Τα φυσικά σπα της Ιαπωνίας μετατρέπουν το ταξίδι σε ιεροτελεστία

Σε ένα μικρό χωριό του νησιού Honshu, οι θερμές πηγές τροφοδοτούν δημόσια λουτρά και αλλόκοτα κομψά ξενοδοχεία.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 25 Σεπτεμβρίου 2018

Στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Miyagi, υπάρχει ένα μέρος που συμβολίζει τέλεια τη γιαπωνέζικη onsen-ryokan φιλοσοφία και τον ρόλο που αυτή παίζει στην κουλτούρα της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Το Ginzan Onsen είναι ένα μικρό χωριό που για πάνω από μισή χιλιετία είναι γνωστό για τα ορυχεία ασημιού του. Παρότι τα τελευταία έχουν κλείσει εδώ και 60 χρόνια, αποτελούν ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής. Σε αυτά μπορεί να φτάσει κάποιος από ένα μονοπάτι που περνά δίπλα από τον καταρράκτη Shirogane, λίγο πιο πάνω από το χωριό.

Τα φυσικά σπα της Ιαπωνίας μετατρέπουν το ταξίδι σε ιεροτελεστία

Γύρω από αυτόν, συναντά πλέον κάποιος περισσότερα από 10 μικρά ξενοδοχεία (λέγονται ryokan) και τρία δημόσια ιαματικά λουτρά. Κοντά στο νερό, ένα άλλο μονοπάτι που φωτίζεται από το φως των κεριών κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθοδηγεί τον επισκέπτη σε μία άλλη πηγή που ενδείκνυται αποκλειστικά για ποδόλουτρα. Οι ιαματικές πηγές (ονομάζονται onsen) έχουν μέση θερμοκρασία τους 63 βαθμούς Κελσίου. Τα ζεστά νερά τους φτάνουν και στα ryokan, μέσω ειδικά σχεδιασμένων καναλιών.

Αρκετά χιλιόμετρα πιο νότια, στην επαρχία Tohoku, οι ιαματικές πηγές είναι γνωστές σαν hitou και ξεκινούν από τους πρόποδες των γειτονικών βουνών. Ο όρος hitou μεταφράζεται σαν "κρυμμένα onsen", κάτι που ισχύει καθώς σε αντίθεση με τα όσα γίνονται στο Ginzan, εδώ δεν υπάρχουν μονοπάτια και ο επισκέπτης θα πρέπει να κοπιάσει αρκετά για να τις βρει. Ίσως αυτό να είναι και ένα μέτρο εναντίον του μαζικού τουρισμού που δεν θα αργήσει να εντάξει το εκπληκτικό φυσικό τοπίο της περιοχής σε έναν ακόμη δυναμικά ανερχόμενο προορισμό. 

ΣΠΑ ΙΑΠΩΝΙΑ 2

Γενικότερα στην Ιαπωνία υπάρχουν πάνω από 150 ιαματικές πηγές με θερμά νερά και πάνω από 14.000 πηγές διασκορπισμένες σε όλη την έκταση της χώρας. 

Ενώ οι Ιάπωνες αντιμετωπίζουν το onsen-ryokan σαν έναν τρόπο για να περάσουν τα Σαββατοκύριακά τους χαλαρώνοντας με φίλους ή για κάποιο ρομαντικό διήμερο, η κουλτούρα των ιαματικών πηγών είναι στην πραγματικότητα ένας φόρος τιμής ή ακόμη και συμβολισμός για τον Σιντοϊσμό, όπου η αγνότητα της ψυχής είναι αρετή και υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ του νερού και της καθαριότητας.

ΣΠΑ ΙΑΠΩΝΙΑ 3

Το Ginzan Onsen έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε πρωταθλητή της onsen-ryokan φιλοσοφίας, καθώς σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από αυτών βρίσκονται ακόμη οι θερμές πηγές του Naruko και η λίμνη Okama με τον εντυπωσιακό κρατήρα.

ΣΠΑ ΙΑΠΩΝΙΑ 4

Τα ryokan σε αυτό θεωρούνται από τα πιο αξιόλογα ολόκληρης της Ιαπωνίας καθώς τα παλιά κτίσματα των περασμένων αιώνων έχουν αναπαλαιωθεί, έχοντας πλέον αρκετές μοντέρνες παροχές και σύγχρονες υπηρεσίες. Τόσο, που οι ντόπιοι φοβούνται ότι σύντομα τίποτα από την περιοχή τους δεν θα μείνει κρυφό για τις ορδές των τουριστών. 

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.