36 εξωγήινοι πολιτισμοί ζουν στον γαλαξία μας

Τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζεται ομάδα ερευνητών.

Τι υπάρχει εκεί έξω, στο απέραντο διάστημα; Η ερώτηση φαίνεται να απασχολεί την ανθρωπότητα εδώ και χιλιετίες, δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει συγκεκριμένοι απάντηση. Μάλιστα, την ίδια στιγμή που τα μαθηματικά και η στατιστική αποδεικνύουν σχεδόν με βεβαιότητα ότι δεν μπορεί να είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν και πως σίγουρα κάπου εκεί έξω υπάρχουν "εξωγήινοι", υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν στη θεωρία της επίπεδης Γης – ή ακόμα καλύτερα ολόκληρες περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου η θεωρία του Δαρβίνου δε διδάσκεται μιας και δε συμφωνεί με τα όσα λέει η Παλαιά Διαθήκη.

Η "Εξίσωση του Drake", την οποία εισήγαγε ο αστρονόμος Frank Drake τη δεκαετία του '60, αποτελεί μία φόρμουλα την οποία χρησιμοποιούν οι ερευνητές για να υπολογίσουν τις πιθανότητες που έχουμε να επικοινωνήσουμε με εξωγήινους πολιτισμούς που κατοικοεδρεύουν στον Γαλαξία μας. Τα εφτά σημεία-κλειδιά που είχε ορίσει ο αστρονόμος ήταν χρήσιμα για τους ερευνητές, οι έρευνες όμως μέχρι στιγμής είχαν δείξει τρομερή απόκλιση μεταξύ τους: Θα μπορούσαμε να έχουμε από 0 έως δισεκατομμύρια εξωγήινους πολιτισμούς εκεί έξω, στο απέραντο κοντινό μας διάστημα.

Η έρευνα

36 εξωγήινοι πολιτισμοί ζουν στον γαλαξία μας

Ο πιο κοντινός εξωγήινος πολιτισμός θα κατοικεί 17 χιλιάδες έτη φωτός μακριά από τη Γη

Ένα ντουέτο ερευνητών, όμως, από το Πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ της Μεγάλης Βρετανίας, κατέληξε πρόσφατα σε ένα πολύ πιο σαφές συμπέρασμα: "Θα πρέπει να υπάρχουν μερικές δεκάδες ενεργοί εξωγήινοι πολιτισμοί στον Γαλαξίας μας, θεωρώντας πάντα ότι χρειάζεται περίπου 5 δισ. χρόνια για να σχηματιστεί ζωή σε πλανήτες όπως η Γη" σημειώνει ο αστροφυσικός Christopher Conselice σε δήλωσή του προς τον Τύπο. Μάλιστα, παρακάτω γίνεται πολύ πιο συγκεκριμένος κάνοντας λόγο για τον μαγικό αριθμό 36 όσον αφορά τους εξωγήινους πολιτισμούς. Όσο για το πως ονόμαζαν την ανακάλυψή τους οι ερευνητές; Αστροβιολογικό Όριο του Κοπέρνικου. 

Με βάση, λοιπόν, τους δικούς τους υπολογισμούς υπάρχουν δύο ακραία σενάρια; Στο ένα άκρο απαιτούνται 5 δισ. χρόνια απλά για να σχηματιστεί ζωή ενώ στο άλλο άκρο χρειάζονται από 4,5 έως 5,5 δισ. χρόνια ώστε η ζωή αυτή να "ανθίσει". Έτσι, στη δεύτερη περίπτωση, οι υπολογισμοί τους κάνουν λόγο το λιγότερο για 4 και το περισσότερο για 211 εξωγήινους πολιτισμούς που θα μπορούσαν αυτήν τη στιγμή να μας στείλουν σήματα.  Το πιο πιθανό σενάριο, όμως, είναι αυτοί οι πολιτισμοί να είναι 36 ενώ ο πιο κοντινός από αυτούς θα κατοικεί σε κάποιον πλανήτη, 17 χιλιάδες έτη φωτός μακριά από τη Γη, βρισκόμενος σε τροχιά γύρω από κάποιον Αστέρα Νάνο.


Αν ανακαλύψουμε ότι η παρουσία εξωγήινων πολιτισμών είναι συνηθισμένη στον γαλαξία, τότε αυτό μπορεί να μας δώσει ελπίδα ότι ο δικός μας πολιτισμός δε θα διαρκέσει μόνο μερικές χιλιάδες χρόνια.


Στα άσχημα νέα της έρευνας τώρα, η συγκεκριμένη απόσταση μοιάζει ακόμα απαγορευτική για την ανθρωπότητα, ώστε να είναι εκείνη η πρώτη που θα στείλει ένα "διαστημικό μήνυμα σε μπουκάλι". Παράλληλα, η συγκεκριμένη έρευνα έχει βάλει σε σκέψεις την επιστημονική κοινότητα, ενώ υπάρχουν αρκετοί εκπρόσωποί της -όπως ο Oliver Shorttle του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ο οποίος δήλωσε τις διαφωνίες του στην Guardian- που την αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό. 

Φυσικά, μέχρι όντως να έρθουμε σε επαφή με εξωγήινους, όλες αυτές οι σκέψεις, αναλύσεις και έρευνες μένουν στο επίπεδο της θεωρίας. Παρ' όλα αυτά, ο Christopher Conselice επιλέγει την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων: "Αν ανακαλύψουμε ότι η παρουσία εξωγήινων πολιτισμών είναι συνηθισμένη στον γαλαξία, τότε αυτό μπορεί να μας δώσει ελπίδα ότι ο δικός μας πολιτισμός δε θα διαρκέσει μόνο μερικές χιλιάδες χρόνια. Αν συμβεί το αντίθετο, αυτό είναι ένα κακό σημάδι και για τη δική μας επιβίωση".

Από: Esquire ES

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης