Greccio, το 'ελληνικό' χωριό στην Ιταλία όπου γεννήθηκαν τα Χριστούγεννα

Για την ακρίβεια, στο χωριό αυτό δημιουργήθηκε η πρώτη φάτνη, το 1223.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 27 Δεκεμβρίου 2023

Στην Ιταλία, υπάρχει ένα μικρό χωριό, το Greccio, στο οποίο όλον τον χρόνο γιορτάζουν τα Χριστούγεννα. Ο λόγος; O Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης δημιούργησε εκεί την πρώτη σκηνή της γέννησης, μέσα σε μια σπηλιά, το όχι και τόσο κοντινό 1223.

Το μεσαιωνικό χωριό Greccio, είναι για την ακρίβεια ένα από τα ομορφότερα, και σίγουρα λιγότερο γνωστά, χωριά της Ιταλίας. Βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου της επαρχίας Ριέτι, περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, έχοντας θέα ολόκληρη την κοιλάδα που εκτείνεται από κάτω.

Οι 1.500 κάτοικοι του Greccio ζουν μία ήσυχη, κατά κύριο λόγο αγροτική ζωή, ωστόσο για μερικές εβδομάδες κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, είναι και αυτοί μέρος ενός must-visit προορισμού. 

Tο χωριό Greccio αποτελεί μέρος μιας διαδρομής προσκυνήματος για τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, έναν καθολικό μοναχό γνωστό για την αγάπη του για τη φύση. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο, περισσότεροι από 100.000 προσκυνητές και τουρίστες από όλον τον κόσμο συρρέουν εκεί μόνο και μόνο για να θαυμάσουν τις θεαματικές σκηνές της γέννησης που εμφανίζονται σε όλη την πόλη ως μέρος των εορτών. Σε αυτές, συγκαταλέγονται μικροσκοπικά έργα φωλιασμένα στα τούβλα των τοίχων έως μεγαλύτερες εκθέσεις που βρίσκονται μπροστά από ξενοδοχεία και ξενώνες. Και ενώ η σκηνή της φάτνης γιορτάζεται εδώ όλον τον χρόνο, φέτος είναι η 800η επέτειος από την πρώτη σκηνή της φάτνης του Αγίου Φραγκίσκου. Γι' αυτό και το χωριό προετοιμάζεται για μια ιδιαίτερη χριστουγεννιάτικη παράσταση και φυσικά, περισσότερους προσκυνητές από ποτέ.

GreccioiStock

Αξίζει να σημειωθεί πως το χωριό αυτό χρονολογείται από τον Μεσαίωνα ενώ ιδρύθηκε από Έλληνες που δραπέτευσαν από τον πόλεμο και που εγκαταστάθηκαν εκεί κατασκευάζοντας μία οχυρή πόλη με αμυντικά τείχη και ένα κάστρο. Αντίστοιχα, ο Άγιος Φραγκίσκος, που έχτισε το Ιερό του ως κατοικία και ως τόπο διαλογισμού και λατρείας, λέγεται πως θέλησε να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά στην πίστη, ύστερα από ένα ταξίδι που είχε κάνει στους Αγίους Τόπους το 1219. 

Σήμερα, καλλιτέχνες συνεχίζουν να τιμούν την κληρονομιά του Αγίου Φραγκίσκου γεμίζοντας το Greccio με μικρές δημιουργίες της φάτνης και κάνοντάς το έτσι, να γιορτάζει τα Χριστούγεννα 365 μέρες τον χρόνο. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η πρώτη μεξικανική βελτιωμένη Porsche έχει παρατσούκλι και λέγεται 'Mariachi'

Η συνεργασία του ιάπωνα καλλιτέχνη, Akira Nakai, και του ταλαντούχου Μεξικανού βελτιωτή, Juca, "γέννησε" την Porsche 911 RWB "Mariachi".

Γραφει Παυλος Κρουστης

Mark Zuckerberg, τι σου συμβαίνει;

Ο Mr. Facebook ξαφνικά δείχνει να ενδιαφέρεται για τα ρούχα που φοράει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Κι αν η χρήση κάνναβης αλλάζει το DNA μας;

Σύμφωνα με μελέτη, η χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο επιγονιδίωμα του ανθρώπινου σώματος.