Μερικά πράγματα που ίσως δεν ήξερες για την Apple

Πώς προέκυψαν τα ονόματα των προϊόντων της Apple και ο μυστηριώδης ρόλος του John Appleseed.

Η Apple ιδρύθηκε σε ένα καλιφορνέζικο γκαράζ μία ημέρα σαν σήμερα, την 1η Απριλίου του 1976, από τον Steve Jobs, τον Steve Wozniak και τον Ronald Wayne. Ντεμπούταρε στις αγορές με τον Apple I, που έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός υπολογιστής του κόσμου, ενώ έφτασε να αποτελεί μέσο έκφρασης ενός συγκεκριμένου lifestyle και status symbol με μεγαλύτερο κοινό από τους περισσότερους σύγχρονους pop stars.

Σήμερα, με αφορμή την 46η επέτειο από την ίδρυσή της, μοιραζόμαστε μαζί σου 10 συναρπαστικά πράγματα που πιθανώς να μη γνωρίζεις, όπως το πώς προέκυψαν τα ονόματα των προϊόντων της, κάποιες λαχταριστές λεπτομέρειες σχετικά με το εικονικό της logo, αλλά και το τι πούλησε ο Wozniak για να χρηματοδοτήσει την παραγωγή του Apple I.

Το πρώτο logo της Apple απεικόνιζε τον Νεύτωνα

Παρότι το ρετρό logo με το ουράνιο τόξο είναι, πλέον, εικονικό, δεν είναι το πρώτο. Το αρχικό σχέδιο απεικόνιζε τον Νεύτωνα να κάθεται κάτω από ένα δέντρο με ένα μήλο έτοιμο να πέσει στο κεφάλι του.

> Διάβασε ακόμη: Τι περιμένουμε από την Apple φέτος

Είχε σχεδιαστεί από τον αφανή ήρωα της ομάδας, τον Ronald Wayne, που έκανε το λάθος να πουλήσει το μερίδιό του στους δύο συνεταίρους του προς 800 μόλις δολάρια.

Μερικά πράγματα που ίσως δεν ήξερες για την Apple iStock

Ο Steve Wozniak θυσίασε το επιστημονικό κομπιουτεράκι του για χάρη της εταιρείας

Για να συγκεντρώσουν χρήματα έτσι ώστε να αγοράσουν τα εξαρτήματα που χρειαζόντουσαν για την κατασκευή των πρώτων Apple I, ο Steve Jobs πούλησε το Volkswagen βανάκι του και ο Steve Wozniak, που τότε ήταν υπάλληλος της HP, το επιστημονικό κομπιουτεράκι του, ένα Hewlett-Packard 65, προς 500 δολάρια.

> Διάβασε ακόμη: Νέο design για το iPhone 14;

Ο υπολογιστής Apple I κόστιζε 666 δολάρια και 66 σεντς

Όχι για κάποιον σατανικό λόγο, αλλά για ευκολία. Όπως εξήγησε κάποτε ο Steve Wozniak, που στο παρελθόν του άρεσε να επαναλαμβάνει αριθμητικά ψηφία, η χονδρική τιμή πώλησης του υπολογιστή στα καταστήματα ήταν 500 δολάρια. Συνεπώς, η λιανική τιμή, με την αύξηση κατά 1/3, διαμορφωνόταν στα 667 δολάρια. Επειδή, όμως, ήταν πιο εύκολο και γρήγορο να τυπωθεί στην ετικέτα αν ήταν όλα τα ψηφία της ίδια, την άλλαξε τον αριθμό της 667,00 σε 666,66.

Η Apple επινόησε τον "dogcow"

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις τι είναι ο αγελαδοσκύλος με το όνομα Clarus, πρόκειται για μία εικόνα bitmap που σχεδιάστηκε από τη Susan Kare για την Apple και τον πρώτο της Macintosh. Ο ήχος που κάνει είναι "μουφ", δηλαδή κάτι ανάμεσα στο "μμμμ" της αγελάδας και το "γουφ" του σκύλου.

Την έμπνευση για το όνομα Macintosh την έδωσε ένα μήλο

Παρότι ο Steve Jobs είχε προσπαθήσει να αλλάξει το όνομα του πρότζεκτ σε "Bicycle", υπερίσχυσε η κωδική ονομασία του Jef Raskin, ενός υπαλλήλου της εταιρείας που αγαπούσε πολύ τα μήλα της ποικιλίας Macintosh.

MACINTOSH iStock

Η Apple κατασκεύασε την 1η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ευρείας κυκλοφορίας

Η Apple QuickTake 100 κυκλοφόρησε το 1994 στις ΗΠΑ, κόστιζε 749 δολάρια, μπορούσε να αποθηκεύσει 8 φωτογραφικά στιγμιότυπα και συνδεόταν με έναν Mac μέσω σειριακού καλωδίου. Η ανάλυσή της δεν έφτανε καν το 1 megapixel, ενώ δεν διέθετε δυνατότητα προεπισκόπησης. Βρε, πως αλλάζουν οι καιροί...

Το φιλμ "2001: A Space Odyssey" έδωσε την έμπνευση για το όνομα iPod  

Το μυαλό του παμπόνηρου copywriter Vinnie Chieco, μόλις είδε το λευκό iPod, πήγε κατευθείαν στην ταινία επιστημονικής φαντασίας 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος και τη φράση "Open the pod bay door, Hal!¨. Μετά, απλώς πρόσθεσε το πρόθεμα "i", όπως είχε ήδη γίνει στο iMac.

iPOD iStock

Το πρώτο iPod έκρυβε μέσα του ένα πασχαλινό αυγό

Το πρώτο iPod κυκλοφόρησε κρύβοντας μέσα του ένα... πασχαλινό αυγό.  Στη μορφή ενός παιχνιδιού, βέβαια, στο οποίο μπορούσες να αποκτήσεις πρόσβαση μόνο αν γνώριζες και πίεζες τον σωστό συνδυασμό κουμπιών.

> Διάβασε ακόμη: Γιατί το iPhone 14 ίσως είναι το ομορφότερο της ιστορίας

Ποιος είναι ο John Appleseed;

Το όνομα John -ή Johnny- Appleseed επανέρχεται συχνά στην ιστορία της Apple και τις διαφημιστικές της καμπάνιες, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί κάποια επίσημη εξήγηση σχετικά με το γιατί. Για την ιστορία, ο Johnny Appleseed υπήρξε ένας Αμερικανός πιονιέρος, ιεραπόστολος και κηπουρός, ένας λαϊκός ήρωας με ευγενική καρδιά και πάθος για τα μήλα.

Με το ίδιο μακό

Παρότι έχουν ειπωθεί τα πάντα για τη "στολή εργασίας" που φόραγε ο Steve Jobs -το μαύρο St. Croix ζιβάγκο, το Levi's 501 τζην και τα New Balance αθλητικά παπούτσια-, στην πραγματικότητα και άλλα στελέχη της Apple έχουν παρόμοιες ενδυματολογικές συνήθειες.

AN IPAD DISPLAYS STEVE JOBS ALONGSIDE CANDLES iStock

Ο αντιπρόεδρος του βιομηχανικού σχεδιασμού της εταιρείας, Jony Ive, φοράει ένα σχεδόν πάντα ίδιο Τ-shirt σε κάθε βίντεο παρουσίασης των προϊόντων της Apple, επί τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου