Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2024 είναι στον Αρκτικό Κύκλο

Το Μπόντο της Νορβηγίας βρίσκεται στην πιο βόρεια περιοχή της Ευρώπης και κάτω από τον ήλιο του μεσονυκτίου.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 22 Οκτωβρίου 2019

Οι υποψήφιες πόλεις που έφτασαν μέχρι την τελική φάση για τον έναν από τους τρεις τίτλους της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης όσον αφορά το 2024 ήταν τρεις. Δύο από αυτές ανήκουν στη Βοσνία (Μπάνια Λούκα, Μόσταρ) και η τρίτη, αυτή που συγκέντρωνε και τις περισσότερες πιθανότητες, στη Νορβηγία. Τελικά, ήταν το Μπόντο εκείνο που κατάφερε να κόψει πρώτο το νήμα. Μία διάκριση που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού είναι η πρώτη φορά που ο τίτλος απονέμεται σε μία πόλη που βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο.

Ο θεσμός διαθέτει ελληνική καταγωγή, μιας κι η Μελίνα Μερκούρη (τότε Υπουργός Πολιτισμού) ήταν εκείνη που τον καθιέρωσε στις 13 Ιουνίου 1985. Πρώτη πόλη που έλαβε το χρίσμα ήταν φυσικά η Αθήνα ενώ τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν πόλεις όπως η Φλωρεντία, το Άμστερνταμ, το Δυτικό Βερολίνο, η Λισαβόνα, η Κοπεγχάγη και η Θεσσαλονίκη. Το 2000, όμως, η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε ότι ο τίτλος πρέπει να απονέμεται σε περισσότερες από μία πόλεις. Έτσι, εκείνη την χρονιά οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης ήταν όχι μία αλλά συνολικά εννιά.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2024 είναι στον Αρκτικό Κύκλο

Η ανεργία είναι σχεδόν μηδενική και οι εξαγωγές αυξάνονται συνεχώς

Ανάμεσα τους είχε βρεθεί και το Μπέργκεν της Νορβηγίας. Αυτόματα, τότε, είχε κερδίσει τον τίτλο της πιο βόρειας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, μόνο και μόνο για να χάσει το ρεκόρ, μερικά χρόνια αργότερα, το 2008, από το επίσης νορβηγικό Σταβάνγκερ. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι και οι δύο αυτές πόλεις μοιάζουν με νότια θέρετρα σχετικά με το Μπόντο· μία πόλη που δεν ξεπερνά τις 50 χιλιάδες κατοίκους, ξεπερνά όμως τα σύνορα του Αρκτικού Κύκλου.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που έπεισαν την επιτροπή των Βρυξελλών να καταλήξει σε αυτήν την επιλογή; Σημαντικό ρόλο έπαιξε ότι στην πρότασή του και πολύ ψηλά στην ατζέντα βρισκόταν η τόνωση των γλωσσών Σάμι της περιοχής - ή αλλιώς του ίσως παλιότερου ιθαγενούς πληθυσμού της Ευρώπης. Το Μπόντο, το οποίο είχε σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανοικοδομήθηκε μέσα σε μόλις 12 χρόνια καταφέρνοντας να αποτελεί σήμερα πρότυπο: Η ανεργία είναι σχεδόν μηδενική και οι εξαγωγές αυξάνονται συνεχώς σε αυτήν την πόλη που μπορεί κανείς να θαυμάσει (από τις 2 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου) τον μαγευτικό ήλιο του μεσονυκτίου που σκεπάζει ολόκληρη την περιοχή.

Μπόντο Νορβηγία

"Από στόχος στον Ψυχρό Πόλεμο σε ένα εκκολαπτηρίου πολιτισμού για την Ευρώπη" ήταν το μότο της μικρής αυτής πόλης, της οποίας η εγγύτητά με τη Ρωσία προκαλούσε πάντα ανησυχία στους κατοίκους όσο η Σοβιετική Ένωση ήταν ακόμη ζωντανή. Ένα σύνθημα που φαίνεται να ταιριάζει γάντι σε αυτό το μικρό νορβηγικό θαύμα. 


Η επιθυμία και η επιτυχία του να αναγεννηθεί από τις στάχτες του ίσως αποτελούν ένα πολύ καλό μάθημα για το μέλλον.


Το Μπόντο, άλλωστε, μπορεί να λειτουργήσει και ως σύμβολο στους δύσκολους καιρούς για τον πλανήτη που ζούμε: Είναι εκεί που τελειώνει ο νορβηγικός σιδηρόδρομος, στο έσχατο όριο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, λίγο πριν τελειώσει ουσιαστικά ο κόσμος των ανθρώπων. Η επιθυμία και η επιτυχία, λοιπόν, να αναγεννηθεί από τις στάχτες του ίσως αποτελούν ένα πολύ καλό μάθημα για το μέλλον, αφού όταν (κι αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό) οι πάγοι λιώσουν κι ο πλανήτης αλλάξει πραγματικά πρόσωπο, θα μπορέσει να μας δείξει τον σωστό δρόμο της επανεκκίνησης.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Χάνοντας 15 κιλά λίπους σε 5 μήνες

Αυτός ο άντρας τα κατάφερε συνδυάζοντας βελτιωμένη διατροφή και στοχευμένη άσκηση.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η σχεδόν κινηματογραφική ζωή του Elon Musk

Τον έδερναν οι συμμαθητές του, ο πατέρας του σκότωσε τρεις ανθρώπους, ο ίδιος έγινε ο 2ος πιο πλούσιος άνθρωπος πάνω στη Γη.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Το Rimac Nevera αλλάζει τον κόσμο της ηλεκτροκίνησης

Το ηλεκτρικό κτήνος των 1.900 αλόγων θα κατασκευαστεί σε μόλις 150 αντίτυπα, με την τιμή του να ανέρχεται στα €2.000.000.

Γραφει Γιαννης Σπανος

12 εμπνευσμένα αποφθέγματα για προπόνηση και ζωή

Αν ο Muhammad Ali ή ο Michael Jordan δεν μπορούν να σου δώσουν κίνητρο, τότε δεν μπορεί κανείς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η SpaceX μόλις έγραψε διαστημική ιστορία

Εκτοξεύθηκε η ιστορική αποστολή "Έμπνευση", που στέλνει ερασιτέχνες αστροναύτες στο διάστημα.

Γραφει Γιαννης Σπανος