Τα φυσικά σπα της Ιαπωνίας μετατρέπουν το ταξίδι σε ιεροτελεστία

Σε ένα μικρό χωριό του νησιού Honshu, οι θερμές πηγές τροφοδοτούν δημόσια λουτρά και αλλόκοτα κομψά ξενοδοχεία.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 25 Σεπτεμβρίου 2018

Στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Miyagi, υπάρχει ένα μέρος που συμβολίζει τέλεια τη γιαπωνέζικη onsen-ryokan φιλοσοφία και τον ρόλο που αυτή παίζει στην κουλτούρα της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Το Ginzan Onsen είναι ένα μικρό χωριό που για πάνω από μισή χιλιετία είναι γνωστό για τα ορυχεία ασημιού του. Παρότι τα τελευταία έχουν κλείσει εδώ και 60 χρόνια, αποτελούν ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής. Σε αυτά μπορεί να φτάσει κάποιος από ένα μονοπάτι που περνά δίπλα από τον καταρράκτη Shirogane, λίγο πιο πάνω από το χωριό.

Τα φυσικά σπα της Ιαπωνίας μετατρέπουν το ταξίδι σε ιεροτελεστία

Γύρω από αυτόν, συναντά πλέον κάποιος περισσότερα από 10 μικρά ξενοδοχεία (λέγονται ryokan) και τρία δημόσια ιαματικά λουτρά. Κοντά στο νερό, ένα άλλο μονοπάτι που φωτίζεται από το φως των κεριών κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθοδηγεί τον επισκέπτη σε μία άλλη πηγή που ενδείκνυται αποκλειστικά για ποδόλουτρα. Οι ιαματικές πηγές (ονομάζονται onsen) έχουν μέση θερμοκρασία τους 63 βαθμούς Κελσίου. Τα ζεστά νερά τους φτάνουν και στα ryokan, μέσω ειδικά σχεδιασμένων καναλιών.

Αρκετά χιλιόμετρα πιο νότια, στην επαρχία Tohoku, οι ιαματικές πηγές είναι γνωστές σαν hitou και ξεκινούν από τους πρόποδες των γειτονικών βουνών. Ο όρος hitou μεταφράζεται σαν "κρυμμένα onsen", κάτι που ισχύει καθώς σε αντίθεση με τα όσα γίνονται στο Ginzan, εδώ δεν υπάρχουν μονοπάτια και ο επισκέπτης θα πρέπει να κοπιάσει αρκετά για να τις βρει. Ίσως αυτό να είναι και ένα μέτρο εναντίον του μαζικού τουρισμού που δεν θα αργήσει να εντάξει το εκπληκτικό φυσικό τοπίο της περιοχής σε έναν ακόμη δυναμικά ανερχόμενο προορισμό. 

ΣΠΑ ΙΑΠΩΝΙΑ 2

Γενικότερα στην Ιαπωνία υπάρχουν πάνω από 150 ιαματικές πηγές με θερμά νερά και πάνω από 14.000 πηγές διασκορπισμένες σε όλη την έκταση της χώρας. 

Ενώ οι Ιάπωνες αντιμετωπίζουν το onsen-ryokan σαν έναν τρόπο για να περάσουν τα Σαββατοκύριακά τους χαλαρώνοντας με φίλους ή για κάποιο ρομαντικό διήμερο, η κουλτούρα των ιαματικών πηγών είναι στην πραγματικότητα ένας φόρος τιμής ή ακόμη και συμβολισμός για τον Σιντοϊσμό, όπου η αγνότητα της ψυχής είναι αρετή και υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ του νερού και της καθαριότητας.

ΣΠΑ ΙΑΠΩΝΙΑ 3

Το Ginzan Onsen έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε πρωταθλητή της onsen-ryokan φιλοσοφίας, καθώς σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από αυτών βρίσκονται ακόμη οι θερμές πηγές του Naruko και η λίμνη Okama με τον εντυπωσιακό κρατήρα.

ΣΠΑ ΙΑΠΩΝΙΑ 4

Τα ryokan σε αυτό θεωρούνται από τα πιο αξιόλογα ολόκληρης της Ιαπωνίας καθώς τα παλιά κτίσματα των περασμένων αιώνων έχουν αναπαλαιωθεί, έχοντας πλέον αρκετές μοντέρνες παροχές και σύγχρονες υπηρεσίες. Τόσο, που οι ντόπιοι φοβούνται ότι σύντομα τίποτα από την περιοχή τους δεν θα μείνει κρυφό για τις ορδές των τουριστών. 

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Νέα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Το πιο gourmet mini-bar ξενοδοχείου του κόσμου

H Fauchon άνοιξε ένα νέο ξενοδοχείο στο Παρίσι. Πρόκειται για έναν ναό της πολυτέλειας και της γαστρονομίας.

Βελιγράδι: Φτηνή και όμορφη επιλογή για φθινοπωρινές διακοπές

Αν θέλεις να περάσεις ένα υπέροχο τριήμερο χωρίς να ξοδέψεις πολλά, η επιλογή είναι δίπλα.