Το διαστημικό υποβρύχιο για τους ωκεανούς του Κρόνου

Η NASA σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον Τιτάνα ως τον πρώτο σταθμό στο πιο φιλόδοξο σχέδιο της ιστορίας της.

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 27 Δεκεμβρίου 2020

Μετά το Ingenuity, το πρώτο drone που θα μπορεί να πετά πάνω από άλλους πλανήτες, ίσως να ήρθε η σειρά και για το πρώτο διαστημικό υποβρύχιο. Το τελευταίο φέρεται να είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα μελλοντικά projects της NASA, που μαζί με μία ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, εξετάζει αρχικά την προοπτική αποστολής σε κάποιον ή κάποιους εκ των δορυφόρων του Κρόνου. Πιο συγκεκριμένα, το μεγάλο όνειρο είναι να σταλεί αρχικά ένα υποβρύχιο στον μεγαλύτερο εξ' αυτών, τον Τιτάνα, προκειμένου να εξερευνήσει τους ωκεανούς του.

Το πρόγραμμά Dragonfly της NASA υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2026 όσον αφορά το σχεδιασμό του και όλα να είναι έτοιμα ώστε να υπάρξει αποστολή προς τον Τιτάνα, το 2034. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το υποβρύχιο θα ταξιδέψει 1,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, στο ουράνιο σώμα που ανακαλύφθηκε στις 25 Μαρτίου του 1655 από τον Ολλανδό μαθηματικό και επιστήμονα Christiaan Huygens.

Κρόνος και Τιτάνας

Το διαστημικό υποβρύχιο για τους ωκεανούς του Κρόνου

Ο Τιτάνας είναι ο μεγαλύτερος από τους φυσικούς δορυφόρους του πλανήτη Κρόνου και o δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος στο ηλιακό μας σύστημα, μετά τον δορυφόρο Γανυμήδη του πλανήτη Δία.  Στην ατμόσφαιρά του κυριαρχεί το άζωτο καθώς και υδρογονάνθρακες, που του δίνουν μια θολή πορτοκαλί απόχρωση. Οι υδρογονάνθρακες είναι η βάση για τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για να δημιουργηθεί ζωή. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτή μοιάζει αρκετά σε μορφή με την ατμόσφαιρα της Γης κατά τα πρώτα στάδια δημιουργίας του πλανήτη μας, δηλαδή προτού καν εμφανιστεί οποιοδήποτε ίχνος ζωής. Ο Τιτάνας όμως απέχει πολύ μακρύτερα απ' τον Ήλιο, με τις χαμηλές θερμοκρασίες στην επιφάνειά του να μην επιτρέπουν (πάντοτε με τα μέχρι στιγμής δεδομένα) την εμφάνιση κάποιας μορφής ζωής.

"Το υποβρύχιο που σχεδιάζουμε για τον Τιτάνα ίσως είναι το πρώτο βήμα για να φτάσουμε στην Ευρώπη ή τον Εγκέλαδο (σ.σ. ο τέταρτος δορυφόρος του Δία και ο έκτος του Κρόνου). Σε αυτά τα φεγγάρια υπάρχουν τεράστιοι ωκεανοί κάτω από πολύ μεγάλα στρώματα πάγων. Μόνο και μόνο η ιδέα του να τους προσεγγίσουμε είναι κάτι το συναρπαστικό. Ο Τιτάνας είναι μία καλή αρχή" αναφέρει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Glenn Research Center της NASA Steven Oleson, ο οποίος ευελπιστεί πως θα υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση για τη συνέχεια του δαιδαλώδους project.

Ο όγκος των προκλήσεων είναι σαφώς κάτι παραπάνω από τεράστιος: Πέρα από την απόσταση, θα πρέπει να υπάρξει τρομερή εξέλιξη της τεχνολογίας για τη δημιουργία οργάνων που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις κλιματικές συνθήκες και την ατμοσφαιρική πίεση του Τιτάνα, πριν από οτιδήποτε άλλο. Επιπροσθέτως, το υποβρύχιο θα πρέπει να έχει πολύ συγκεκριμένες διαστάσεις και βάρος, οι οποίες προς το παρόν υπολογίζονται σε 6+ μέτρα μήκους και 1.500 κιλά, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει όλα τα όργανα που θα προσαρτηθούν σε αυτό. 

Από ό,τι φαίνεται η εξερεύνηση του Άρη δεν αρκεί στην επιστημονική κοινότητα του πλανήτη μας, που βάζει διαρκώς υψηλότερα τον πήχη. Το μέλλον φαίνεται συναρπαστικό πάντως.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου