Μετρώντας την ταχύτητα του φωτός με μία μπάρα σοκολάτας

Ένα τρελό και παλαβό πείραμα που έγινε παγκόσμιο viral.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 29 Οκτωβρίου 2020

Στο Twitter, ένας χρήστης που ακούει στο όνομα David Berardoooooo δήλωσε απερίφραστα οτί μπορεί να μετρήσει την ταχύτητα του φωτός χρησιμοποιώντας μόνο μία μπάρα σοκολάτας και τον φούρνο μικροκυμάτων του σπιτιού του. Είμαστε καθόλου σοβαροί; Πόσες ακόμα θεωρίες συνωμοσίας θα ακούσουμε σε αυτόν τον ωκεανό τρέλας που λέγεται ίντερνετ χωρίς να χάσουμε το μυαλό μας;

Μπορεί να σου ακούγεται τρελό, παλαβό ή μάλλον καλύτερα τελείως ανόητο, το πιο παράξενο όμως είναι ότι αποτελεί γεγονός. Ο David κατάφερε να αποδείξει τον ισχυρισμό του. Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Το εξωφρενικό πείραμα άρχισε να γίνεται viral και να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Μία μικρή διευκρίνιση/γευστική λεπτομέρεια: Αν ανήκετε στη σιωπηλή μειοψηφία που δεν της αρέσει η σοκολάτα (ή δεν την έχετε πρόχειρη στο σπίτι), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυρί με την ίδια επιτυχία. Σίγουρα, δε θα πρέπει να είναι κάποιο μαλακό τυρί.

Τι ακριβώς τώρα έκανε ο David Berardo, ερευνητής αστροφυσικής και σπουδαστής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης;

To πείραμα

Η μέθοδος για να γίνει το πείραμα είναι πολύ συγκεκριμένη: Πρώτο, βγάλε το γυάλινο πατάκι που γυρίζει και αντικατέστησέ το μέ ένα που παραμένει σταθερό. Στη συνέχεια, βάλε τη σοκολάτα και ζέστανέ τη για περίπου 20 δευτερόλεπτα, παρακολουθώντας τα "εφέ".

Αυτό που θα δεις είναι ένα συγκεκριμένο μοτίβο τήξης που δείχνει το μήκος κύματος των μικροκυμάτων που τροφοδοτούν το φούρνο σας. Και όταν μετρήσεις το μήκος κύματος και το πολλαπλασιάσεις με τη συχνότητα των μικροκυμάτων, θα καταλήξεις -με εκπληκτικό τρόπο- σε κάτι που προσεγγίζει πολύ την ταχύτητα του φωτός.

Οι περισσότεροι φούρνοι μικροκυμάτων έχουν τη συχνότητα που αναφέρεται στο πίσω μέρος ή στο εσωτερικό της πόρτας. Δεδομένου ότι τα κύματα αναπηδούν μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων, οι αριθμοί δεν είναι ακριβείς, αλλά δεν μπορείς να περιμένεις και κάτι καλύτερο - δε γίνεται να διαθέτεις ένας εργαστήριο ακαδημαϊκών προδιαγραφών μες στο σπίτι σου.

Από: Esquire ES

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Νέα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ti γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το Hogwarts Legacy

O κόσμος του Harry Potter ζωντανεύει σε ένα από τα πιο αναμενόμενα video games για τη χρονιά που έρχεται.

Η Apple ετοιμάζει το δικό της Google search

Μία νέα αποκλειστική μηχανή αναζήτησης φέρεται να έρχεται στις συσκευές με iOS λογισμικό.