Οι κορυφαίες post-apocalyptic ταινίες

Κράτα μερικά tips. Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να χρειαστούν.

Ο πλανήτης περνά σίγουρα μία δύσκολη φάση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού αλλά ευτυχώς για όλους τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όπως στις ταινίες που ακολουθούν. Ξέρεις, αυτές που τα πάντα έχουν τελειώσει -είτε από ιούς, είτε από πυρηνικά ολοκαυτώματα κ.ο.κ.- και όσοι έχουν απομείνει προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν. Παρακάτω θα βρεις κάποιες από τις κορυφαίες μετα-αποκαλυπτικές κινηματογραφικές παραγωγές που έγιναν ποτέ.

Ο δρόμος (The Road, 2009)

Η ταινία του John Hillcoat βασίζεται στο ομώνυμο και βραβευμένο με Pulitzer μυθιστόρημα του Cormac McCarthy, πιστοποιώντας πως όλοι οι δρόμοι κάπου οδηγούν, ακόμη κι αν ο τελικός προορισμός δεν είναι πάντοτε αυτός που περιμένει ο ταξιδιώτης. Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από έναν πατέρα (Viggo Mortensen) που προσπαθεί να φτάσει με τον γιο του (Kodi Smit-McPhee) στη θάλασσα, σε ένα δυστοπικό μέλλον. Το μόνο πρόβλημα είναι πως θα πρέπει να διασχίσουν μία μεγάλη απόσταση γεμάτη εμπόδια, ελάχιστο φαγητό και συμμορίες κανιβάλων. Το The Road είναι μία ταινία-μελέτη στο πόσο ελαστικά μπορεί να είναι τα ανθρώπινα όρια μπροστά από καταστάσεις απελπισίας και με το θάνατο να πλησιάζει. 

10 Cloverfield Lane (2016)

Από τον παραγωγό J.J. Abrams και τον σκηνοθέτη Dan Trachtenberg, το 10 Cloverfield Lane παρουσιάστηκε ως κάτι σαν sequel του Cloverfield αλλά δεν ήταν ακριβώς τέτοιο. Η υπόθεση αφορά την Michelle (Mary Elizabeth Winstead) που μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ξυπνά σε ένα υπόγειο καταφύγιο μαζί με δύο άντρες (John Goodman, John Gallagher Jr.) που υποστηρίζουν πως της έσωσαν τη ζωή μετά από μία καταστροφική χημική επίθεση στον έξω κόσμο. 

Mad Max (1979)

Πολύ πριν τον Tom Hardy και το Fury Road, ο Max Rockatansky του Mel Gibson έδειξε το δρόμο, στην εξαιρετικά πρωτοποριακή για την εποχή της ταινία του George Miller. Στο μέλλον, οι κοινωνίες έχουν διαλυθεί και οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι έχουν μετατραπεί σε αρένες μονομαχιών, όπου οι καλοί και οι κακοί δεν έχουν και τόσο μεγάλες διαφορές. Ένα θαυμάσια post-apocalyptic γουέστερν, που μάλιστα φτιάχτηκε με ελάχιστο budget. 

Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής (Mad Max: Fury Road, 2015)

Σχεδόν 3 δεκαετίες μετά την πρώτη γνωριμία με τον κινηματογραφικό θρύλο του Mad Max, ο George Miller παρουσιάζει μία ακόμη εκδοχή της μετά-αποκαλυπτικής ιστορίας που ενέπνευσε κινηματογραφιστές και καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο. Το Mad Max: Fury Road μεταφέρει τη δράση σε ένα ζοφερό μέλλον, όπου συμμορίες μάχονται για τον έλεγχο των περιορισμένων υδάτινων πόρων και των καυσίμων. Στη μάχη θα εμπλακεί ο Max Rockatansky (Tom Hardy) και η Furiosa (Charlize Theron).

12 Πίθηκοι (12 Monkeys, 1995)

O Bruce Willis μοιάζει να είναι ο ιδανικός τύπος για κάθε μετα-αποκαλυπτικό σενάριο, κάτι που επιβεβαιώνεται και στην ταινία του Terry Gilliam. Στο Twelve Monkeys, η ανθρωπότητα έχει αποδεκατιστεί από έναν ιό που διασπείρεται επίτηδες και μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα σε φονικό και ανίκητο. Στο 2035 πια, οι άνθρωποι ζουν σε υπόγεια προκειμένου να επιβιώσουν. Έχουν φτιάξει επίσης μία μηχανή του χρόνου και αποφασίζουν να στείλουν στο παρελθόν τον James Cole για να βρει τις ρίζες του ιού.

Snowpiercer (2013)

Λίγα χρόνια πριν τα Παράσιτα, ο Bong Joon Ho διηύθυνε μαεστρικά ένα εξαιρετικά αξιόλογο cast (Chris Evans, Ed Harris, John Hurt, Tilda Swinton, Jamie Bell, Alison Pill) στην πρώτη του αγγλόφωνη κινηματογραφική δουλειά, που πάντρεψε αρκετά διαφορετικά είδη και προκάλεσε μπόλικη συζήτηση όσον αφορά τις κοινωνικές της αλληγορίες. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο έτος 2031, όταν μετά από ένα αποτυχημένο πείραμα για να ανακοπεί το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μία νέα εποχή παγετώνων έχει εξοντώσει σχεδόν κάθε ζωντανό οργανισμό πάνω στη Γη. Οι μόνοι επιζήσαντες είναι οι ταξιδιώτες ενός τρένου, που όμως διαχωρίζονται με βάση το κοινωνικό τους status.

Τα Παιδιά των Ανθρώπων (Children of Men, 2006)

Στο όχι και τόσο μακρινό 2027, ο κόσμος έχει βυθιστεί στην αναρχία, καθώς η γονιμότητα των ανθρώπων έχει φτάσει σε μηδενικά επίπεδα από έναν ιό και αυτό έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην παγκόσμια ισορροπία. Ο νεαρότερος άνθρωπος του πλανήτη, πέφτει θύμα δολοφονίας στα 18 του και η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει προοπτική σταδιακής εξαφάνισης. Με φόντο ένα Λονδίνο που σπαράσσεται από τη βία, την εγκληματικότητα και τον πόλεμο αντιμαχόμενων εθνικιστικών φατριών, ο Theo Faron (Clive Owen) θα αναλάβει το δύσκολο έργο της μεταφοράς και προστασίας της τελευταίας εγκύου γυναίκας σε ένα καταφύγιο στη θάλασσα, όπου επιστήμονες θα προσπαθήσουν να βρουν τη λύση για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Μία από τις καλύτερες δουλειές του σπουδαίου Alfonso Cuarón.

Ο Εκλεκτός (The Book of Eli, 2010)

Οι αδερφοί Hughes τοποθετούν την πλοκή σε έναν διαλυμένο κόσμο, 30 χρόνια περίπου μετά τον τελευταίο πόλεμο. Σε αυτό το background, ο Eli (Denzel Washington) νιώθει επιλεγμένος από τον Θεό ώστε να εκπληρώσει ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο με τεράστιο προσωπικό κόστος: Να προστατεύσει ένα ιερό βιβλίο, το οποίο περιέχει τα μυστικά για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Ο Carnegie (Gary Oldman) και η συμμορία του θέλουν αυτό το βιβλίο με κάθε κόστος. 


Διάβασε ακόμη για τις καλύτερες ταινίες με ζόμπι, 3 δημοφιλείς σειρές επιστρέφουν με νέες σεζόν και τις sports movies που αξίζει να δεις. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.