Ίσως βρέθηκε η μεγαλύτερη γάτα στην ιστορία

Το Machairodus lahayishupup φέρεται να είναι το μεγαλύτερο είδος αιλουροειδών στην ιστορία της γης.

Μέχρι στιγμής στο μυαλό μας, βασιλιάς της ζούγκλας ήταν το λιοντάρι. Σύμφωνα όμως με πρόσφατα ευρήματα ερευνητών, δε θα έπρεπε να είμαστε πάρα πολύ σίγουροι για αυτό. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας λεπτομερείς τεχνικές σύγκρισης απολιθωμάτων, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν ένα από τα μεγαλύτερα νέα είδη γάτας-σμιλόδοντα που ονομάζεται Machairodus lahayishupup και ζούσε στη γη πριν από περίπου 5 έως 9 εκατομμύρια χρόνια.

Ο εν λόγω αρχαίος συγγενής της σμιλόδοντα-τίγρης ήταν πολύ μεγαλύτερος, καθώς υπολογίστηκε ότι είχε σωματική μάζα άνω των 274 κιλών τη στιγμή που το μέσο λιοντάρι σήμερα ζυγίζει από 150 έως 260 κιλά. Στο πλαίσιο της μελέτης, επτά δείγματα απολιθωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δοντιών και των άνω βραχιόνων, εξετάστηκαν και συγκρίθηκαν με απολιθώματα από συλλογές μουσείων στο Τέξας, την Καλιφόρνια, το Όρεγκον και το Αϊντάχο προκειμένου να εντοπιστούν τα νέα είδη.

Γάτα, τίγρης ή λιοντάρι;

Χάρη στην πρόοδο της σύγχρονης τεχνολογίας, οι ψηφιακές εικόνες και το εξειδικευμένο λογισμικό βοήθησαν τους ερευνητές να βρουν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ αυτών των νέων απολιθωμάτων και των παλαιότερων. Για την ακρίβεια, η ηλικία και το μέγεθος των απολιθωμάτων παρείχαν στους ερευνητές μία καλή αφετηρία. "Αυτό που δεν είχαμε τότε και που έχουμε τώρα, είναι το τεστ για το αν το μέγεθος και η ανατομία αυτών των οστών μάς λέει κάτι - και αποδεικνύεται ότι ναι, μας λένε", δήλωσε ο παλαιοβιολόγος John Orcutt από το Πανεπιστήμιο Gonzaga.

Το μεγαλύτερο απολίθωμα του άνω βραχίονα ή του βραχίονα ήταν περίπου 1,4 φορές μεγαλύτερο από το ίδιο οστό στο μέσο λιοντάρι σήμερα, τη στιγμή που τα "μπράτσα" για τις γάτες είναι ιδιαίτερα σημαντικά για το κυνήγι της τροφής τους. Θυμίζουμε ότι εκείνη την εποχή, υπήρχαν πάρα πολλοί ρινόκεροι και ενδεχομένως να συγκαταλέγονταν στα αγαπημένα θηράματα των M.  Lahayishupup, μαζί με τους μεγάλους βραδύποδες και τις καμήλες.

"Αυτή ήταν μακράν η μεγαλύτερη γάτα που ζούσε εκείνη την εποχή", ισχυρίζεται ο παλαιοντολόγος του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο Jonathan Calede. Μπορεί να μη μπορέσουμε να μάθουμε ποτέ την πλήρη ιστορία αυτού του εξαφανισμένου είδους, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο, αυτή η τεράστια γάτα έκανε κουμάντο εκατομμύρια χρόνια πριν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι πρέπει να κάνεις για να έχεις τύχη στη ζωή σου, σύμφωνα με το TikTok

Παραδόξως, κάποιες από αυτές τις συμβουλές παύλα πρακτικές, βγάζουν νόημα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι σχέση έχει ο Tony Soprano με τον LeBron James

O James Gandolfini είχε υποδυθεί ξανά τον θρυλικό ήρωα σε ένα μικρό βίντεο που έχει όλες τις απαντήσεις.

Γραφει Παυλος Κρουστης