Στο νεκροταφείο των Σοβιετικών πυρηνικών υποβρυχίων

Όλοι φοβούνται ένα νέο Τσερνόμπιλ σε slow motion, στο βυθό της θάλασσας.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 20 Σεπτεμβρίου 2020

Υπάρχουν ακόμη κάποια απομεινάρια του Ψυχρού Πολέμου που απειλούν ανθρώπους και φυσικό περιβάλλον. Στη Ρωσία και τις ακτές της θάλασσα του Μπάρεντς η αλιεία έχει μειωθεί δραστικά εδώ και καιρό. Όχι επίσημα αλλά μετά από πρωτοβουλία των ίδιων των ντόπιων ψαράδων, που όπως και όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι των γύρω περιοχών παρακολουθούν εδώ και αρκετά χρόνια δύο παλιά Σοβιετικά πυρηνικά υποβρύχια να σαπίζουν, ενδεχομένως απελευθερώνοντας και μικρές, προς το παρόν, ραδιενεργές ποσότητες στο νερό. 

Οι τοπικοί φορείς και διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς τα ανώτερα κλιμάκια, κάνοντας λόγο για μία επερχόμενη ολοκληρωτική καταστροφή. Η ρωσική κυβέρνηση φαίνεται να δουλεύει πάνω στο ζήτημα και την επίλυσή του, προτού προκύψει αυτό που όλοι φοβούνται: Ένα Τσερνόμπιλ σε slow motion, στο βυθό της θάλασσας. 

Πίσω στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, η Σοβιετική Ένωση κατασκεύασε περίπου 400 πυρηνικά υποβρύχια. Η πλειοψηφία αυτών είτε παροπλίστηκε και διαλύθηκε είτε συνεχίζει μέχρι σήμερα να ανήκει στο ρωσικό στόλο. Κάποια από αυτά τα υποβρύχια όμως βρίσκονται παγιδευμένα σε επισφαλείς συνθήκες στα βορειοδυτικά της Ρωσίας, εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους. Το πραγματικά επικίνδυνο σημείο της όλης κατάστασης είναι πως φέρουν μικρές ή μεγαλύτερες ποσότητες ουρανίου. Όπως αναφέρει το BBC γίνονται προσπάθειες να "σφραγιστούν" και να αποσυρθούν δύο από αυτά, τα K-27 και K-159.

Το K-27 ήταν ένα πρωτότυπο της Σοβιετικής Ένωσης που ήταν εξοπλισμένο με ένα ζευγάρι πειραματικών πυρηνικών αντιδραστήρων VT-1 στο τροποποιημένο κύτος του, που χρησιμοποιούσαν ψυκτικό υγρό-μέταλλο (μόλυβδος κ.α.). Το 1968 είχε προκαλέσει ένα ατύχημα, κατά την διάρκεια του οποίου 9 στρατιώτες έλαβαν θανατηφόρες δόσεις ακτινοβολίας. Το υποβρύχιο τελικά βυθίστηκε οριστικά κοντά στο ρωσικό νησί Novaya Zemlya, το 1982, με τον αντιδραστήρα του όμως να παραμένει πάνω στο παροπλισμένο σώμα του. 

Στο νεκροταφείο των Σοβιετικών πυρηνικών υποβρυχίων

Το K-159 είχε μία μάλλον τυπική "καριέρα" στο Σοβιετικό Ναυτικό, προτού αποσυρθεί από τον στόλο το 1989. Το 2003 ωστόσο, κατά τη διάρκεια του οριστικού παροπλισμού του βυθίστηκε, παρασύροντας στο θάνατο επίσης 9 ναύτες. Παραμένει μέχρι και σήμερα στο ίδιο σημείο, φέροντας επάνω του τον αντιδραστήρα του, όπως και το K-27. Περιβαλλοντολόγοι τόσο στη Ρωσία όσο και τη Νορβηγία (την άλλη χώρα που βρέχεται από τη θάλασσα του Μπάρεντς) φοβούνται πως αργά ή γρήγορα οι αντιδραστήρες και των δύο υποβρυχίων θα καταρρεύσουν, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες ακτινοβολίας.

Οι επιπτώσεις όλων των παραπάνω περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων  αυξημένη ακτινοβολία προς τα τοπικά οικοσυστήματα και απαγόρευση της αλιείας και του κυνηγιού. Συγκεκριμένα, τα αποθέματα γάδου και μπακαλιάρου στη θάλασσα του Μπάρεντς αποφέρουν στην τοπική οικονομία περίπου 1,5 δισ. δολάρια. Πλέον, βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο.

Η ρωσική κρατική πυρηνική εταιρεία, Rosatom, θεωρητικά έχει το καθήκον να εξασφαλίσει τα μέσα, δεν διαθέτει όμως επαρκή χρηματοδότηση. Κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο. Στην πραγματικότητα, έχει ήδη ξεκινήσει ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο. 

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου