Η wireless ηλεκτρική ενέργεια έρχεται να αλλάξει τον κόσμο

Την αρχή για έναν κόσμο χωρίς καλώδια και πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας κάνει η Νέα Ζηλανδία.

Γράφει: Παναγιώτης Κούστας 15 Απριλίου 2021

Wireless ηλεκτρισμός; Ένας κόσμος στον οποίο κυριαρχεί η ασύρματη ηλεκτρική ενέργεια που αναπτύσσει η εταιρεία Emrod; Παραφράζοντας τον John Lennon, θα μπορούσαμε να πούμε: Φαντάσου έναν κόσμο χωρίς πυλώνες της ΔΕΗ, φαντάσου έναν κόσμο χωρίς καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και χωρίς γραμμές ισχύος. Αυτός ο κόσμος θα μπορούσε να είναι η Νέα Ζηλανδία του άμεσου μέλλοντος και, ποιος ξέρει, μπορεί το μοντέλο που πρόκειται να εφαρμόσει η μακρινή χώρα να διαδοθεί σύντομα παντού στον κόσμο.

Η συνεργασία της Emrod με την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας

Η startup εταιρεία Emrod ξεκίνησε, λοιπόν, πρόσφατα τη συνεργασία της με την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, για την παροχή wireless ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη μέσα στο 2021, θα παράγει ασύρματη ενέργεια διαθέσιμη σε μεγάλες αποστάσεις μέσω μίας τεχνολογίας που μέχρι πρόσφατα έμοιαζε να βγαίνει κατευθείαν από μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας.

Η wireless ηλεκτρική ενέργεια έρχεται να αλλάξει τον κόσμοiStock

Για να γίνει εφικτή αυτή η παραγωγή, η Emrod χρησιμοποιεί ειδικές κεραίες που ονομάζονται Rectennas και μεταδίδουν μικροκύματα ηλεκτρικής ενέργειας από έναν ενδιάμεσο σταθμό σε έναν άλλο. Φαντάσου ασύρματους πόλους, διασκορπισμένους στην ορεινή γη της μακρινής χώρας.

Μία νέα τεχνολογία με παλιό concept

"Έχουμε αναπτύξει μία τεχνολογία για ασύρματη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις", θα πει ο Greg Kushnir, ιδρυτής της Emrod. "Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει αναπτυχθεί εδώ και αρκετό καιρό. Ακούγεται ως κάτι το φουτουριστικό και συναρπαστικό, αλλά συμβαίνει ήδη από την εποχή του Tesla".

Στην πραγματικότητα, ο οραματιστής επιστήμονας Nikola Tesla είχε συλλάβει το concept της ασύρματης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις ήδη από το 1890, παρότι δεν μπορούσε να το εφαρμόσει εκείνη την εποχή.

Ο κόσμος αλλάζει

Σήμερα, η Emrod χρησιμοποιεί στοιχεία από ράδιο και μονοκυματικά μοντέλα για να δημιουργήσει ευθυγραμμισμένες ακτίνες που δεν διαδίδονται κατά την ανάπτυξή τους και, συνεπώς, μπορούν να καθοδηγηθούν, χάρη και στα κατασκευασμένα μεταϋλικά.

> Διάβασε ακόμα: Η μπαταρία που θα διαρκέσει 28.000 χρόνια

Αυτή η τεχνολογία μπορεί να μεταφέρει την ενέργεια παντού, ακόμα και σε απομονωμένες περιοχές που δεν μπορούν να υποστηρίξουν πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας και στις οποίες ο ηλεκτρισμός δεν μπορεί να φτάσει με τον παραδοσιακό τρόπο.

> Διάβασε ακόμα: Πώς η πυρηνική ενέργεια μπορεί να τονώσει την "πράσινη" ανάκαμψη

Επιπλέον, η wireless ηλεκτρική ενέργεια έχει θετικό αντίκτυπο σε οικολογικό επίπεδο, καθώς δεν υπάρχει απώλεια ακτινοβολίας. Πραγματικά, η Emrod μπορεί να αλλάξει τα πάντα στον κόσμο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 ασκήσεις για την παραλία

Πώς θα παραμείνεις fit κάτω από τον ήλιο, δίπλα από το κύμα, πάνω στην καυτή αμμουδιά.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Τι τρώνε οι διατροφολόγοι το καλοκαίρι

Δέκα ειδικοί και τα καλοκαιρινά τρόφιμα που προσθέτουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα την περίοδο αυτή.

Ο σεφ που φτιάχνει μόνος του (και) τα πιάτα

Ο Θεσσαλονικιός Γιώργος Παπαδόπουλος έκανε μαθήματα κεραμικής για να μπορεί να σερβίρει ακριβώς όπως θέλει τις δημιουργίες του.

Windows 10, τέλος εποχής το 2025

Τέλος εποχής για το πασίγνωστο λειτουργικό σύστημα.

Πίνοντας περισσότερο νερό, με 10 απλούς τρόπους

Έξυπνοι και ευφάνταστοι τρόποι για να πίνεις περισσότερο νερό και να το απολαμβάνεις!