Τρεις πόλεις σε μία: Η παράξενη γοητεία της Κουάλα Λουμπούρ

Η πρωτεύουσα της Μαλαισίας είναι μία από τις νεότερες μητροπόλεις του πλανήτη: Σε αυτή, Κινέζοι, Ινδοί και Μαλαισιανοί ζουν μαζί ανάμεσα σε ιστορικές γειτονιές, ουρανοξύστες και τη ζούγκλα.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 23 Ιανουαρίου 2019

Όπως σχεδόν κάθε μεγαλούπολη της νοτιοανατολικής Ασίας, έτσι και η Κουάλα Λουμπούρ έχει περάσει αρκετές διαφορετικές περιόδους πριν καταλήξει να θεωρείται οικονομικό κέντρο αλλά και ένας ταξιδιωτικός προορισμός με ενδιαφέρον.

Τρεις πόλεις σε μία: Η παράξενη γοητεία της Κουάλα Λουμπούρ

Τρεις διαφορετικές διαστάσεις είναι εκείνες που χτίζουν το σημερινό της χαρακτήρα (το σύγχρονο κομμάτι, οι παλιές γειτονιές και η ζούγκλα), κάτι που ισχύει και για το mix των διαφορετικών εθνοτήτων που συνθέτουν την πλειοψηφία του πληθυσμού της (Κινέζοι, Ινδοί και Μαλαισιανοί).

H ιστορία

Η ιστορία της μεγαλύτερης πόλης και ασφαλώς πρωτεύουσας της Μαλαισίας ξεκινά το 1820, στη συμβολή των ποταμών Κλανγκ και Γκομπάκ. Το όνομά της μεταφράζεται ως "λασπώδης (lumpur) συμβολή (kuala)" και στην ουσία ιδρύθηκε από Κινέζους εργάτες που έψαχναν για βωξίτη και εγκαστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Από τους Κινέζους αυτούς μόλις 17 άτομα κατάφεραν να επιβιώσουν από την επιδημία ελονοσίας που μάστιζε στο συγκεκριμένο σημείο. Το ορυχείο ωστόσο που ανακάλυψαν προσέλκυε όλο και περισσότερο κόσμο. Για σχεδόν 1,5 αιώνα, το χωριό (έτσι την αποκαλούσαν οι τότε κάτοικοί της) είχε γεμίσει με ακόμη περισσότερους Κινέζους και Ινδούς, που σιγά σιγά διαμόρφωσαν την τοπική κοινωνία και -αρκετές γενιές αργότερα- τους Μαλαισιανούς.

Μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, το μέρος θύμιζε κάτι από Άγρια Δύση: Σαλούν και οίκοι ανοχής, έμποροι και παράνομοι, Κινέζικες Τριάδες και συχνές συγκρούσεις για τον έλεγχο των ορυχείων. Τα πράγματα ηρέμησαν όταν το εμπόριο, μέσω των ποταμών, γνώρισε μεγαλύτερη άνθιση και η καθημερινότητα κυλούσε πιο ομαλά. Πρωτεύουσα της Μαλαισίας, η Κουάλα Λουμπούρ έγινε το 1957, όταν και πλέον η χώρα δεν βρισκόταν υπό βρετανική κυριαρχία, (από το 1897) ενώ σύμφωνα με την τελευταία απογραφή αριθμεί σήμερα περισσότερους από 1.800.000 κατοίκους.

Η ανάπτυξη

Έκτοτε, όλο και περισσότεροι γηγενείς καταφθάνουν στην πόλη από διάφορα σημεία της χώρας, το εισόδημά τους όμως παραμένει για αρκετά χρόνια χαμηλότερο από εκείνο των Κινέζων αλλά και των Ινδών. Οι εκρήξεις βίας όμως παραμένουν σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Μέχρι τις 13 Μαΐου του 1969 - μία ημερομηνία που καταγράφεται στην ιστορία της χώρας ως το "γεγονός της 13ης Μαΐου": Ένα πογκρόμ εναντίον Κινέζων με σχεδόν 800 νεκρούς θα αναγκάσει την κυβέρνηση να παραιτηθεί και στις 16 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους θα σχηματιστεί νέα κυβερνητική δομή, που σταδιακά θα προσφέρει περισσότερη ισότητα ευκαιριών σε όλους, μείωση των οικονομικών διαφορών, προσεκτική διαχείριση των εθνικιστικών αισθημάτων και χτίσιμο μιας σωστά δομημένες πολυεθνικής κοινωνίας.

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ 1

Μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, το ποσοστό Μαλαισιανών θα κυριαρχήσει ενώ η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και του εκπαιδευτικού συστήματος θα εξομαλύνει τις όποιες φυλετικές διαφορές. Οι μικτοί γάμοι θα γίνουν όλο και περισσότεροι ενώ στους χώρους εργασίας θα υπάρξει καλύτερη συνεργασία για ανθρώπους διαφορετικών εθνοτήτων.

Τα κορυφαία αξιοθέατα της Κουάλα Λουμπούρ

  1. Οι δίδυμοι πύργοι Petronas: Οι ουρανοξύστες που μέχρι το 2004 αποτελούσαν τα ψηλότερα κτίρια του πλανήτη με ύψος 379 μέτρα (που φτάνει τα 452 αν ληφθούν υπόψιν και οι κεραίες τους). Οι δύο πύργοι ενώνονται με την διώροφη γέφυρα μεταξύ του 41ου και 42ου ορόφου, που βρίσκεται ψηλότερα από κάθε άλλη στον κόσμο (107 μέτρα).
  2. Η περιοχή Lake Gardens: Μια καταπράσινη έκταση που περιλαμβάνει κήπους και θεματικά πάρκα. 
  3. Ο ναός Thean Hou: Ένα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό κτίσμα που εκτείνεται σε 6 επίπεδα και είναι αφιερωμένο στην κινέζικη θεότητα Μαζού.
  4. Η πλατεία Merdeka: Πρόκειται για μία αχανή πλατεία, κέντρο διαδηλώσεων παλαιότερα. Πλέον, είναι καλυμμένη με γρασίδι και σε αυτή λαμβάνουν χώρα αγώνες κρίκετ και παρελάσεις. Στο κέντρο της, ξεχωρίζει μία σημαία της Μαλαισίας σε στύλο ύψους 100 μέτρων.
  5. Οι αγορές στο δρόμο Petaling: Ένας από τους μεγαλύτερους δρόμους της Κουάλα Λουμπούρ που σφύζει καθημερινά από ζωή. Παντού υπάρχουν πλανόδιοι πωλητές και μικρές ή μεγαλύτερες υπαίθριες αγορές.
     

Η Κουάλα Λουμπούρ του σήμερα

Υπερκινητική και πολύβουη, η Κουάλα Λουμπούρ του σήμερα έχει εξελιχθεί σε μία σύγχρονη μητρόπολη που παρά την έντονη ομίχλη και την αποπνικτική ατμόσφαιρα, ασκεί τη δική της γοητεία. Το μοντέρνο συνυπάρχει με το παλιό, οι ουρανοξύστες με τις καλύβες, τα καταπράσινα πάρκα και η ζούγκλα (ναι, η ζούγκλα) με τις μεγάλες λεωφόρους, οι πλούσιοι με τους φτωχούς και οι μαϊμούδες (της ζούγκλας) με τους ανθρώπους.

ΖΟΥΓΚΛΑ ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ

Τις διαφοροποιήσεις εθνικών κριτηρίων τις αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης όταν επισκεφτεί τις πιο χαρακτηριστικές γειτονιές της κάθε φυλής: Υπάρχει η Chinatown στο βόρειο μέρος του κέντρου της πόλης, η Little India λίγο πιο νότια από την Chinatown και το Malay village στα δυτικά. Κάθε μία από αυτές τις περιοχές περικυκλώνεται από ένα εκμοντερνισμό περιβάλλον που περιλαμβάνει θεόρατα κτίρια και γιγαντιαία εμπορικά κέντρα, δημιουργώντας συνολικά μία εικόνα χαοτικού αστικού τοπίου. Κάπου ανάμεσα στους ουρανοξύστες όμως ξεπροβάλλουν υπαίθριες παραδοσιακές αγορές καθώς και μικροσκοπικοί πάγκοι - άξιοι εκπρόσωποι του φημισμένου street food της νοτιοανατολικής Ασίας. Και συμπληρωματικά με όλα αυτά, η ζούγκλα. Στην Κουάλα Λουμπούρ, εντός του κέντρου της πόλης, "πρασινίζουν" τη γενικότερη εικόνα αρκετές δεκάδες εκτάρια τροπικής βλάστησης, στα οποία κατοικούν μαϊμούδες και ελάφια, σπάνια είδη φυτών και εντόμων. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα κτίρια, στα οποία μπορεί κάποιος να ανοίξει το παράθυρο και να αγγίξει τα δέντρα της ζούγκλας.

ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ

Αν περιμένεις να σου θυμίσει την Μπανγκόκ ή τη Σιγκαπούρη, μάλλον θα απογοητευτείς. Η Κουάλα Λουμπούρ είναι πολύ μικρότερη, μαζεμένη και ξεχωριστή. Ίσως να είναι και πιο αντιπροσωπευτικά ασιατική. Ένα ταξίδι πάντοτε μπορεί να σε πείσει πάντως. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Elon Musk, τώρα και κατάσκοπος των ΗΠΑ;

Το μυστηριώδες έργο του Elon Musk και της Space X για την αμερικανική κυβέρνηση κοστίζει δισεκατομμύρια και ενοχλεί -προφανώς- Ρωσία και Κίνα.

Γραφει Παυλος Κρουστης