Η επιστημονική μέθοδος για τις ιδανικές διακοπές

Τελικά, η ευτυχία είναι ένα μετρήσιμο μέγεθος.

Η ιδέα των ιδανικών διακοπών με βάση την επιστήμη μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργη, όμως δεν είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα: επί της ουσίας, τα επίπεδα ευτυχίας στους ανθρώπους αποτελούν ένα μετρήσιμο μέγεθος, αφού εξαρτώνται από τους ψυχολογικούς και χημικούς μηχανισμούς (οι ορμόνες, για παράδειγμα, παίζουν σημαντικό ρόλο). Έτσι, υπάρχουν κάποιες επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι κάποιες συγκεκριμένες στρατηγικές λειτουργούν πολύ καλύτερα στις διακοπές και, με λίγα λόγια, μας κάνουν πιο ευτυχισμένους.

Η επιστημονική μέθοδος για τις ιδανικές διακοπές

Καταρχάς, σύμφωνα με όσα καταγράφονται με βάση την κοινωνιολογία, την ψυχολογία και τις σπουδές πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά, ο προγραμματισμός παίζει μεγάλο ρόλο στις ιδανικές διακοπές. Όχι μόνο διότι μειώνει τα επίπεδα του στρες, αλλά επειδή παράλληλα -κι αυτό ίσως είναι το πιο περίεργο- το μεγαλύτερο μέρος της ευτυχίας το βιώνουμε αποτυπώνεται πριν καν ακόμα φτάσουμε στον προορισμό που έχουμε επιλέξει, πριν καν ακόμα πάρουμε την πρώτη μέρα άδειας. Όσο πιο νωρίς κλείσουμε και προγραμματίσουμε, τόσο πιο ευτυχείς θα είμαστε.


Οι ιδανικές διακοπές πρέπει να προγραμματιστούν από νωρίς, να έχουν τη σωστή παρέα και να είναι γεμάτες από μικρές και ενδιαφέρουσες εμπειρίες.


Παράλληλα επιλογές διακοπών που βασίζονται πάνω στο "αυτά συμβαίνουν μία φορά στη ζωή σου" καλύτερα να αποφεύγονται. Φυσικά, δεν είναι καλό να αρπάζεις τις ευκαιρίες που σου δίνονται για να κάνεις ασυνήθιστα πράγματα, το αντίθετο, όμως τελικά το μυαλό μας είναι προγραμματισμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα ευτυχίας (ή δυστυχίας) μάλλον γρήγορα. Αν, για παράδειγμα, επιλέξεις έναν μήνα στη Νέα Ζηλανδία, αφού αυτό θα είναι ένα ταξίδι ζωής, μην είσαι απόλυτα σίγουρος ότι θα περάσεις καλύτερα από έναν μήνα σε κάποιο νησί του Αιγαίου.

Ιδανικές διακοπές 3

Εκείνο, τελικά, που μετρά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι να έχεις νέες εμπειρίες, οι οποίες όμως είναι σύντομες και διάσπαρτες μέσα στον χρόνο. Με πιο απλά λόγια οι ιδανικές διακοπές πρέπει να προγραμματιστούν σωστά από νωρίς, να έχουν για παρέα ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα και παρόμοιες λογικές με εμάς, να είναι γεμάτες από μικρές και ενδιαφέρουσες εμπειρίες και να μην μας κάνουν να βαριόμαστε, χωρίς παράλληλα να βιώνουμε το άγχος για έναν προορισμό που δεν πρόκειται ποτέ ξανά να επισκεφτούμε στη ζωή μας.

Από: Esquire IT


Φωτογραφίες © Getty images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το κόλπο για να φτιάξεις το τέλειο βιογραφικό σημείωμα

Υπάρχουν πολλές μικρές λεπτομέρειες που μπορείς να βελτιώσεις για να κάνεις το βιογραφικό σου ιδανικό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

5 τροφές που ίσως ευθύνονται για τον πονοκέφαλό σου

Κάποιες από αυτές, σίγουρα δεν περνούσαν καν από το μυαλό μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μόλις είδαμε την καλύτερη διαφήμιση για τα robotaxi

Ή αλλιώς, όταν δύο παππούδες μπαίνουν σε αυτόνομο ταξί και δεν πιστεύουν αυτό που ζουν.

Γραφει TopGear