Το Άμστερνταμ ίσως να απαγορεύσει την κάνναβη στους τουρίστες

Είναι απλά μία σκέψη για να μη βουλιάξει η πόλη από το βάρος του υπερτουρισμού.

To Άμστερνταμ έχει πληθυσμό μόλις 850 χιλιάδων ανθρώπων. Μπορεί να είναι μικρό, ιδιαίτερα για πρωτεύουσα μίας χώρας 20 εκατομμυρίων, αποτελεί όμως τουριστικό πόλο έλξης καθώς είναι μία από τις διασημότερες πόλεις του κόσμου. Η ιδανική τοποθεσία, η μακρόχρονη ιστορία, η παράδοση στη φιλοξενία αλλά και η ελευθερία στη χρήση κάνναβης οδηγούν περίπου 20 εκ. τουρίστες τον χρόνο να το επισκεφτούν.

Είναι όμως άραγε η πρωτεύουσα της Ολλανδίας ικανή να φιλοξενήσει έναν τόσο τεράστιο αριθμό από επισκέπτες; Ο υπερτουρισμός δημιουργεί σημαντικά προβλήματα και στο Άμστερνταμ έχει ήδη ξεκινήσει μία σοβαρή συζήτηση, η οποία δεν περιορίζεται στο θεωρητικό επίπεδο αλλά αποτελεί πια ένα ερώτημα που οι θεσμοί καλούνται να απαντήσουν. Μπορεί ή όχι τελικά το Άμστερνταμ να φιλοξενεί τόσο κόσμο; Μήπως αυτό θα κάνει σιγά σιγά τον βίο αβίωτο τόσο των κατοίκων όσο και των τουριστών; Και κυρίως: Μπορεί η πρωτεύουσα της Ολλανδίας να πάψει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη με μοναδικό σκοπό τη χρήση κάνναβης και το ατέλειωτο άραγμα στα coffee shops;

Το Άμστερνταμ ίσως να απαγορεύσει την κάνναβη στους τουρίστες

Σύμφωνα με την βρετανική Guardian, η δήμαρχος της πόλης, Femke Halsema, αποφάσισε να διεξαχθεί μία έρευνα ανάμεσα στους τουρίστες, με βασική ερώτηση τη σχέση που έχουν με τα coffee shops. Στις ηλικίες 18-35, περίπου το 57% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τα coffee shops και η κάνναβη αποτελούν βασικό λόγο της επιλογής του. Όταν, όμως, ρωτήθηκαν για το κατά πόσο θα επέστρεφαν σε ένα Άμστερνταμ όπου δεν θα είχαν πρόσβαση στα coffee shops, το 34% από αυτούς φάνηκε διστακτικό ενώ αντίστοιχα το 11% απάντησε τελείως αρνητικά. Μιλάμε με άλλα λόγια για πολύ σημαντική πιθανή μείωση του τουρισμού, η οποία φυσικά θα σημαίνει και μεγάλη μείωση στα έσοδα της πόλης.

Έτσι, το κατά πόσο η όχι θα συνεχίσει το Άμστερνταμ να είναι η πιο free πρωτεύουσα της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από το οικονομικό μοντέλο που θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν οι ολλανδικές αρχές – αν και επειδή τα χρήματα που παίζονται είναι πάρα πολλά, μία τέτοια απόφαση περιλαμβάνει τεράστιο ρίσκο. Προς το παρόν, στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας θέτουν πολύ πιο αυστηρούς κανόνες στο Airbnb σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες του υπερτουρισμού.


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.