Το διαστημόπλοιο της SpaceX βούτηξε σε βαθιά πολιτικά νερά

Ο Donald Trump θέλει πάση θυσία να εκμεταλλευτεί την επιτυχία του Elon Musk. Τι όμως λέει για αυτό ο διάσημος tech-entrepreneur;

Η κατάκτηση του διαστήματος από την ιδιωτική πρωτοβουλία είναι πια και επίσημα γεγονός. O Elon Musk το οραματίστηκε, το είπε, το έκανε και τώρα, καθόλου άδικα, πανηγυρίζει στα υπερπολυτελή γραφεία του: H SpaceX σε συνεργασία με τη NASA ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δεύτερη φάση της διαστημικής της αποστολής, όπου οι αστροναύτες Robert Behnken και Douglas Hurley ταξίδεψαν μέχρι τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καβαλώντας το Crew Dragon, ένα διαστημόπλοιο που για πρώτη φορά στην ιστορία ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία.

Ήταν μία μεγάλη μέρα χθες για τον Νοτιοαφρικανό tech-entrepreneur, καθώς οι δύο αστροναύτες επέστρεψαν με ασφάλεια στη Γη και προσθαλασσωθήκαν με επιτυχία στα νερά του Ατλαντικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη προσθαλάσσωση αστροναυτών μετά το μακρινό 1975.

Μέχρι εδώ, η αφήγηση της επιτυχία της SpaceX είναι ξεκάθαρη. Πρόκειται για ένα success story που λίγα χρόνια πριν έμοιαζε με σενάριο βγαλμένο από επιστημονική φαντασία. Μάλιστα, σύμφωνα με το Associated Press, η εν λόγω διαστημική αποστολή είναι απλά η αρχή ενός νέου trend: Ο διαστημικός τουρισμός βρίσκεται προ των πυλών και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιωτικές εταιρείες να συνεργαστούν με τον Elon Musk για διακοπές πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Κάπου εδώ, όμως, τα πράγματα περιπλέκονται. Ο Νοτιοαφρικανός μεγιστάνας με την τεράστια φιλοδοξία και τα υπερβολικά οράματα συνέλαβε την ιδέα -την οποία φαίνεται ήδη να εκτελεί- επί προεδρίας Barack Obama. Αυτό, βέβαια, είναι μία λεπτομέρεια που αφήνει παγερά αδιάφορο τον σημερινό Πρόεδρο των Η.Π.Α. O Donald Trump θέλει να αγκαλιάσει, πάση θυσία, την προσπάθεια και την επικοινωνήσει στο κοινό ως ένα από τα "πολλά καλά" που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Πρόκειται για μία σφοδρή πολιτική επιθυμία που παίρνει σάρκα και οστά καθώς υποστηρικτές του Donald Trump παραβίασαν τα αυστηρά μέτρα κατά την προσθαλάσσωση των αστροναυτών προσπαθώντας να περάσουν το μήνυμά τους μέσα από χαρακτηριστική σημαία που κυμάτιζε στο πλοίαριό τους. Η ερώτηση, τελικά, είναι απλή: Αποτελεί η όχι επιτυχία της κυβέρνησης Trump η κατάκτηση του διαστήματος από τον ιδιωτικό παράγοντα;

Ο μόνος που μπορεί να απαντήσει είναι ο Elon Musk και σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρατήσει στάση Πόντιου Πιλάτου. Ο κύβος ερρίφθη και ο Νοτιοαφρικανός πρέπει να αποφασίσει κατά πόσο θέλει ή όχι να παίξει το πολιτικό παιχνίδι του Αμερικανού Προέδρου.


φωτογραφία © Getty Images 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι πρέπει να κάνεις για να έχεις τύχη στη ζωή σου, σύμφωνα με το TikTok

Παραδόξως, κάποιες από αυτές τις συμβουλές παύλα πρακτικές, βγάζουν νόημα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι σχέση έχει ο Tony Soprano με τον LeBron James

O James Gandolfini είχε υποδυθεί ξανά τον θρυλικό ήρωα σε ένα μικρό βίντεο που έχει όλες τις απαντήσεις.

Γραφει Παυλος Κρουστης