3 από τους πιο περίεργους εξωπλανήτες του σύμπαντος

Απίστευτοι κι όμως αληθινοί εξωπλανήτες στο διάστημα, ακατάλληλοι για εξοχική κατοικία.

Τον πρώτο πλανήτη στο διάστημα εκτός τους ηλιακού μας συστήματος, δηλαδή τον πρώτο εξωπλανήτη, τον ανακαλύψαμε, όχι όλοι μαζί αλλά ως ανθρώπινο είδος, το 1995. Μέχρι τότε απλώς είχαμε βάσιμες υποψίες ότι και άλλοι αστέρες εκτός του δικού μας Ήλιου απολάμβαναν της παρουσίας άλλων ουράνιων σωμάτων να περιφέρονται σε κυκλική τροχιά γύρω τους, αλλά από αποδείξεις τίποτα.

Πλέον, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περίπου τέσσερις χιλιάδες εξωπλανήτες και η διαδικασία της εξερεύνησης συνεχίζεται. Ένα μικρό μάθημα από τα πολλά που έχουμε πάρει μέσα από αυτή την εντυπωσιακή συγκέντρωση κοσμικών ανακαλύψεων συνίσταται στο ότι το σύμπαν αποτελεί μία συνεχή έκπληξη, καθώς οι κόσμοι που υπάρχουν εκεί έξω είναι απίστευτοι κι όμως αληθινοί. Ας δούμε τρεις από αυτούς.

3 από τους πιο περίεργους εξωπλανήτες του σύμπαντοςGetty Images

Ύψιλον Ανδρομέδας Β: Ο εξωπλανήτης του πάγου και της φωτιάς

Στον αστερισμό της Ανδρομέδας υπάρχει ένας πλανήτης -ο Ύψιλον Ανδρομέδας Β- που χάρη στην σπέσιαλ τροχιά του εκτίθεται μόνο η μία του πλευρά στον αστέρα του, τον Ύψιλον Ανδρομέδας (σκέτο). Στη "φωτεινή" του πλευρά, λοιπόν, η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 1.600 βαθμούς Κελσίου ενώ στη "σκοτεινή" του παραμένει γύρω στους -20. Διάλεξε θέση.

HD 189733 b: Ο εξωπλανήτης με τη γυάλινη βροχή που κόβει σαν ξυράφι

Ένας μπλε -σαν τη Γη- εξωπλανήτης που κάθε έτος του διαρκεί δύο μόλις ημέρες και η οικία όψη του μας κάνει να τον νιώθουμε σαν το σπίτι μας. Οι συνθήκες που επικρατούν σε αυτόν, όμως, κόντρα σε ό,τι ίσως περιμένεις, είναι φριχτές. Στην ατμόσφαιρά του βρέχει γυάλινη βροχή η οποία εξαιτίας των ανέμων που πνέουν με 9.000 χιλιόμετρα την ώρα μεταλλάσσεται σε καταιγίδα από κοφτερά γυάλινα θραύσματα που πέφτουν σε μία επιφάνεια που αγγίζει τους 900 βαθμούς Κελσίου.

> Διάβασε ακόμα: Η Κίνα σκοπεύει να αποικίσει τον Άρη μέσα στα επόμενα 20 χρόνια

WASP-z6b: Ο εξωπλανήτης με τις σιδερένιες χαλαζοπτώσεις 

Έπειτα από τη μελέτη της ατμόσφαιρας αυτού του εξωπλανήτη και της ύλης από την οποία αποτελείται, εκείνο που ανακαλύφθηκε είναι η παρουσία του σιδήρου. Στην "πυρακτωμένη" του πλευρά, αυτή που βλέπει προς τον αστέρα του, το σίδερο λιώνει και οι άνεμοι το σπρώχνουν προς τη σκοτεινή του. Αυτή η μετατόπιση δημιουργεί μία πολύ σπέσιαλ βροχή από λιωμένο σίδερο που ξαφνικά ψύχεται και πέφτει στο έδαφος σαν χαλάζι από τον χειρότερο εφιάλτη σου.

> Διάβασε ακόμα: Ο πυρήνας της Γης μεγαλώνει όλο και περισσότερο προς μία πλευρά

Αυτά για την ώρα

Καθώς αναμένουμε πιο λεπτομερείς εικόνες από τα διαστημικά τηλεσκόπια στο άμεσο μέλλον, το μυαλό μας πραγματικά δεν μπορεί να φανταστεί το τι άλλο πρόκειται να ανακαλύψουμε - όχι εμείς συγκεκριμένα, το ανθρώπινο είδος, γενικότερα. Ίσως κι εσύ.

Από: Esquire IT

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης