Τα κρυμμένα θαύματα της Μπανγκόκ

Αγορές με αδιανότητο street food και ναοί που δεν βουλιάζουν από κόσμο.

Η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης είναι μια πόλη που είτε θα την λατρέψεις, είτε την θα μισήσεις. Η  πόλη έχει καταφέρει να απορροφήσει τις πολιτικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων (ο βασιλιάς πέθανε και τον διαδέχθηκε ο γιος του, ο αμφιλεγόμενος Maha Vajiralongkorn) διατηρώντας τη φυσιογνωμία της. 

Η Μπανγκόκ είναι μια σκληροτράχηλη πόλη που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το δέρμα ενός ερπετού, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο μαλακή. Και, ταξιδιωτικά τουλάχιστον, ακολουθεί το σωστό μονοπάτι. Ο επισκέπτης, αφού ξεπεράσει το αρχικό σοκ της χαώδους κίνησης στους δρόμους και την ηχορύπανση, οφείλει να γνωρίζει τρία πράγματα για να περάσει πραγματικά καλά: να επισκέπτεται τα λιγότερο δημοφιλή αξιοθέατα, να τρώει στις υπαίθριες αγορές και να διαλέγει τα πιο απομονωμένα μπαρ.

Οι λιγότερο πολυσύχναστοι ναοί

Μετά από τρία χρόνια αποκατάστασης, ο Wat Arun είναι πια ανοικτός στο κοινό. Ο γνωστός και ως Ναός της Αυγής είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα της πόλης και το κεντρικό prang του (ένας πύργος σε στυλ khmer) είναι διακοσμημένο με εκατομμύρια κομμάτια πολύχρωμης κινέζικης πορσελάνης. Ο μύθος λέει ότι τα κομμάτια είναι τα θραύσματα από το καραβάνι του βασιλιά Rama II (1809–1824), μετά από ατύχημα που είχε στο δρόμο προς την Κίνα. Απότομες σκάλες οδηγούν στις βεράντες των πύργων του ναού, στις οποίες υπάρχουν αρκετά αγάλματα, βασισμένα σε μυθολογικά πλάσματα. Ιδανικότερη ώρα επίσκεψης, αυτή πριν το ηλιοβασίλεμα. 

Τα κρυμμένα θαύματα της Μπανγκόκ

Ένας άλλος ναός που αξίζει την προσοχή είναι ο Wat Ratchabophit, κοντά στο Wat Pho. Πρόκειται για ένα από τα γραφικότερα κτίσματα της περιοχής, που χτίστηκε επί βασιλείας του Rama V. Το αξιοσημείωτο είναι το εσωτερικό του, όπου οι τοίχοι καλύπτονται εξ' ολοκλήρου από πολύχρωμα λουλούδια και πλακάκια με θρησκευτικά θέματα. Εντός του ναού βρίσκονται και λείψανα του Βούδα ενώ πολύ συχνά οι μοναχοί τραγουδούν, δημιουργώντας μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα. 

Street food και αγορές

Για να γνωρίσει κάποιος την πραγματική ιστορία της Μπανγκόκ, οφείλει να επισκεφθεί την αγορά του Nang Loeng, καρδιάς της οποίας είναι ο ομώνυμος κινηματογράφος, που φτιάχτηκε το 1918 αποκλειστικά με ξύλο. Σταμάτησε να λειτουργεί το 1993 αλλά οι ντόπιοι ψάχνουν τρόπους για να επαναλειτουργήσει. 

ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΠΑΝΓΚΟΚ

Η διαφορετικότητα είναι το κυρίαρχο στοιχείο εδώ, κάτι που αποτυπώνεται και στους πάγκους που πωλούν φαγητό. Μία από τις σπεσιαλιτέ είναι το Khao Chae, ένα πιάτο με ρύζι, γαρίδες, κρύο νερό και βρώσιμα άνθη. Ένα από τα must see είναι σίγουρα και η China Town: Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι δρόμοι γεμίζουν με street food πάγκους (με θαυμάσια θαλασσινά) ενώ πολύ συχνά υπάρχουν επιδείξεις πυροτεχνημάτων.

Νύχτα με θέα 

Τα rooftop bars της Μπανγκόκ είναι αρκετά δημοφιλή και υπερεκτιμημένα. Η κομψότητά τους χάνεται μέσα στο πλήθος των επισκεπτών και στις όχι και τόσο φιλικές τους τιμές. Πάντοτε όμως προσφέρουν μια εκπληκτική πανοραμική άποψη της πόλης. Υπάρχει ένα ωστόσο που είναι αρκετά πιο χαλαρό και βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου Riva Arun, φέρνει στο πιάτο τους φωτισμένους ναούς Wat Arun και Wat Pho (ένα πραγματικά αξέχαστο θέαμα) ενώ τα cocktails του είναι αρκετά αξιόλογα. 

ΜΠΑΝΓΚΟΚ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Fun fact: Το τελετουργικό όνομα της Μπανγκόκ είναι กรุงเทพมหานคร อมรรัตนโกสินทร์ มหินทรายุธยา มหาดิลกภพ นพรัตน์ราชธานีบุรีรมย์ อุดมราชนิเวศน์มหาสถาน อมรพิมานอวตารสถิต สักกะทัตติยะวิษณุกรรม ( προφέρεται Κρουνγκτεπμαχανακόν Αμονρατανακοσίν Μαχινταραγιουταγιά Μαχαντιλοκπόπ Νοπαρατρατσατανιμπουριρόμ Ουντομρατσανιουετμαχασατάν Αμονπιμαναουατανσατίτ Σακατατιγιαουιτσανουκαμπρασίτ).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης