Η μπαταρία που θα διαρκέσει 28.000 χρόνια

Η μπαταρία που χρησιμοποιεί διαμάντια και πυρηνικά απόβλητα θα είναι διαθέσιμη στην αγορά το 2023.

Μία μπαταρία που διαρκεί 28.000 χρόνια; Μοιάζει τρελό. Κι όμως, ίσως αλλάξουν τα πάντα στην καθημερινότητά μας χάρη στην αμερικάνικη εταιρεία Nano Diamond Battery (NDB) και το προϊόν που ετοιμάζει: Μία υψηλής απόδοσης βολταϊκή μπαταρία που βασίζεται σε alpha, beta και neutron διαμάντια τα οποία μπορούν να παράξουν πράσινη ενέργεια.

Μπορεί να είναι αληθινός ο ισχυρισμός της NDB;

Για την κατασκευή της συγκεκριμένης "διαμαντένιας" μπαταρίας, η NDB συνδυάζει ραδιενεργά ισότοπα από πυρηνικά απόβλητα με στρώσεις νανοδιαμαντιών, σε μορφή πάνελ. Τα διαμάντια, ως γνωστόν, είναι σπάνια και η υπερβολική θερμική αγωγιμότητά τους, κάνει τη χρήση τους ακόμα πιο σπάνια στην κατασκευή συσκευών.

Που βρίσκεται, λοιπόν, το μυστικό; Στο ότι τα μικροσκοπικά μονοκρυσταλλικά διαμάντια τραβούν τη θερμότητα μακριά από τα ραδιενεργά ισότοπα με τέτοια ταχύτητα, που η όλη διαδικασία παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Επιστήμονες είχαν παρουσιάσει για πρώτη φορά την ιδέα μίας "διαμαντένιας" βολταϊκής μπαταρίας, φτιαγμένης από κατάλοιπα γραφίτη ενός πυρηνικού αντιδραστήρα. Σύμφωνα με αυτή, ο "μολυσμένος" από τη ραδιενέργεια γραφίτης, σε συνδυασμό με τα διαμάντια που μεταφέρουν τη θερμότητα, θα μπορούσαν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για χιλιάδες χρόνια.

Το concept της NDB είναι το ίδιο και περιλαμβάνει πολλά πάνελ διαμαντένιων στρωμάτων και ραδιενεργών καταλοίπων, έτσι ώστε να παράγονται μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας.

Η μπαταρία που θα διαρκέσει 28.000 χρόνιαNDB

Πυρηνικά απόβλητα και διαμάντια

Σίγουρα, τώρα, έχεις αρχίσει να κατανοείς τη λειτουργία της μπαταρίας, η οποία θα μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια επί χιλιάδες χρόνια, χάρη στις πολύ λεπτές στρώσεις της από διαμάντια και πυρηνικά απόβλητα.

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι πιο περίπλοκη. Κι αυτό γιατί κάθε κελί της μπαταρίας παράγει μόνο ένα λιλιπούτειο ποσό ενέργειας. Συνεπώς, θα πρέπει να συνδυαστούν τεράστιες ποσότητες κελιών για να δώσουν ενέργεια σε κανονικές και μεγαλύτερες συσκευές.

Τι γίνεται με την ασφάλεια της μπαταρίας;

Πώς μπορεί, όμως, μία μπαταρία που έχει φτιαχτεί από πυρηνικά απόβλητα να είναι ασφαλής για τον άνθρωπο; Και τι γίνεται με το κόστος παραγωγή της, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει κάποιος λόγος που είναι τόσο περίπλοκο και ακριβό το να ξεφορτωθούμε τα πυρηνικά απόβλητα; Στα logistics, πρέπει να προσθέσουμε και το ότι η παραγωγή των νανοδιαμαντιών είναι ακριβή.

> Διάβασε ακόμα: Πώς η πυρηνική ενέργεια μπορεί να τονώσει την "πράσινη" ανάκαμψη

Όσον αφορά την ασφάλεια, η NDB εξηγεί ότι οι συγκεκριμένες μπαταρίες θα καλύπτονται με ένα στρώμα από πολυκρυσταλλικό διαμάντι, το οποίο εκτός από το ότι είναι θερμαγωγό, έχει επίσης την ικανότητα να κρατάει την ακτινοβολία εντός της συσκευής. Επίσης, είναι 12 φορές πιο ανθεκτικό από το ανοξείδωτο ατσάλι. Αυτό κάνει την μπαταρία εξαιρετικά σκληρή και απαραβίαστη.

Από φωτάκια LED μέχρι διαστημόπλοια

Τόσο το παρόν όσο και το μέλλον της καθημερινότητάς μας είναι γεμάτα με τεχνολογικές εφαρμογές στις οποίες θα μπορούσε να βρει χρήση μία μικρή, σχεδόν άφθαρτη μπαταρία.

Για παράδειγμα, θα μπορούσες να έχεις ένα ρολόι που θα περνάει από γενιά σε γενιά, χωρίς να χρειαστεί κανείς να αλλάξει την μπαταρία του. Ακόμα, μπορούν να δημιουργηθούν πυρηνικοί μικροαντιδραστήρες που θα διαρκούν για δεκαετίες, χωρίς καμία ανάγκη για συντήρηση στις μπαταρίες τους.

> Διάβασε ακόμα: Το ανθρώπινο σώμα σαν μπαταρία

Οι "διαμαντένιες" μπαταρίες θα μπορούσαν να δώσουν την ενέργειά τους σε μικρές LED επιγραφές, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ακόμα και διαστημόπλοια ή τεχνητούς δορυφόρους. Άλλωστε, οι ισχυρισμοί για τα 28.000 χρόνια διάρκειας, βασίζονται σε διαστημικές εφαρμογές που απαιτούν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Η NDB δουλεύει πάνω στο project αυτής της μπαταρίας από το 2012 και υποστηρίζει ότι θα έχουμε ένα λειτουργικό προϊόν μέσα στο 2023. Ο κόσμος θα περιμένει.

Από: Esquire ES

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης