Τα μυστηριώδη βακτήρια του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Τρομακτικά και αγνώστου ταυτότητας, εντοπίστηκαν μέχρι και πάνω στο τραπέζι της αίθουσας δείπνου.

Θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός ακόμα sequel του Alien. Βρισκόμαστε σε μία διαστημική βάση λουσμένη στο τεχνητό φως, γεμάτη σοβαρούς επιστήμονες και αστροναύτες, όταν, εντελώς ξαφνικά, ανακαλύπτουν κάτι παράξενο. Όπως αποδεικνύεται, έρχονται 'αντιμέτωποι' με ένα άγνωστο και μυστηριώδες βακτήριο. Στη συνέχεια, ανακαλύπτουν ένα ακόμα, κι άλλο ένα, μέχρι να φτάσουν συνολικά τα τέσσερα. Τι πρόκειται να συμβεί; 

Τα μυστηριώδη βακτήρια του Διεθνούς Διαστημικού ΣταθμούDean Mouhtaropoulos / Getty Images

Ευτυχώς, δεν ακολουθεί κάποια μάχη, καθώς η ιστορία τελειώνει πολύ πιο ήρεμα, με την έκβασή της να παρουσιάζει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Πού βρέθηκαν τα μικρόβια

Το πρώτο μικρόβιο που ανακαλύφθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το 2015, βρέθηκε πάνω σε ένα πάνελ. Το δεύτερο, το 2016, στον θόλο παρατήρησης. Το τρίτο, στο τραπέζι της αίθουσας δείπνου και το τέταρτο σε ένα παλιό φίλτρο αέρα. Από αυτά τα τέσσερα είδη βακτηρίων, τα τρία μας ήταν παντελώς άγνωστα μέχρι τώρα.

Η χρησιμότητά τους

Για να έχουμε καλό ερώτημα, όμως, γιατί να υπάρχουν βακτήρια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό; Η αλήθεια είναι ότι η ύπαρξή τους είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του αζώτου και στην ανάπτυξη των φυτών, ενώ βοηθούν επίσης και στην καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Αν λοιπόν αναπτύσσεται μικροβιακή ζωή στο διάστημα, όπως συμβαίνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όπου πραγματοποιούνται πολλά πειράματα με βιολογική ύλη, αυτό είναι απολύτως κανονικό και θεμιτό.

Μεθυλοβακτήρια, πώς τα είπατε;

Η ερευνητική ομάδα που ταυτοποίησε το νέο είδος βακτηρίων, υπό την καθοδήγηση της γενετίστριας Swati Bijlani από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, πρότεινε να ονοματιστεί Methylobacterium ajmalii, ως φόρος τιμής στον Ajmal Khan ο οποίος είναι ένας διάσημος Ινδός επιστήμονας που εξειδικεύεται στη μελέτη της βιοποικιλότητας.

Θα ανοίξουν το μέλλον για τις φυτοκαλλιέργειες;

Το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα βακτήρια έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν σε συνθήκες μικροβαρύτητας, είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της ζωής στο διάστημα. Η μελέτη τους μπορεί να συνεισφέρει στην ταυτοποίηση κάποιων καταλυτικών γενετικών παραγόντων που ίσως μπορέσουν να καταστήσουν εφικτή την καλλιέργεια φυτών υπό συνθήκες μικροβαρύτητας και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη αυτοσυντηρούμενων καλλιεργειών για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μακροχρόνιων αποστολών στο μέλλον.

Οι επιστήμονες, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι προς το παρόν έχουν απλώς κάνει μία γρατζουνιά στην επιφάνεια της μικροβιακής ποικιλίας του διαστημικού σταθμού. Κι αυτό γιατί έχουν συλλεχθεί  περίπου 1.000 δείγματα, τα οποία πρέπει να επιστραφούν στη Γη για τη μελέτη τους. Αναμένουμε νεότερα, λοιπόν.

Από: Esquire ES

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.