Γιατί η Γη γίνεται όλο και πιο σκοτεινή

Το πρόβλημα με τον φωτισμό στον πλανήτη Γη έχει να κάνει, εν πολλοίς, με τα σύννεφα.

Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Πήγαινα Β' Λυκείου, ο ήλιος έμπαινε απρόσκοπτα μέσα από τα παράθυρα της σχολικής αίθουσας που κάναμε μάθημα και τη φώτιζε σαν τηλεοπτικό στούντιο. Εντελώς ξαφνικά, σύννεφα εμφανίστηκαν στον ουρανό και μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου είχε σκοτεινιάσει όλος ο τόπος. Ταυτόχρονα η Μαρία, ο 'φωστήρας' της τάξης μας με το ιδιαίτερο χιούμορ, διαμαρτυρήθηκε: Ποιος έκλεισε το φως; Και σκάσαμε όλοι στα γέλια. Κάτι τέτοιο συμβαίνει, όμως, γενικά, ως φαινόμενο, εδώ και πολλά χρόνια. Kάποιος κλείνει το φως του πλανήτη  Γη με διακόπτη dimmer μόνο που, πλέον, δεν υπάρχουν περιθώρια για πλακίτσα.

Πάρτε με σύννεφα μαζί...

Όπως διαβάζουμε στο ιταλικό Esquire, τα σύννεφα αποτελούν στοιχείο-κλειδί για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής που συμβαίνει στον πλανήτη και οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν το πώς, μακροπρόθεσμα, θα μεταλλαχθούν και, με τη σειρά τους, θα αλλάξουν το κλίμα στο μέλλον. Προς το παρόν, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αντανακλούν όλο και λιγότερο φως.

Η έρευνα που στοιχειοθέτησε το συγκεκριμένο συμπέρασμα βασίζεται στις παρατηρήσεις δύο δεκαετιών ενός φαινομένου που αποκαλείται τεφρώδες φως -το οποίο είναι το φως που αντανακλά η Γη στην επιφάνεια της άλλης πλευράς του φεγγαριού- σε συνδυασμό με δεδομένα που έχουν ληφθεί μέσω δορυφόρου και έχουν να κάνουν με τη λευκαύγεια της Γης.

> Διάβασε ακόμα: Ο πυρήνας της Γης μεγαλώνει όλο και περισσότερο προς μία πλευρά

Γιατί η Γη γίνεται όλο και πιο σκοτεινήJose Fuste Raga / Getty Images

0,5% λιγότερο φως μέσα σε 2 δεκαετίες

Επιστήμονες του Ηλιακού Παρατηρητηρίου Big Bear στη Νότια Καλιφόρνια, λοιπόν, που μελέτησαν τη 'λαμπρότητα' της Γης από το 1998 και εφεξής συνδύασαν τα δεδομένα τους με παρατηρήσεις του project Clouds & The Earth's Radiant Energy System της NASA, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από το 1997.

> Διάβασε ακόμα: 3 από τους πιο περίεργους εξωπλανήτες του σύμπαντος

Το συμπέρασμά τους είναι το ακόλουθο: Μέσα σε δύο δεκαετίες, το ποσοστό του φωτός που αντανακλάται από τη Γη μειώθηκε κατά 0,5% ή, αλλιώς, κατά μισό Watt ανά τετραγωνικό μέτρο. Καθώς, βέβαια, το φως που δεν αντανακλάται στο διάστημα παγιδεύεται στο σύστημα της Γης, η αλλαγή στη φωτεινότητα έχει, με τη σειρά της, επιπτώσεις στο κλίμα, ενδεχομένως αυξάνοντας τον ρυθμό της προκαλούμενης από τον άνθρωπο κλιματικής αλλαγής.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Monica Bellucci καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια

Η νέα φωτογράφιση μάς θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.