Η ιστορία του Σινικού Τείχους είναι μεγαλύτερη από το μέγεθός του

Μύθοι και πραγματικότητα για ένα από τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σημαντικότερο αξιοθέατο της Κίνας είναι το Σινικό Τείχος. Εκτός από το επιβλητικό μέγεθος, αρκετές είναι οι ιστορίες που το περιτριγυρίζουν και τροφοδοτούν τη γοητεία του. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται κατά την περίοδο της δυναστείας των Qin, το 200 π.Χ., όταν και άρχισαν οι ενώσεις με μικρότερα τείχη σε αρκετά σημεία της χώρας - κάτι που συνεχίστηκε μέχρι τον 17ο αιώνα μ.Χ. Μάλιστα, αυτό φημολογείται ότι έγινε από τον αυτοκράτορα Qin Shi Huangdi, στο μαυσωλείο του οποίου βρίσκεται και ο περίφημος πήλινος στρατός (Στρατός από τερακότα). Από το 1987 συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Οι διαστάσεις

Περίπου 6 μέτρα σε πλάτος και 8 μ. σε ύψος, το Σινικό Τείχος εκτιμάται πως επεκτείνεται σε μήκος 8.850 χιλιομέτρων σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μετρήσεις, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν πολύ πιο σύγχρονα μέσα σε σχέση με εκείνη του 2009 (6.350 χλμ). Ένα πραγματικό μνημείο μεγαλοπρέπειας, που σε πολύ μεγάλο μέρος του βρίσκεται σε κακή κατάσταση, χτυπημένο από τις καιρικές συνθήκες και τους βανδαλισμούς των επισκεπτών. Η κινέζικη κυβέρνηση ωστόσο προσπαθεί να επέμβει με διάφορα προγράμματα συντήρησης και προστασίας, ενώ ανακατασκευάζει αρκετά σημεία του, που προσωρινά είναι κλειστά για το κοινό. 

Γιατί χτίστηκε

Η ιστορία του Σινικού Τείχους είναι μεγαλύτερη από το μέγεθός του

Οι αρχαίοι Κινέζοι είχαν πάντοτε τον φόβο της εισβολής κάποιου νομαδικού στρατού από τον Βορρά και ήθελαν να δημιουργήσουν θέσεις για τους σκοπούς της αυτοκρατορίας. Επίσης, επεδίωκαν μέσω του τείχους να έχουν ένα ασφαλές πέρασμα μέσα από αγροτικές περιοχές, έναν γρήγορο δρόμο για κάθε χρήση, στον οποίο μάλιστα θα μπορούσαν να αποστέλλονται μηνύματα από μια περιοχή σε μια άλλη με ταχύτερο και ασφαλέστερο τρόπο. Το Σινικό Τείχος λειτουργούσε φυσικά και σαν στρατιωτικός δρόμος, βοηθώντας τον στρατό της αυτοκρατορίας να αποφύγει το τραχύ έδαφος. Τέλος, το γιγάντιο κατασκεύασμα λειτουργούσε και σαν αποτρεπτικό μέσο για εισβολείς, κυρίως τους ασθενέστερους εξ' αυτών, που, εκτός από έναν πανίσχυρο στρατό, θα έπρεπε να ξεπεράσει και το συγκεκριμένο εμπόδιο. 

Μέθοδοι κατασκευής

Τα μεγαλύτερο μέρος του τείχους είναι ο καρπός των εργασιών του 16ου και του 17ου αιώνα. Το τμήμα του στην ανατολική Κίνα κατασκευάστηκε κυρίως από τούβλα και πέτρες, ενώ στη δυτική με λιγότερο ανθεκτικά υλικά (συχνά με πηλό και κλαδιά δέντρων). Κατά τη διάρκεια των αιώνων, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κόσμου (αγρότες, στρατιώτες, ακόμη και φυλακισμένοι) συνέβαλαν στην κατασκευή του, με εκατοντάδες επεκτάσεις και προοδευτικές βελτιώσεις. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι πόσοι πέθαναν για την κατασκευή του Σινικού Τείχους. 

Θρύλοι και γεγονότα

ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ 4

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν το Τείχος των Δέκα Χιλιάδων Li, με βάση τη μονάδα μέτρησης της εποχής (ένα Li ισούται με περίπου μισό χιλιόμετρο). Είναι το μεγαλύτερο ανθρώπινο κατασκεύασμα όλων των εποχών και τέλος, όχι, δεν είναι το μοναδικό ανθρώπινο έργο που φαίνεται από το διάστημα. Εδώ και δεκαετίες έχει δημιουργηθεί αυτός ο αστικός μύθος. Στην πραγματικότητα δεν ισχύει: Σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη και 1.000 φορές πιο κοντά σε αυτήν από ό,τι στη Σελήνη, το τείχος μπορεί να είναι ορατό και μόνο υπό πολύ συγκεκριμένες ευνοϊκές συνθήκες. Είναι τρομερά στενό και είναι απαραίτητο ένα τηλεσκόπιο ή σούπερ κιάλια για να εντοπιστεί από διαστημόπλοιο. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος