Ανακαλύφθηκε ένας εξωπλανήτης "π" σαν τη Γη

Έχει έτος διάρκειας 3,14 ημερών.

Γράφει: Esquire Editors 22 Σεπτεμβρίου 2020

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη που ονόμασαν "π-Γη" επειδή έχει μέγεθος ανάλογο του δικού μας πλανήτη και ολοκληρώνει μία περιφορά γύρω από το άστρο του κάθε 3,14 μέρες. Αυτή η διάρκεια του έτους του παραπέμπει στη μαθηματική σταθερά "π", που είναι ο λόγος της περιφέρειας προς τη διάμετρο ενός κύκλου και, με ακρίβεια οκτώ δεκαδικών ψηφίων, ισούται με 3,14159265.

Οι πρώτες ενδείξεις για τον συγκεκριμένο πλανήτη με την ονομασία K2-315b είχαν βρεθεί από το αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο "Κέπλερ" το 2017 και η επιβεβαίωση έγινε τώρα με το δίκτυο των επίγειων τηλεσκοπίων Speculoos στην έρημο Ατακάμα της Χιλής και στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου ΜΙΤ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας Astronomical Journal.

Ο εξωπλανήτης -πιθανότατα βραχώδης- έχει εκτιμώμενη ακτίνα σχεδόν ίδια με της Γης και κινείται με μεγάλη ταχύτητα 81 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο γύρω από ένα ψυχρό άστρο νάνο με μικρή μάζα, που έχει μέγεθος περίπου το ένα πέμπτο του Ήλιου. Ο πλανήτης μάλλον δεν είναι φιλόξενος για ζωή λόγω της μικρής απόστασης της τροχιάς του από το άστρο του και της υψηλής θερμοκρασίας στην επιφάνειά του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Τεχνολογία

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Πρώτη ματιά στα video games του PlayStation 5

Το gaming μόλις ανέβηκε επίπεδο.

Η μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου που θα φορτίζει σε 15''

Οι δημιουργοί της υποστηρίζουν πως θα είναι 100% βιώσιμη.