10 πράγματα που δε γνώριζες για το Hilton

Μετά από 59 χρόνια, το δημοφιλές ξενοδοχείο κλείνει σήμερα. Στη θέση του αναμένεται το Conrad, που θα ανοίξει το 2024.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 31 Ιανουαρίου 2022

Το Hilton Αθηνών αποτελούσε για δεκαετίες ένα από τα σημεία-ορόσημα της Βασιλίσσης Σοφίας και της πρωτεύουσας γενικότερα. Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και λίγο καιρό, το κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενεί το θρυλικό ξενοδοχείο θα δώσει τη θέση του σε ένα νέο πολυδιάστατο προορισμό, που θα φέρει την υπογραφή της Conrad. 

Το νέο πολυτελές ξενοδοχείο θα διαθέτει 280 δωμάτια και σουίτες, 50 πολυτελείς κατοικίες οι οποίες θα λειτουργήσουν υπό τα brands Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences της Hilton καθώς και εμπειρίες γαστρονομίας και ψυχαγωγίας που θα φιλοξενούνται στον τελευταίο όροφο. Είναι δεδομένο πως ακόμη και μετά τη δημιουργία του νέου καταλύματος, το σημείο στον αριθμό 46 της Βασ. Σοφίας θα μείνει για Αθηναίους και επισκέπτες της πρωτεύουσας ως "το παλιό Χίλτον". Έτσι άλλωστε συμβαίνει διαχρονικά με μέρη-τοπόσημα που ουσιαστικά έγραψαν τη σύγχρονη ιστορία της πόλης.

Κάποια πράγματα που ίσως δε γνώριζες για το Hilton

Οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1958-1963, βασισμένο σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Βουρέκα (1905-1993), Προκόπη Βασιλειάδη (1912-1977) και Σπύρου Στάικου. Χαρακτηρίστηκε μάλιστα σαν ένα "πρώιμο σημείο  οπτικής έξαρσης της μεταπολεμικής Αθήνας" καθώς και "πρώτο δείγμα εισόδου της χώρας στην παγκόσμια τουριστική αγορά, όσον αφορά τα πολυτελή καταλύματα".

Ήταν ο πρώτος 'εκπρόσωπος' διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας που άνοιξε ποτέ στην Αθήνα.

> Διάβασε ακόμη: Αποστακτήρια σε κάθε γωνιά του πλανήτη που αξίζει να επισκεφθείς

Η διαδικασία για την ανέγερσή του άρχισε από την οικογένεια Πεζά, που, όμως, κατά τη διάρκεια του έργου δεν είχε τη δυνατότητα να το  αποπερατώσει. Ήταν η εποχή που η κυριότητα των μετοχών της εταιρείας πέρα στην Ιονική τράπεζα, που χρηματοδότησε την αποπεράτωση του έργου.

Τα επίσημα εγκαίνιά του έγιναν στις 20 Απριλίου 1963 με τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, στις οποίες παρευρέθηκαν σημαντικά πρόσωπα από όλο τον κόσμο.

"Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών είναι το ωραιότερο Hilton του κόσμου". Αυτή η φράση ανήκει στον  ιδρυτής της γνωστής ξενοδοχειακής αλυσίδας, Conrad Hilton, τη συγκεκριμένη ημέρα. 

Η πρόσοψή του, με τις ανάγλυφες συνθέσεις του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη και τη χρήση πεντελικού μαρμάρου, θεωρήθηκε εξαιρετικά πρωτότυπη για την κατηγορία των μεγάλων κοσμοπολίτικων ξενοδοχείων. 

Κατά την περίοδο της κατασκευής του είχε προκαλέσει ένα μίνι σκάνδαλο και μία σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της περιοχής: Οι διαμαρτυρίες είχαν να κάνουν με την πιθανή καταστροφή του αστικού τοπίου της Αθήνας καθώς και την υψομετρική αντιπαραβολή του με τον Παρθενώνα, σαν μία 'βεβήλωση' της ιστορικής κορυφής της πρωτεύουσας.

Είχε ανέκαθεν -και όπως θα ήταν λογικό- εκλεκτούς φιλοξενούμενους: Frank Sinatra, Anthony Quinn, Ella Fitzgerald, Roberto Benigni, Ingmar Bergman, Hillary Clinton, Hugh Hefner, Jean-Paul Belmondo ήταν μόνο κάποιοι εξ' αυτών.

> Διάβασε ακόμη: Must ταξιδιωτικοί προορισμοί για το 2022

Άξιο αναφοράς όμως είναι και το γεγονός πως από το 2015 έγινε γνωστό και ως το 'κέντρο επιχειρήσεων' της Τρόικας, καθώς εκεί γινόντουσαν οι συναντήσεις των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης με τους αντίστοιχους των 'θεσμών', για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στην εποχή των μνημονίων.

 

Η επίδρασή του στην αστική κουλτούρα είναι τέτοια που μέχρι σήμερα -και για πολύ καιρό ακόμη- η γενικότερη γειτονιά ονομάζεται από όλους ως περιοχή Χίλτον.

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης