Επαγγελματικά tips για τέλειες φωτογραφίες με iPhone

Το iPhone μπορεί να μετατραπεί σε πραγματική κάμερα, με αυτά τα τρικ.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 03 Δεκεμβρίου 2020

Έχεις iPhone και μάλιστα ένα από τα τελευταία μοντέλα; Τότε τυγχάνει να έχεις στην κατοχή σου και μία κάμερα με αρκετές δυνατότητες - πολλές περισσότερες από όσες πιθανότατα φανταζόσουν. Υπάρχουν μάλιστα επαγγελματίες φωτογράφοι, οι οποίοι δουλεύουν σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα με το δημοφιλές smartphone της Apple, έχοντας κάτι παραπάνω από θελκτικά αποτελέσματα. Ένας από αυτούς είναι και ο Oliver Vegas, ο οποίος μίλησε στην ισπανική έκδοση του Esquire, δίνοντας κάποια ενδιαφέροντα τρικ για καλύτερες φωτογραφίες.

Πορτραίτα με iPhone

Επαγγελματικά tips για τέλειες φωτογραφίες με iPhone

Το βασικότερο σημείο για την φωτογραφική αποτύπωση ενός προσώπου είναι η ύπαρξη φυσικού φωτός, αν ασφαλώς αυτό είναι εφικτό. Η ιδανική απόσταση ανάμεσα στο πρόσωπο και τον φακό είναι τα δύο περίπου μέτρα και, ασφαλώς, θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί η αντίστοιχη λειτουργία στην κάμερα του iPhone. Όπως πιθανότατα γνωρίζεις, αυτό σημαίνει πως το background θα είναι κατά πάσα πιθανότητα θολωμένο αλλά αυτό είναι κάτι που μπορείς να διαμορφώσεις κατά προτίμηση, στις αντίστοιχες ρυθμίσεις της φωτογραφίας: Επιλέγοντας αρχικά "Επεξεργασία",  έπειτα το "f" (πάνω αριστερά) και μετά ρυθμίζοντας την μπάρα στη βάση της εικόνας, μπορείς να προσαρμόσεις το θόλωμα με βάση αυτό που επιθυμείς.

Τοπία με iPhone

ΤΡΙΚ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ IPHONE 2

Οι περισσότεροι κάνουν το ίδιο ακριβώς λάθος: Τραβούν τις φωτογραφίες τους με τις αυτόματες ρυθμίσεις και την εστίαση που κάνει το ίδιο το τηλέφωνο. Το HDR του iPhone θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από άκρως ικανοποιητικό μέχρι εντυπωσιακό, καθώς ρυθμίζει ιδανικά τις αναλογίες του φωτός ανά σημείο. Αρχικά, μπορείς να ενεργοποιήσεις το πλέγμα (από τις ρυθμίσεις της κάμερας) ώστε να έχεις ισορροπία και σωστό ορίζοντα στο κάδρο σου. Έπειτα, μπορείς να κάνεις focus στο πιο σκοτεινό σημείο του τοπίου ή κάπου που υπάρχει αρκετή σκιά. Κρατώντας εκεί για 2-3'' το δάχτυλό σου, το iPhone θα "κλειδώσει", με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερο να ρυθμίσεις τη φωτεινότητα, μέσω της μπάρας με το εικονίδιο του ήλιου.

Αρχιτεκτονική με iPhone

ΤΡΙΚ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ IPHONE 3

Εδώ μπορείς να εκμεταλλευτείς πλήρως κάποιες δυνατότητες που έχεις το νέο iOS και ειδικότερα την ευρυγώνια λειτουργία για το iPhone 11. Είναι πολύ σημαντική όταν πρόκειται να φωτογραφίσεις μικρούς χώρους ή τεράστια κτίρια. Το ίδιο ισχύει και για στενά δρομάκια ή φωτεινές επιγραφές. Το zoom θα σου δώσει απίθανες γωνίες καθώς και μία πιο προσωπική πινελιά στις φωτογραφίες.

Φαγητό με iPhone

ΤΡΙΚ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ IPHONE 4

Το να φωτογραφίζεις το φαγητό σου είναι πλέον μία κανονικότητα που πολλοί μπορεί να αποδοκιμάζουν, σχεδόν όμως όλοι -κρυφά ή φανερά- ακολουθούν. Οι περισσότεροι συνηθίζουν να φωτογραφίζουν από ψηλά το πιάτο τους, σε ένα ιδιόμορφο still life, αλλά το μυστικό και εδώ είναι η λειτουργία του πορτραίτου, ειδικά αν απαθανατίζεις το φαγητό σου από γωνία 45° ή ακόμη και οριζόντια. Οφείλεις πάντοτε να θυμάσαι ότι το φυσικό φως είναι σύμμαχός σου και, προς Θεού, απέφυγε το φλας.

Όλα τα παραπάνω γίνονται ακόμα πιο συναρπαστικά με την κυκλοφορία του iPhone 12.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου