Γιατί ο Jeff Bezos έκανε μήνυση στη NASA

Ένα καπρίτσιο που μπορεί να οδηγήσει στην αποτυχία της επιστροφής του ανθρώπου στη Σελήνη.

Κι όμως, δεν πρόκειται για fake news: Η εταιρεία διαστημικών ταξιδιών του Jeff Bezos, η Blue Origin, ουσιαστικά μήνυσε τη NASA, κατηγορώντας τον κρατικό αμερικανικό οργανισμό για λανθασμένη αξιολόγηση. Κι αυτή είναι μόνο η πιο πρόσφατη -αν και η πιο επιθετική- κίνηση στην οποία προβαίνει ο Bezos εναντίον της NASA μετά την απόφαση της τελευταίας να επιλέξει τη SpaceX του Elon Musk ως αποκλειστική δικαιούχο ενός συμβολαίου ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο αφορά την επιστροφή του ανθρώπου στο φεγγάρι.

Το χρονικό της διαστημικής βεντέτας

Πιο συγκεκριμένα ο Bezos, ένας από τους πλουσιότερους άντρες στον κόσμο, απηύθυνε αρχικά ανοιχτή επιστολή στη NASA, ζητώντας από τους ιθύνοντες του οργανισμού να ξανασκεφτούν το επίμαχο συμβόλαιο και τους πρότεινε μία προσφορά ύψους έως 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στη συνέχεια, κατέθεσε επισήμως ένσταση για τη διαδικασία ανάθεσης μέσω του Γραφείου Κυβερνητικής Ευθύνης των ΗΠΑ, κάτι για το οποίο οι επαγγελματίες του χώρου του άσκησαν ιδιαίτερα αρνητική κριτική, καθώς είδαν τη συμπεριφορά του ως ένα απλό και εκνευριστικό καπρίτσιο. Τι κρύβεται, όμως, πίσω από αυτή την τακτική του Bezos και πώς έφτασε πλέον να πάει την υπόθεση στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ;

Τα χρυσά συμβόλαια με τη NASA και η συνεισφορά της Blue Origin στη διαστημική τεχνολογία

Ο Bezos ίδρυσε την Blue Origin το 2000 και η εταιρεία του εδώ και χρόνια ανταγωνίζεται κυρίως την SpaceX -αλλά και άλλους "παίκτες" της διαστημικής τεχνολογίας- στη σύναψη εξαιρετικά προσοδοφόρων συμβολαίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η Blue Origin αναπτύσσει τεχνολογίες όπως το επαναχρησιμοποιήσιμο όχημα εκτόξευσης New Shepard που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει έξι αστροναύτες πέρα από τη γραμμή Κάρμαν, το διεθνώς αναγνωρισμένο όριο ανάμεσα στην ατμόσφαιρα και το διάστημα. Επίσης, έχει κατασκευάσει το New Glenn το οποίο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σε τουλάχιστον 25 πτήσεις, κάνοντας τα διαστημικά ταξίδια πιο φτηνά και πιο προσιτά.

Γιατί ο Jeff Bezos έκανε μήνυση στη NASAThe Washington Post / Getty Images

Και τα δύο αυτά projects πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος Άρτεμις της NASA, του οποίου αποστολή είναι να καταστήσει τους Αμερικανούς ικανούς να μένουν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στη Σελήνη, μέσω σκαφών τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Κι αυτό γιατί η NASA δεν θέλει οι άνθρωποι απλώς να προσγειώνονται στη Σελήνη και μετά να επιστρέφουν στη Γη αλλά και να καταστεί αυτό εφικτό να γίνεται πολλές φορές και με έναν προσιτό τρόπο.

Οι τρεις εταιρείες και ο ένας νικητής

Τον Απρίλιο του 2020, λοιπόν, τρεις εταιρείες, η Blue Origin, η Dynetics και η SpaceX, προσκλήθηκαν για να καταθέσουν σχέδια σεληνιακών προσεδαφιστών στη NASA, ως τμήμα του προγράμματος Άρτεμις. Ο νικητής του συμβολαίου θα βοηθούσε στο να επιστρέψουν οι άνθρωποι στο φεγγάρι, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Έναν χρόνο αργότερα, η NASA ανακοίνωσε ότι μόνο η SpaceX μπορούσε να κερδίσει το συμβόλαιο, κάτι που μάλλον ήταν έκπληξη καθώς εθεωρείτο δεδομένο το ότι θα το κέρδιζαν δύο εταιρείες.

> Διάβασε ακόμα: Branson Vs. Musk Vs. Bezos: Μία διαστημική κούρσα δισεκατομμυρίων

Στο Γραφείο Κυβερνητικής Ευθύνης των ΗΠΑ, βέβαια, δεν απευθύνθηκε μόνο η Blue Origin αλλά και η Dynetics, παρόλα αυτά δεν εντοπίστηκε κάτι το μη-νόμιμο στη διαδικασία. Παρόλα αυτά ο Bezos δεν τα παράτησε και στις 26 Ιουλίου σύνταξε μία ανοιχτή επιστολή προς τον Bill Nelson, τον επικεφαλή της NASA, στην οποία ανέφερε ότι η απόφαση να χορηγήσουν το μοναδικό συμβόλαιο στην SpaceX σημαίνει την υπογραφή ενός τέλους στον ανταγωνισμό για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

> Διάβασε ακόμα: Η ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη για τον Jeff Bezos στο διάστημα

Ο Bezos το έφτασε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ

Η NASA δεν αποκρίθηκε στο αίτημά του και στις 16 Αυγούστου ο Bezos συνέχισε την κλιμάκωση της έντασης, καταθέτοντας νέα ένσταση μέσω του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ, επικαλούμενος προβλήματα στη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων. Αυτή η κίνηση μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω το project, το οποίο είναι ήδη αντιμέτωπο με πολλά και χρονοβόρα εμπόδια στην πραγματοποίησή του.

Το ερώτημα, πλέον, είναι το εξής: Ο Bezos θέλει να τον θυμούνται ως τον άνθρωπο που συμμετείχε στην αποστολή της επιστροφής του ανθρώπου στο φεγγάρι ή ως εκείνον που είχε τη δύναμη να την κάνει να αποτύχει;

Από: Esquire IT

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.