώ. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει πάρει την ονομασία "σπίτια του ενός Ευρώ" επειδή πολλές από τις προ πώληση ιδιοκτησίες είναι διαθέσιμες για αγορά σε μία συμβολική τιμή. Μόνο, όμως, όσα βρίσκονται σε μάλλον άθλια κατάσταση ή σε εξαιρετικά απομακρυσμένες περιοχές έχουν αυτή την τιμή. 

Εκατοντάδες από τα υπόλοιπα σπίτια που πωλούνται μέσω των σχετικών δημοπρασιών από τις δημαρχιακές αρχές κοστίζουν π.χ. χίλια, δύο ή πέντε χιλιάδες Ευρώ. Και αυτά όμως είναι εξαιρετικά φτηνά και συχνά αποτελούν σπουδαίες ευκαιρίες. Παρόλα αυτά, τα σπίτια που κοστίζουν όντως ένα Ευρώ είναι οι εξαιρέσεις.

Η ανακαίνιση

Σχεδόν όλα τα συμβόλαια πώλησης των σπιτιών του ενός Ευρώ δεν είναι συμβατικά συμβόλαια. Εκείνοι που προβαίνουν σε μία τέτοια αγορά έχουν πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις με κύρια και πιο συνηθισμένη το να ανακαινίσουν την ιδιοκτησία σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που θα την αγοράσουν. Υπάρχουν δημαρχεία τα οποία απαιτούν την εκκίνηση των εργασιών μέσα σε τρεις με τέσσερις μήνες. Κάποιες άλλες φορές, η υποχρέωση της έναρξης της ανακαίνισης έχει χρονικό ορίζοντα ενός έτους.

Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι το κρατούμενο. Τα σπίτια του ενός Ευρώ έχουν επιπρόσθετα κόστη τα οποία θα πρέπει να έχεις προετοιμαστεί να τα πληρώσεις. Αλλιώς, πολύ απλά, το συμβόλαιό σου δεν θα ισχύει πια.

> Διάβασε ακόμα: Τι σπίτι αγοράζεις σήμερα με 100.000 ευρώ

Η δυνατότητα επαναπώλησης

Δεν υπάρχει πάντα το ελεύθερο της πώλησης του σπιτιού που θα αγοράσεις μετά από την ανακαίνισή του, κάτι το οποίο μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Σχεδόν όλα τα σπίτια πωλούνται σε ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν σε αυτά ακριβώς επειδή αυτός είναι και ο σκοπός του πρότζεκτ: Ο εποικισμός των περιοχών που βρίσκονται σε παρακμή καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

> Διάβασε ακόμα: Κι όμως, υπάρχουν και στην Ελβετία σπίτια του €1

Η απομόνωση

Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να πας να μείνεις ή απλώς να γίνεις ιδιοκτήτης ενός σπιτιού σε ένα απομονωμένο μέρος, ένα μικρό χωριό σε μία βουνοκορφή ή σε μία περιοχή του ιστορικού κέντρου μία πόλης που βρίσκεται σε διαδικασία εγκατάλειψης; Τα σπίτια του ενός Ευρώ είναι φτηνά, αλλά δεν θα πρέπει να αγοράζονται ελαφρά τη καρδία. Κι αυτό γιατί τα συμβόλαια από τα οποία συνοδεύονται πάνε χέρι χέρι με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όπως φόρους και ανακαινίσεις, κάτι το οποίο κάνει επιτακτικό το να πας και να επισκεφθείς το μέρος που αγοράζεις έτσι ώστε να είσαι πραγματικά σίγουρος για την επένδυσή σου.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

#STYLEGUIDE BY CLODIST - SALE SHOPPING LIST

Kάθε μέρα οι editors του Esquire προτείνουν τις καλύτερες επιλογές στις εκπτώσεις από το Clodist.gr

Το καπιτονέ παρκά

Γκρι παρκά με κουκούλα, Camel Active explore more

Το casual πουκάμισο

Κοτλέ πουκάμισο, Seidensticker explore more

Το denim overshirt

Overshirt από πετροπλυμένο denim, Hugo explore more

Η μάλλινη ζακέτα

Ζακέτα από 100% μαλλί, Paul & Shark explore more

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Kupo, το κουτάβι που μιλάει ελληνικά στο TikTok

To Cavalier και η μαμά του έχουν γίνει viral και είναι ό,τι πρέπει για να φτιάξει η διάθεσή σου.

Ένα Toyota Yaris αξίας 130.000 ευρώ

Ανώνυμος αγοραστής πλήρωσε 130.000 ευρώ σε δημοπρασία της Ιαπωνίας για να αγοράσει ένα συλλεκτικό Toyota GRMN Yaris.

Γραφει TopGear

Οι πιο κρύες πόλεις στον κόσμο για ατρόμητους ταξιδιώτες

Στο Γιακούτσκ της Ρωσίας η θερμοκρασία αυτές τις μέρες είναι 50 βαθμοί υπό του μηδενός.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα συστατικά που 'καταστρέφουν' τα smoothies

Εννοείται πως υπάρχουν πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.

Μερικές υπέροχες εικόνες από το νέο μουσείο της Lamborghini

Στη Sant'Agata αν βρεθείς, να ξέρεις ότι μετά από μια σημαντική ανακαίνιση ξανάνοιξε το μουσείο της Lamborghini και αξίζει να το δεις.

Γραφει TopGear