Ο Elon Musk πιστεύει ότι η ηλιακή ενέργεια αρκεί για τα πάντα

Έχει δίκιο το αφεντικό της Tesla;

Με ένα tweet του πριν λίγες ημέρες, ο Elon Musk χαρακτήρισε τον Ήλιο σαν ένας αντιδραστήρα ελεύθερης σύντηξης στον ουρανό, που μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια όλο τον ανθρώπινο πολιτισμό. Όπως σχεδόν κάθε τι που αναφέρει ο Νοτιοαφρικανός μεγιστάνας είναι απολύτως σωστό και ταυτόχρονα εντελώς λάθος. Πανέξυπνο και ανόητο παράλληλα. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Musk γνωρίζει πώς να κεντρίζει το ενδιαφέρον των επενδυτών και του κοινού.

Η ηλιακή ενέργεια είναι η σταθερά σε πολλά μακροπρόθεσμα πλάνα του Elon Musk. Με το κόστος των εγκαταστάσεων γύρω από αυτή να μειώνεται διαρκώς, ο επικεφαλής των SpaceX, Tesla και Boring Company θεωρεί απολύτως φυσιολογικό να επενδύσει ακόμη περισσότερο στον εν λόγω κλάδο, στέλνοντας ένα αρκετά ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Από τεχνικής πλευράς, το tweet του Musk είναι ορθό. Ο Ήλιος είναι όντως ένας φυσικός αντιδραστήρας που παράγει αμέτρητες ποσότητες ενέργειας. Η Γη, η οποία προστατεύεται από μια πυκνή αλλά ζωντανή ατμόσφαιρα είναι ο μόνος εσωτερικός πλανήτης με επαρκή προστασία από τον Ήλιο. Από την άλλη, ο Ερμής και ο Άρης έχουν "ψηθεί" από την ηλιακή ακτινοβολία, παρότι, ειδικά ο Άρης, βρίσκονται πολύ πιο μακριά από τον Ήλιο σε σχέση με τη Γη. Η δε Αφροδίτη, που περιβάλλεται από μία αδύναμη ατμόσφαιρα, θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα μαύρο αυτοκίνητο παρκαρισμένο στον ήλιο σε μια καυτή ημέρα.

Πόση ακριβώς ενέργεια μπορεί να παράξει ο Ήλιος; Αρκούν κάποια πολύ συγκεκριμένα νούμερα όπως τα 385 yotta watts. Το yotta watt είναι το μεγαλύτερο πρόθεμα μονάδας του System of Units (SI) και ισούται με 1.000.000.000.000.000.000.000.000 watts. Συμβολίζεται με το γράμμα Y. Από αυτή την ποσότητα ενέργειας, φτάνουν στη Γη τα 2/3, δηλαδή μία πολύ ισχυρή αναλογία, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος πως οι ακτίνες ταξιδεύουν σχεδόν 150.000.000 χιλιόμετρα καθημερινά.

Ο Elon Musk πιστεύει ότι η ηλιακή ενέργεια αρκεί για τα πάνταGetty Images

Οποιοσδήποτε έχει ασχοληθεί με το θέμα, γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η ποσότητα ηλιακής ενέργειας αλλά η αποθήκευσή της. Και εδώ ακριβώς έρχεται να μπει το tweet του Musk, ο οποίος ήδη επενδύει σε τεράστιο βαθμό στις καινοτομίες που μπορούν να αλλάξουν το πλαίσιο αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας, όπως άλλωστε μαρτυρά και η επιτυχία του γιγαντιαίου solar farm που έχει εγκαταστήσει στην Αυστραλία.

Συμπερασματικά, λοιπόν, το tweet του, όπως προείπαμε, είναι αληθινό και ψευδές ταυτόχρονα:  Θεωρητικά ο Ήλιος παράγει αδιαμφισβήτητα αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει όλο τον ανθρώπινο πολιτισμό, αλλά στην πράξη είμαστε ακόμα πολύ μακριά από αυτό. Ίσως φτάσουμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο αλλά αρκετά αργά. Και σίγουρα θα είναι αρκετά κερδοφόρα για τύπους όπως ο Elon Musk.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.